Mivel Oroszország nem a szövetségesünk, nem léteznek ezek a csatornák, nemzetközi egyezmények, nem jó a párhuzam. Bár a titkosított Paks2, kínai vasút, stb. szerződések bennem gyanút keltenek ebből a szempontból is.kiserik írta: hogy külföldi pályázaton nyert sok-sok milliót, csak nem dollárban, hanem rubelben
Ráadásul Oroszország az ún. alternatív médiát pénzeli Európa szerte, csak nem nyilvános csatornákon keresztül.
De nagyon sok fideszközeli ember, sajtó, aki most dollármédiázik, ugyanúgy élt külföldi forrásokkal, mikor ellenzékben volt.
És szerintem itt az igazi dillemma, az általad felhozott hamis dilemma helyett. A nyugati pályázatok kizárólag egy politikai oldalt részesítenek előnyben, vagy minden demokratikus oldalt, ha az épp ellenzékben van, és az állam egyoldalúan támogat szerkesztőségeket? Mert én úgy látom, az utóbbi a helyzet.
Valódi függetlenség sosem létezett, így van. Viszont függetlenség és függeltenség között is van különbség. Ilyenkor, mikor egyenlőségjelet teszel a kettő közé, kérdezd meg magadban, hogy melyik szerkesztőség élne túl hosszabb ideig? Amelyik hirtelen elveszítené a kormány és állami cégeik, oligarchák, stb. által utalt milliárdokat, vagy amelyik nem kapna pár milliós nyugati támogatást, de vannak rendszeresen is előfizető olvasói, piaci alapon szerzett hirdetői? Mindkettő piaci körülmények között találná magát.kiserik írta: Ami kijelenthető, hogy a mai világban nincs független média. Vagy az államtól, vagy a hirdetőidtől, vagy a támogatóidtól, vagy az olvasóidtól, de minden esetben függsz valakitől és azt ki kell szolgálnod. A független idők elmúltak.
Az én megfejtésem, hogy a függeltenebb élne túl.