HozzászólásSzerző: Matt009 » 2014. január 7., kedd 12:25
Tudom, hogy itt nem divat nézni a Sport tv-s elemzéseket, de tegnap Hajdu Attila nagyon egyszerű rajzzal bemutatta, hogy mi is a gond a Real játékával és a kp-s védekezéssel, egyúttal azt, hogy mi az én legnagyobb problémám is. A csapat nem mozog együtt, nincs megszervezett letámadás, sem megszervezett kp-s védekezés. Ahelyett, hogy a félpályán környékén vagy magasabban vonalba rendeződnénk, felvennénk az embereket, pánikszerű hátrafelé futás van, és hagyjuk, hogy az ellenfél feljöjjön a térfelünk közepéig, a 16-osunk előteréig. Ez komoly hiba, méghozzá azért, mert ahogy Hajdu is említette innen egy jobb képességű csapat megoldja a feladatot, és veszélyes helyzetet teremt. Nem kell ahhoz Xavinak vagy Messinek lenni, hogy egy kis megkapott területtel onnan nagy passzt osszon valaki. Az itt lesajnált Özil is képes rá, de még sok második kategóriásnak titulált játékos is, az első kategóriásokról nem is beszélve.
Ez a védekezés pedig az edzői szemlélet eredménye (Carlo vagy nem foglalkozik vele, vagy a játékosok gyenge védekezési képességei miatt ezzel operál), ez nem fog megváltozni egy új vkp beépítésével. Ezzel a védekezésszemlélettel önmagunknak állítunk csapdát, ebből származik a rengeteg kapott gólunk, és ezen fog elmenni ez a szezon is, ha nem változik valami, vagy ha nem lesz orbitális mákunk, és minden kulcsmeccsen mi pofozzuk be az első gólt.
A másik gond a kp összetétele. Tisztán látszik, hogy ez a Modric-Alonso-Isco trió halva született ötlet. Modric oké, védekezésben és támadásban is ott van a szeren, vele nincs baj. Alonso már problémásabb. Jól védekezik, jól szervez, de én is azt érzem, hogy ez kevés lesz idén a BL rangadókon mindenképp, de a bajnokság rangadóin is az lehet. Egy baj van, Illara még rosszabb megoldás. De sajnos nem Alonso a leggyengébb láncszem. Hanem Isco. Nem védekezik már szinte semmit, a játékban is el-eltűnik rendszeresen. Nem lenne nagy tragédia, ha azért látnánk tőle 1-2 villanást meccsenként. Év végén a villanások megvoltak, tegnap nem, ilyenkor netto emberhátrány. Jobban járnánk, ha helyette egy box to box kp-s lenne, aki védekezésben egy állat, támadásban meg tud 2 értelmes passzt adni.
A kp-nk előnye pedig az lenne a sok hátrány mellett, hogy jelenleg ez a legkreatívabb kp-s sor, talán a BM übereli ezt, de technikailag mi verjük a bőrnadrágosokat. Az előnyök viszont nem jönnek ki akkor, ha nem tudunk magasan labdát szerezni, ha jól szűkíti az ellenfél a terültet, és ha a 3-asból valaki gyengélkedik. Ha Isco 2-3 évvel idősebb lenne, és rutinosabb lenne, akkor a villanások jöhetnének minden meccsen, de ez még így túl nagy teher neki. Alonsot pedig baromi könnyű kikapcsolni, ezt az elmúlt években láttuk jó párszor.
Összességében tehát van egy kp-nk, amelyik ha védekezésben meg lenne szervezve, akkor a legerősebb kp sor lehetne, de jelenleg a szervezettség hiányában, és az egyéni gyenge teljesítmények miatt csak a hátrányait látjuk. Ez a kp nyilvánvalóan kényszermegoldás, itt a válasz a Khedira jelenségre, hogy miért volt kezdő állandóan. Nem mintha vele szervezettebb lett volna a kp, csak ő legalább védekezett, robotolt, zárta a passzsávokat. Isco nem. És Isco zsenialitása ezt a hiányt nem tudja elmaszkírozni. De ahhoz brutál jól kell játszani valakinek, hogy ezt a hiányosságot elmaszkírozza a teljesítményével.
Sokan azzal nyugtattatok engem, hogy idővel összeáll a csapat, meglesznek az együttmozgások stb... Nos a probléma az, hogy az együttmozgásra való törekvések sincsenek meg. A csapat amennyire tudott, összeszokott. Ennél jobb kohéziót edzői elképzeléssel, és unásig való gyakoroltatással lehetne elérni. De edzői elképzelés az nincs. Nem volt szeptemberben, nem volt novemberben, és most sincs. Hogy ez Carlo hiányosságai, vagy a keret lyukassága és az együtt védekezésre való alkalmatlansága (Bale, CR, Isco ugye nem igen melózik, így meg alapból meg van lőve Carlo) miatt van így, az nem tudom. De a helyzet aggasztó.