Rossz a kérdés logikája.pheco írta:Megérkezvén a szállodába, három amerikai kényelmes szállást kér a tulajdonostól, így egy háromszobás lakosztályt rendeltek. 30 dollárért fel is kínáltak nekik egy gyönyörű lakosztályt, a turisták pedig felmentek, hogy megnézzék. Megfelelőnek találtak mindent, s így fejenként 10-10 dollárt összeadtak, és átnyújtották az őket felkísérő háziszolgának. Mikor a háziszolga átadta a tulajdonosnak a 30 dollárt, az akkor jött rá, hogy tévedett, hiszen a háromszobás lakosztály ára csak 25 dollár. Így a háziszolgával visszaküldött öt darab egydollárost. A háziszolga felfelé menet arra gondolt, hogy nehéz volna az öt darab egydollárost három ember között szétosztani, s ezért kettőt zsebre vágott, a három turistának pedig 1-1 dollárt adott vissza. Így végül mindenki 9 dollárt fizetett, ami 3 x 9 = 27 dollár; két dollár a háziszolga zsebében maradt, s ez összesen 27 + 2 = 29 dollár, pedig eredetileg hárman 30 dollárt adtak össze.
Mi a megoldás? Fejtörő topikba lenne a helye, de azt kevesebben nézik. Nem tudok rájönni.
Petert idézve: lehet, hogy hülye vagyok, de egy biztos nem vagyok, még pedig hülye, na az nem vagyok
25 van a tulajnál, kettő az inasnál, három a turistáknál. Az már más kérdés, hogy le lettek húzva