istimester írta:Nem tudom. Én végigkísértem Casillas egész karrierjét. Évekig a legjobbnak tartottam, minden fogyatékossága ellenére. 2008 környékén úgy húzta le a labdákat Metzelder és Martesackerék fejéről, mint ma Oblak. Emlékszem az EB döntőre, magasan a legszebb focit játszó spanyol válogatott volt. 2010-ben prognosztizáltam úgy, hogy legkésőbb 14-ben a klubban és a válogatottban is eljön a csere ideje. Ehhez képest már egy plussz évet rámcáfolt. Semmiféle fostengert nem szándékozom elindítani, de - lehet csak bebeszélem magamnak - teljesen idegen testként érzem a csapatban. Mintha remegne. És ez egy kapusnál régen rossz.
Én is végig kísértem, tekintve, hogy a 2002-es BL döntőn lettem véglegesen Real drukker, három játékos miatt: Raúl, Zidane, de az est hőse Casillas volt. Legjobb volt és nagy kedvenc számomra is, de nem vagyok vak, látom a hibáit én is kezdetektől.
Én azt gondolom a kapusposztról (tekintve, hogy azt játszottam még régebben), hogy az egész fejben dől el. A kapus skilleket könnyebben el lehet sajátítani talán, mint a "lábbal-ésszel" játszó posztokon, de a nyugalmat, a gyors gondolkodást, a védelem irányítását azt tehetségből is kell. És az ugye vagy van vagy nincs. Ehhez fejben nagyon egyben kell lenni. És Casillas többek között ezért volt a legjobbak között nagyon sokáig.
Casillas szerintem nem az öregedés miatt esett ekkorát hirtelen. Mou éra alatt az a biztonságot adó image, mint "Saint Iker", na ez szállt el egy életre a szivárogtatási váddal, a padoztatásával és az ellene folyó boszorkányüldözéssel. Innentől egyszerűen fejben nem tud ott lenni már, mint régen (és szerintem soha nem is lehet már, öregszik, és túl nagy rajta a reflektorfény, minden hibája újabb csapás az egóján).
Nem gondolom amúgy, hogy technikailag rosszabb kapus volna - ezért jön időről időre újra olyan bravúr, amire az egész fórum harap, hogy "visszatért", stb. . Csak be kell látni, hogy fejben már nem lehet meg nem történtté tenni az elmúlt két-három évet. Én nagyon boldog volnék, ha az önbizalmát vissza tudná nyerni, de szerintem a Real Madridban ez lehetetlen vállalkozás - más csapatban, ahol nem ekkora a nyomás, talán jobban, de itt nem. Meg a spanyol válogatott kezdőjében sem.