HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2013. június 25., kedd 0:27
én sokszor elgondolkozom azon (és lehet, hogy elfogultság is van benne), hogy miért van az, hogy kb a barca (és ugye a spanyol válogatott is jelen esetben) játéka van szarozva ennyit, miközben igazából olyan csapat nincs, aki hosszútávon ennyire sikeres legyen, és e mellé joga bontito vágjon le.
picit off, de mégsem az, ha ez a téma, de a spanyolokra bontanám ezt most inkább le, mert a barcánál vannak gondok, de a válogatottnál sokkal inkább rendben van minden.
látványra egy nagy hibája van, valóban visszafogott a tempó.
ezt aláírja mindenki, nekem is van, mikor 1-1 passznál felmérgelnek, mert lett volna offenzívebb lehetőség.
viszont szerintem még laikusként is levágható, hogy mivel így is szétkontrázható (főleg a barca, de ez az egész szisztéma) így ez egy "szükséges rossz" annak érdekében, hogy a stabilitás megmaradjon.
sajnos ebben van egy kicsi abból is, hogy tényleg a legtöbb csapat ellen elég az őrláng a győzelemhez, és ezért ez a standard.
alig kell felpörögjenek, amikor meg kéne, már nehezebben sikerül.
de ha elkapják a fonalat, tudják ám ezt a focit xavival is nagyobb tempóban és mindent elsöprően focizni, lásd barca-milan visszavágó, vagy mikor a digókat a földbe döngölték az eb döntőn.
a másik gond, jóllakott keret.
ez attól nem fog változni, hogy kiveszel 2-3 elemet, mert akit beteszel helyükre (silva,mata,mittudomén) ők is tele vannak trófeákkal.
a radikális változások pedig nagyon kockázatosak, mert lehet, hogy szupermotivált lenne a csapat 4-5 új arccal, akik még nem tartoznak a jóllakott kategóriába, csak lehet, hogy legjobb 8 közé sem mennének majd be.
viszont ha a pozitívumokat nézzük, azért azok is bőven megvannak. (itt most szinte csak a spanyolokra gondolok.)
egyrészt az a dominancia, mezőnyfölény, amit a csapatok 95%-a ellen kialakítanak.
a labdabirtoklás egy dolog (bár erre sem képes más csapat) de egyszerűen az esetek kirívóan nagy százalékában megmutatkozik az arcokon, a mozdulatokon, hogy a spanyolok magabiztosak, érzik, hogy ők vannak felül mind morálisan mind játéktudásban, az ellenfél pedig csak keresi a stílusát, és a kontrákra vagy rögzített szitukra hagyatkozik.
ezek lelki tényezők, ettől nem lesz szép a játék, de mégis valamilyen szinten mai napig elképesztő, hogy nem egy válogatottnak hasonló névsora van, tele vannak sztárokkal és felkapott nevekkel, aztán azt sem tudják, mihez kezdjenek.
másrészt az a szervezettség, összehangoltság, ami (persze ez köszönhető a barcás, és azért sokszor fellelhető realos tengelynek is) még kiemeli őket.
nem kell itt nagy dolgokra gondolni, de mikor csinálják a letámadást, mikor háromszögelésnél tudják, hova kell belépni, kisegítik a másikat, meg minden, azért válogatott szinten elég komoly.
harmadrészt a technika és játékintelligencia, amely jellemzi a csapatot, szintén tetszik.
pontosan passzolnak, legyen az xavi, iniesta, cazorla, alonso vagy mata, nem pattognak el a labdák, megcsinálják kis területen.
ezek mellé még hozzátenném, hogy látványelemek is szoktak bőven lenni, bár a finomságokat rendszeresen csak ini szolgáltatja, de most kérdés, hogy ezt is hogy nézzük.
nekem például a csiki-csukik, mélységi passzok, belöbbölt labdák, háromszögek meg kényszerítők a 16-os előtt a legszebbek, és azt hiszem, ebben bőven a spanyolok viszik a prímet, még akkor is, ha nyilván nincs a csúcson még magukhoz képest sem a játékminőségük.
aláírnám én, hogy a spanyolok és a barca milyen szar focit játszanak, ha azt látnám, hogy a többi klubcsapat, de főleg inkább válogatottak minőségi, és egyben sikeres focit nyomatnak.
kivételek persze mindig vannak, de azért mostanság ez a kettő nem kevésszer üti egymást.
rengeteg csapat játszik erőfocit, nagyon sok az ívelgetés, vagy a tili-tolihoz hasonló, de negyedannyi elképzelést sem tartalmazó játékstílus, említhetném még az általatok igen sokszor pokolba kívánt kontrás felfogást is.
az utóbbi években egyetlen egy válogatott focijára mondtam azt, hogy ez igen, ez nagyon bejövős, és ez a chilei playground jellegű foci volt.
a többieké (angol,olasz,brazil,argentin,portugál,francia,hogy csak a nagyokat írjam...) azért elég nagy arányban elmaradt minőségben a spanyoltól még úgy is, hogy tili-toli meg xavi.
még azt is meg merem kockáztatni, hogy a kidolgozott helyzetek számában is topkategóriások annak ellenére is, hogy kevésbé direkt a felfogás.
meggyőzni nyilván senkit nem fogok, csak arra akarok rávilágítani, hogy ez a játékstílus egyáltalán nem csúnya, egyáltalán nem hiányzik belőle az ész, a tudás, a technika, egyszerűen dominanciára törő, lelkileg demoralizálásra törekvő, igazi intelligens futball, amelynél az lassabb sebességi fokozat és a túlzott óvatosság bár a látvány rovására megy, de az eredményességnek egyértelműen az alapja volt.