perez aludt mikor 22 meccset zsinórban nyertünk?
Ért valamit a 22 meccs? Semmit. Ami számít a szezon végén az a trófeák száma. Az pedig sajnos 0. Érdekel valakit, hogy milyen balhék voltak a Barcánál szezon közben? Amikor megnyerik a BL-t, a kutyát sem fogja érdekelni. Ahogy a 22-es győzelmi széria sem.
A különbség az őszi Real meg a tavaszi Real között baromi nagy volt. Modric hiánya egyértelműen közrejátszott, de ekkora különbséget egy ember kiesése nem jelenthet. Ötlettelen, ívelgetős katyvasz volt a játékunk. Pedig Isco, James, Marcelo, Benzema, Kroos, Carvajal jobb focira képes. De megkockáztatom, hogy CR is (ősszel láttuk). Ennyi technikailag kifogástalan, jól 1v1-ező, a pályán jól látó játékossal Modric helyén Khedirával vagy Silvával is látványos kis passzos, sok mozgásos focit kellett volna játszani. Ehhez már csak prémium lett volna Modric jelenléte. Az ívelgetés az egy kétségbeesett megoldás volt, mert más megoldásra Ancelotti repertoárjából nem futotta. Ha ilyen szegény egy edző repertoárja egy ilyen gazdag kerettel a háta mögött, akkor sajnálom, de alkalmatlan a feladatra.
Végezetül még egy gondolat, ami a tegnapi Benitez-írásom után fogalmazódott meg bennem: Minden probléma Carloval (és majd Benitezzel is) abból fakad, hogy ők a 2000-es évek nagy edzői. A kb. 2008 óta fennálló edzői elvárásoknak, amit elsősorban a Pep új Barcája és a Pep-Mourihno rivalizálás teremtett meg, ez a 2 ember már nem tud megfelelni. Amikor ők kezdték, más volt a futball felfogása. Nem volt annyira komplex egy csapat játékának a megszervezése, sokkal több szabadságot kaptak a klasszikus 10-esek és a kreatív játékosok, ők csinálták a boltot, a csapatjáték megszervezése elsősorban a védekezés optimalizálásából állt. A támadással nem nagyon kellett foglalkozni (ez így sántít tudom, de jelenleg nem tudom értelmesebben megfogalmazni). Nem volt szó egész pályás letámadásról, nem ment ekkora harc a labda birtoklásáért, a nagy csapatok kevésbé voltak fegyelmezettek (MU, Real, Barca, Arsenal szinte csak a támadással törődött, nem véletlen, hogy egy Liverpool pusztán iparos szervezettséggel és szívvel BL-t nyert. Ma már az összes nagy csapat nem csak jól támad, de precízen szervezett is, és többségében komolyan motivált is), több rés volt a pajzson, amit egy Kaká kaliberű futballista egymaga ki tudott használni. Ma már nincsenek ekkora rések. Ahhoz, hogy folyamatosan nyerj, jobban meg kell szervezned a csapatod játékát, mint rábízni a játékot egy Kaká kaliberű karmesterre. Mert az ma már kevés. A csapataik hullámzó formájának is ez az oka.
De Benitezen és Carlon kívül ide lehet sorolni, Pellét, Van Gaalt, Wengert, de SAF-on is kiütköztek már a tünetek (2009 és 2011-es BL döntőn nagyon simán maradt alul taktikailag, és nem véletlen, hogy Mou távozása után tért vissza a MU a PL győzelem útjára).
Én abszolút úgy vagyok vele, hogy új generációs edző kell ide. Fiatal, ambiciózus ember, aki a modern követelményeknek megfelel. Benitez és Carlo a múlt. 1-1 jó lépés kijöhet velük is, de hosszútávon kevesek. Ebből a szempontból Klopp sokkal jobb választás, mint sok nagy öreg edző. Az új generáció legjobbjai (Mou, Pep, Simeone, Klopp, Löw, Conte, biztos van még aki kimaradt, hirtelen ennyi jut az eszembe) közül csak Kloppra van reális esély. De én őt sem tartom valószínűnek. Más klubnál köt majd ki. Én jelen pillanatban ezen oknál fogva kicsit barcás elv mentén hoznék egy fiatal edzőt, ha Klopp nem jön össze. Zidane kézen fekvő megoldás, de ahogy RMFC szokta írni, ha ezért fizetnének, tudnám kit hozzak edzőnek.