___Samy___ írta:
'shutterisland írta:
nalunk rohadt nagy pozitiv csalodas, de mostani hazamenetelemkor kiderult, hogy a csalad nagy resze tiszas.
pedig sosem voltam elragadtatva a rokonsagomtol
de ezt jo volt hallani.
rajtam kivul anyam, mamam, tesomek a parjaval, mindket kereszt szulo/nagybatyamek oda fognak huzni.
1 fekete barany van, anyam parja inkabb kiabrandulofelben levo fideszes, akit anno behulyitett a helyi fideszes polgi a marhasagaival, de szerintem o nem is fog elmenni.
szoval nalunk 7 vagy 8 vs 1 az arany igy.
En arra leszek kivancsi, hogy ha esetleg orbanekat levaltjak magyarek 26-ban, akkor hogyan fognak alakulni ezek a dolgok. Biztos vagyok benne, hogy sokan le fognak szakadni roluk a valasztasok utan.
Sokan azert szimpatizalnak a tiszaval, mert mindegy, csak ne orban, illetve tobb embert tudtak magukhoz allitani az eddigi ellenzekbol, mint a fidesztol.
Szoval szerintem egy kormany valtas utan erdekes lesz a politikai paletta.
Erre én is nagyon kíváncsi vagyok.
Több véleményvezér is említette, hogy amennyiben így alakul, vigyáznia kell a Tiszának a kamikaze-kormányzással, különben megtörténik az, mint 1994-ben, és visszajön a (jelen esetben) narancssárga MSZMP.
Szerintem március óta megfigyelhető, hogy a Tisza-szavazók 40-60%-a csak Orbán leváltása miatt szavaz rájuk (ez több kutatásban is megjelent), őket kellene megtartaniuk 2026 után egy jó, vagy veszteségminimalizáló kormányzással, különben ismét feltámadhat a Fidesz, ahogy a SMER is tette Szlovákiában 2023-ban, egy 1 évvel előrehozott választás során.
Az volna az ideális, ha 2030-ra is megmaradna legalább egy 30%-os támogatása a Tiszának, miközben a választási törvényeket is módosítják, minimum visszavezetik a 2 fordulót. Azon 4 évben a biológia további több százezer szavazattal dolgozik majd a Fidesz ellen + a köztévét, megyei lapokat, néhány hírportált talán sikerül függetleníteni. Tudomásom szerint, ehhez talán 2/3-ra sem lenne szükség.
Ezen tényezők szerintem fix kinyírnák a bűnszervezetüket és csak nem lenne egynél több párt, akivel koalíciós kormányt tudnának alkotni. Jól tudjuk, hogy egy biztosan volna, de nem hiszem, hogy ketten együtt képesek lennének elérni az 50%+1-et.
Saját ízlésem szerint bízom benne, hogy 2030-ban végre bejut a Kutyapárt, és Vona 2RK-gondolata is megfogan az emberekben. Bárhogy is alakul 2026, erre a kettőre szerintem sok esély mutatkozik. Ha pedig valóban a szakadék szélére sodródik a Fidesz, és az említett vagy más tagokkal elkezdődik a koalíciós-kormányzás időszaka, k*vaboldog leszek.
Továbbá biztos vagyok benne, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd végleg eltűnik, mert a Fideszből sok mindent kinézek, de a küszöb csökkentését biztosan nem. Sőt, a DK 3%-a is necces lesz.
Szerintetek ki tudná kiépíteni az új baloldalt? Vannak jelenleg alkalmas, kevésbé vagy egyáltalán nem korrumpálódott személyek, vagy a fiatalok intézhetik?