Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Berti

Re: Politika

HozzászólásSzerző: Berti » 2024. november 25., hétfő 14:02

Kacsoh írta:
Caraway írta: Aki Romaniaban el magyarazza mar el, hogy a valasztason mi tortent?

Mindenhol azt latom, hogy egy noname ismeretlen eu ellenes fazon nyerte az elso fordulot tiktok videokkal, amugy meg semmi kampanya nem volt.
Őszintén én sem értem, igaz, hogy a román politikát egyáltalán nem követem ( ez is érdekes, pedig itt élünk, ez lenne a fontosabb, de valamiért az itteni magyarságot jobban érdekli, hogy mi történik az anyaországban). Itt is valami hasonló történt, mindenkinek a töke tele van azzal, hogy az elmúlt 30 évben ugyanaz történik, van két párt a PSD és a PNL, akiknél most fordult elő először, hogy nem a kettejük közül jut be valaki a második fordulóba. Romániában az a rendszer, hogy az első fordulóban ha valaki nem kapja meg az ország lakosságának legalább a felétől a szavazatot (kb 9 millió és egy kicsi) akkor az első két helyezettnek lesz még egy forduló és kettejük közül kerül majd ki valaki. Ez azért lesz érdekes mert a történelemben először most egy nő és független jelölt közül fog valaki kikerülni, az nőre azért vannak kiakadva mert elfogadóbb az lmbtq-s szarság terén a másik pedig úgy néz ki hogy nagyon orosz párti és elítéli a NATO-t. Szóval érdekes lesz látni, hogy a következő két hétben milyen kampány őrület lesz itt is ..
A nő teljesen rendben van és főként jobboldali reformokra épít, ami bőven túlmutat az "lmbtq szarságon". De igazából kb mindegy is milyen programmal vagy ideológiával indul, ha a másik fél egy szélsőjobbos oroszbarát fasz.

istimester
rex madridistae
Kedvenc játékosaid: Iván Helguera, Raúl
Kedvenc csapatod: DAC

HozzászólásSzerző: istimester » 2024. november 25., hétfő 13:54

Benőke. Lassan jó lenne, ha behúznád a kéziféket. Egy másik hívőt már kidobtam stílusbeli problémák miatt. Pluszmínusz egy újrareg nekem tökmindegy.

swfan

HozzászólásSzerző: swfan » 2024. november 25., hétfő 13:53

magnus666 írta: Trump pénzügyminisztere az a Scott Bessent lesz aki a Soros Fund Managementnél volt befektetési igazgató. Halfkey ért hozzá, hogy ez jó vagy sem, én a fideszes reakciókra vagyok kíváncsi :lol:
Aki ráadásul még meleg is, ha jól tudom. Ez a fránya woke még Trump stábjába is beférkőzött

babaking
Kedvenc játékosaid: Guti, Kaká, Varane, Marcelo, SR4, Modric, Kroos, Nacho
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: babaking » 2024. november 25., hétfő 13:39

magnus666 írta: Trump pénzügyminisztere az a Scott Bessent lesz aki a Soros Fund Managementnél volt befektetési igazgató. Halfkey ért hozzá, hogy ez jó vagy sem, én a fideszes reakciókra vagyok kíváncsi :lol:
Az mindegy, de már készül a kommunikáció, ha a Trump nem tud békét teremteni: Soros beférkőzött Trump stábjába és szabotálja a békekísérleteket.
A Futball mindenké. A pénz viszont, csak a kiválasztott keveseké, és mindent meg is tesznek, hogy ez így is maradjon.

magnus666
Kedvenc játékosaid: Iniesta, Eto’o
Kedvenc csapatod: FCB

HozzászólásSzerző: magnus666 » 2024. november 25., hétfő 13:25

Trump pénzügyminisztere az a Scott Bessent lesz aki a Soros Fund Managementnél volt befektetési igazgató. Halfkey ért hozzá, hogy ez jó vagy sem, én a fideszes reakciókra vagyok kíváncsi :lol:

Pipita
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Zidane, Guti, Iker, Higuaín, Marcelo, Bale
Kedvenc csapatod: Real, Leeds

HozzászólásSzerző: Pipita » 2024. november 25., hétfő 13:22

Marky írta:
mocsok írta:

De ha valakinek van joga szavazni, és ráadásul úgy érzi, hogy azzal a szavazattal magának jót tesz, esetleg azt is gondolja, hogy a Magyarországon élőknek is jót tesz, akkor miért ne élne ezzel a jogával?
Nem azzal van baj, aki el a neki megadott lehetosegekkel, hanem mar eleve nem is kellett volna erre lehetoseget adni.
Ok nem a diaszpora reszei, a magyar allam mukodesehez semmit nem tettek hozza. Meg az EU-s utlevelert befekteto kinaiaknak es izraelieknek is tobb joguk van szavazni, mert legalabb befizettek az allamkasszaba. Az erdelyi magyarok gyakorlatilag csak kivesznek az allamkasszabol.

Melyik EU-s orszagban szavazhatsz ugy, hogy legfeljebb a hivatalos nyelvet beszeled? En tudok nemetul, lehet voltak svab felmenoim es szerintem tok jo lenne Nemetorszagnak a nemet szelsojobb. Miert nem szavazhatok?
Egyikben sem szavazhat úgy senki, beleértve Magyarországot is. Ellenben az összes országban szavazhatnak az adott állam polgárai.

Ha németnek tartod magad, és erről van papírod is (aka: állampolgár vagy), akkor nyugodtan szavazhatsz. A magyar választásokon is csak magyarok (érted, a magyar államhoz tartozó polgárok) vehetnek részt.

gutihaz14

HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2024. november 25., hétfő 13:17

mocsok írta: Ja ezzel teljesen egyetértek.
Csak nekem Guti hozzászólásabol az jött le, hogy az ott élőket minősítjük amiért szavaznak és nem magát a rendszert, hogy ők szavazhatnak.
a rendszert mar minositenem sem kell annyira szar. eleve mire fel kaptak jogot szavazni...
de a masik fele ha elnek is ezzel a lehetoseggel
valamelyik univerzumban: :box:
----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---

edzo: xabi apo

nuevo_ericco

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2024. november 25., hétfő 13:12

Kacsoh írta: Romániában az a rendszer, hogy az első fordulóban ha valaki nem kapja meg az ország lakosságának legalább a felétől a szavazatot
Ha jeloltekre szavazunk, nem listára, mindenhol ez a legigazságosabb és legdemokratikusabb módja a valódi többség akaratának kiderítéséhez. A második fordulóban aztán át lehet szavazni, de akár otthon is lehet maradni.

Kacsoh
Kedvenc játékosaid: Valverde, Modric
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Kacsoh » 2024. november 25., hétfő 13:05

Caraway írta: Aki Romaniaban el magyarazza mar el, hogy a valasztason mi tortent?

Mindenhol azt latom, hogy egy noname ismeretlen eu ellenes fazon nyerte az elso fordulot tiktok videokkal, amugy meg semmi kampanya nem volt.
Őszintén én sem értem, igaz, hogy a román politikát egyáltalán nem követem ( ez is érdekes, pedig itt élünk, ez lenne a fontosabb, de valamiért az itteni magyarságot jobban érdekli, hogy mi történik az anyaországban). Itt is valami hasonló történt, mindenkinek a töke tele van azzal, hogy az elmúlt 30 évben ugyanaz történik, van két párt a PSD és a PNL, akiknél most fordult elő először, hogy nem a kettejük közül jut be valaki a második fordulóba. Romániában az a rendszer, hogy az első fordulóban ha valaki nem kapja meg az ország lakosságának legalább a felétől a szavazatot (kb 9 millió és egy kicsi) akkor az első két helyezettnek lesz még egy forduló és kettejük közül kerül majd ki valaki. Ez azért lesz érdekes mert a történelemben először most egy nő és független jelölt közül fog valaki kikerülni, az nőre azért vannak kiakadva mert elfogadóbb az lmbtq-s szarság terén a másik pedig úgy néz ki hogy nagyon orosz párti és elítéli a NATO-t. Szóval érdekes lesz látni, hogy a következő két hétben milyen kampány őrület lesz itt is ..

mocsok

HozzászólásSzerző: mocsok » 2024. november 25., hétfő 13:02

Ja ezzel teljesen egyetértek.
Csak nekem Guti hozzászólásabol az jött le, hogy az ott élőket minősítjük amiért szavaznak és nem magát a rendszert, hogy ők szavazhatnak.

Marky
Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
Kedvenc csapatod: csakamadrid.

HozzászólásSzerző: Marky » 2024. november 25., hétfő 12:39

mocsok írta:
gutihaz14 írta: akinek normalis ertekrendje van az nem szavaz hatarontulrol, ha nem ide adozik, nem itt el eletvitelszeruen.
ne hozzon dontest masok felett, marha egyszeru. koltozzon haza, koltozzon ide. fizesse itt az orban adot, a rekord afat , a "rezsicsokkentett" gazt stb.

vicc

mar az is az hogy az en penzembol (is) itthon ingyen utazgathatnak, en penzembol (is) kapnak tobb tamogatast mint az itthon elok..
De ha valakinek van joga szavazni, és ráadásul úgy érzi, hogy azzal a szavazattal magának jót tesz, esetleg azt is gondolja, hogy a Magyarországon élőknek is jót tesz, akkor miért ne élne ezzel a jogával?
Nem azzal van baj, aki el a neki megadott lehetosegekkel, hanem mar eleve nem is kellett volna erre lehetoseget adni.
Ok nem a diaszpora reszei, a magyar allam mukodesehez semmit nem tettek hozza. Meg az EU-s utlevelert befekteto kinaiaknak es izraelieknek is tobb joguk van szavazni, mert legalabb befizettek az allamkasszaba. Az erdelyi magyarok gyakorlatilag csak kivesznek az allamkasszabol.

Melyik EU-s orszagban szavazhatsz ugy, hogy legfeljebb a hivatalos nyelvet beszeled? En tudok nemetul, lehet voltak svab felmenoim es szerintem tok jo lenne Nemetorszagnak a nemet szelsojobb. Miert nem szavazhatok?

swfan

HozzászólásSzerző: swfan » 2024. november 25., hétfő 12:39

Hadházy:

„Szerezzenek munkát, próbálják ki magukat a privátszférában 2026 után” – üzeni nekem és minden más, egyéni körzetben megválasztott képviselőnek Magyar Péter egy hétfőn megjelent cikkben. Ezzel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy nekem éppenséggel van egy rendes, tisztességes állatorvosi hivatásom, Budai Gyula fel is jelentett miatta a kamaránál (a kamara megbírságolt, de a bíróságon én nyertem). Egyébként a fiaim is szokták néha mondani, hogy menjek inkább haza állatorvosnak, de ezt majd eldöntjük én és a családom, és ha indulok, akkor meg a választók!
Ami az ország sorsa szempontjából sokkal érdekesebb, hogy Magyar Péter azt állítja: a Tisza „megteremti újra a plurális demokrácia lehetőségét a parlamentben, a médiában”. Csak az a furcsa, hogy a pluralizmust úgy akarja helyreállítani, hogy rögtön kizárja az elméleti lehetőségét is annak, hogy a saját pártja ma még nem is ismert jelöltjein kívül bárki labdába rúgjon. Gyakorlatilag kétpártrendszert akar bevezetni, de anélkül, hogy rajta kívül bárki beleszólhatna abba, kik legyenek a jelöltek.
Magyarországon sosem volt igazi kétpártrendszer, de a világban léteznek ilyenek, a legismertebb az Egyesült Államokban van. Ott azonban intézményesült az előválasztás, ami lehetővé teszi, hogy a két nagy gyűjtőpárt integráljon sokféle embert és eszmét. Ha a Tisza azzal az igénnyel lép fel, hogy ott mindenféle – Magyar Péter szavai szerint liberális, zöld, nemzeti radikális vagy apolitikus – szavazó „otthonra leljen” és ha valóban a plurális demokráciát akarja megteremteni, akkor ne utasítsa el élből az előválasztást! Ha olyan jó jelöltjeik vannak, mint állítja, akkor álljanak ki bátran. Az ellenzék megújítása becsülendő célkitűzés, és is megtettem 2021-ben, legyőztem a hivatalban lévő, korrupt MSZP-s képviselőt. Ha én újra elindulok Zuglóban és a Tiszának van jobb jelöltje, jöjjön és győzzön le engem!
Mindenképpen kellene megállapodás/előválasztás ott, ahol van pártfüggetlen, korábban sikeres ellenzéki ellenzéki jelölt. Remélem ezt MP is belátja 2026-ig, kár lenne emiatt tálcán kínálni a fidesznek ezeket a körzeteket
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára swfan 2024. november 25., hétfő 12:39-kor.

mocsok

HozzászólásSzerző: mocsok » 2024. november 25., hétfő 12:31

gutihaz14 írta: akinek normalis ertekrendje van az nem szavaz hatarontulrol, ha nem ide adozik, nem itt el eletvitelszeruen.
ne hozzon dontest masok felett, marha egyszeru. koltozzon haza, koltozzon ide. fizesse itt az orban adot, a rekord afat , a "rezsicsokkentett" gazt stb.

vicc

mar az is az hogy az en penzembol (is) itthon ingyen utazgathatnak, en penzembol (is) kapnak tobb tamogatast mint az itthon elok..

gutihaz14

HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2024. november 25., hétfő 12:09

ferni írta: Orbán Balázska egyre jobban lebukik, hogy semmit nem ő csinál :lol:
https://m.hvg.hu/itthon/20241125_racz-a ... sfuzet-ebx
kivancsi vagyok foglalkoznak-w vele vagy hogy tusolja el a fidesz , amolyan fidesz modra

ferni

HozzászólásSzerző: ferni » 2024. november 25., hétfő 11:41

Orbán Balázska egyre jobban lebukik, hogy semmit nem ő csinál :lol:
https://m.hvg.hu/itthon/20241125_racz-a ... sfuzet-ebx

nuevo_ericco

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2024. november 25., hétfő 11:35

Tippre a globalizmus vesztesei ott is ahelyett, hogy elkezdenék magukat tovább és/vagy átképezni, nyelveket tanulni, arra szavaztak, aki rendszerellenes lózungokat puffogtat.

gutihaz14

HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2024. november 25., hétfő 11:33

akinek normalis ertekrendje van az nem szavaz hatarontulrol, ha nem ide adozik, nem itt el eletvitelszeruen.

vicc

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára gutihaz14 2024. november 25., hétfő 11:36-kor.

Caraway
Kedvenc csapatod: Manchester United

HozzászólásSzerző: Caraway » 2024. november 25., hétfő 11:32

Aki Romaniaban el magyarazza mar el, hogy a valasztason mi tortent?

Marky
Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
Kedvenc csapatod: csakamadrid.

HozzászólásSzerző: Marky » 2024. november 25., hétfő 9:42

Anthony írta: Még pár évtized és nem fog kelleni határon túli magyarságról beszélni.
Ebben a parhuzamos valosagban, amiben elunk nem fog szamitani, hogy a magat reszben magyarnak vallok szamossaga eleri a 0-t, a politika akkoris kulhonizni fog, mert ezzel belfoldon is szavazatot lehet nyerni.

Zack
Kedvenc játékosaid: Zidane

HozzászólásSzerző: Zack » 2024. november 25., hétfő 9:31

nuevo_ericco írta:
Elárulom neked hogy 2005 népszavazás olyan szinten sertés volt

Emlékszem 2005-re, hogy fiatal felnőttként Felvidéken, frissen az EU-ba jutás után, nem vettem annyira komolyan a kérdést, mert tudtam, hogy az EU és Schengen úgyis mindent megold. Szabadon utazhatok, tanulhatok, dolgozhatok, vállalkozhatok az egész EU területén, egyáltalán nem vettem sértésnek, tragédiának. De ebben talán az is benne volt, hogy tizedannyira sem érdekelt a politika, mint ma.

Azért Románia csak 2007-ben lett EU tag és a mai napig nem részese teljesen a Schengeni övezetnek. Mindenféle románozás nélkül, ez érthető is. Nekik 89-ben volt az 56-juk és sikeres is volt, csak addigra olyan társadalmi lemaradás történt, hogy előbb azzal kellet valamit kezdeni.

Ettől függetlenül én azt érzem, hogy az Erdélyben élő magyarok elég könnyű kézzel választanak nekünk sorsot. Ahogy a 24/a lépcsőház lakójaként, sohasem szavaznám meg a 24/b lépcsőház felújítását, mert az zajos és koszos lenne, valamint ne nézzen ki mellette rosszul a miénk.

A gond az, hogy ezt a konfliktus csak a korfa változása fogja megoldani, mert az álláspontok már nagyon meg vannak merevedve. Ha megvizsgáljuk a szülőképes nőket mennyien maradnak Erdélyben, akkor látni fogjuk, hogy 1 generáción belül feleződni fog a lakosság legalább, aztán az asszimilációval, vegyes házasságokkal és egyéb kérdésekkel még nem is foglalkoztunk.

Nekünk most fáj az ő, mi nézőpontunkból a mi életünkre hatva, destruktív választásuk. De ez nem fenntartható, a végtelenségig. Szerintem az, akinek 2034-es választásra lesz először szavazati joga és addig nem is figyelte a politikát, nem értené meg azt, hogy most miről beszélünk, annyira nem rózsás az Erdélyben élő magyar helyzete.

Vissza: