VanillaSky írta:Utána is elolvastad? Otthoni felhasználásra nem büntetendő a digitális tartalom letöltése, így nem érzem rosszul magam, egy cseppet sem! Játékokat megveszem, ami kell a film, zene meg nincs tiltva. A bliccelés meg a bolti lopás más. Téma részemről lezárva, ennyi erővel a benzinkúton is csak megállni kell, tankolni aztán elhajtani. Úgyis mocsok drágán adják a túlnyomórészt külföldi tulajdonú olajcégek. Vagy a plázában a farmert, a szemétláda GAP az USAban jóval jutányosabb áron árulja a termékeit, mint itthon. Hol húzol határokat? Mi lesz az ok amiért még nem elítélendő? Kenyér? Egy jobb parfüm? Laptop?.....
Igen, elolvastam. Nem tudom mi ez a támadó hangnem, de mindegy. Erre voltam kíváncsi, hogy nálatok mi a határ, ezek szerint Nálad ami törvényben nem tiltott azt szabad. Ezt el tudom fogadni, bár etikus ettől még nem lesz, ugyanúgy károsítjuk a forgalmazót, filmen dolgozókat azzal, hogy nem megyünk el a moziba, hanem letöltjük itthon. Egyébként ha egyértelműen betiltanák, akkor Te abbahagynád teljesen a torrentezést? Ezt is cinizmus nélkül kérdezem, mert tényleg érdekel. Én abban az esetben biztosan nem, ha ténylegesen nem tartatnák be a törvényt (bírságot azért inkább nem fizetnék), mert már nem igazán tudom elképzelni az életemet nélküle. Továbbgondolva, lehet egy brazil gettóban valaki nem tudja élelmiszerlopás nélkül elképzelni az életét, mert éhenhalna a családja. Erre értem, hogy nem teljesen fekete-fehér a történet, én nem teljesen a bolti eladós trükkön filózok, hanem általánosságban etikai kérdésekről, sajnálom, ha ez nem ment át neked.
'shutterisland írta:
szinte minden ember mondhatni rendszeresen megszegi bizonyos mértékben a törvényt, követ el szabálysértéseket.
ha nem is, akkor "etikailag" mindenki vétkezik.
onnantól kezdve, hogy bemászol egy magánterületre a berúgott lasztiért engedély nélkül, azon át, hogy csempészett cigit vásárolsz, addig, hogy átmész a piroson...csak hát na.
Mi egyébként egyre gondolunk, pont ez a "csak hát na" mentalitás van bennünk emberekben, hogy ha nem tiltják, akkor lehet, ha nem nézi senki, akkor is lehet. Jog és etika képlékeny mezsgyén mozog.