HozzászólásSzerző: Matt009 » 2015. szeptember 1., kedd 17:56
Akkor értékelem én is a nyarat, ha már mindenki megtette:
Edzőváltás: Carlo menesztése úgy gondolom jó döntés volt. Annyi hibát követett el az elmúlt szezonban, amennyi ilyen szinten nem megengedhető. Taktikailag sosem volt csúcs, az erénye a pszichológiai érzéke. De azért nem szabad egy edzőt megtartani, mert a játékosok szeretik, vagy mert korábban nagy sikert ért el. A 2014/2015-ös szezonban látottak alapján mennie kellett.
Benitez érkése már korántsem jó döntés. Aztán lehet, hogy telitalálat lesz (én CA kinevezését sem éreztem jó döntésnek, de a BL siker mégiscsak rentábilissá tette a leigazolását), de én erre még kevesebb esélyt látok, mint CA esetében. Ha voltak edzők, akiért CA-t nem rúgtam volna ki, akkor Mancini, Van Gaal és Ő lettek volna azok. Taktikailag jobb elődjénél, pszichológiailag viszont gyenge. A Real egy méhkas, és Benitez csak addig uralja ezt a méhkast, amíg nem sül be 1-2x. Úgy érzem, hogy a taktikai felkészültség/pszichológai érzék grafikonján sikerült egymás után a két végletet megfogni. Rövid távon javuláshoz vezet, hosszútávon nagyon rizikós, valószínű bukta. Kicsit hasonló volt a Mou-CA csere, csak a másik oldalról. Középút kellett volna... Ez a rész 3-as.
Igazolások: Csicsa, Iker, Coentrao, Illara, Silva, Khedira elmentek, egyikükért sem kár. Talán Csicsát meg lehetett volna tartani, csak nem azon az áron, amelyiken a MU eladta volna. Helyére középcsatár nem érkezett, így tulajdonképpen ez az egyik lyukas poszt.
Érkezett Casilla, Danilo, Casemiro, Kovacic, meg régi ifisták, akiknek sok szerepük nem lesz. Casilla cserekapusnak kiváló. Kovacic egy nagy lyukat töm be, ami évek óta tátongott. Vele és Casemiroval minőségi kkp-sorral rendelkezünk, nagy a variációs lehetőségünk. Ennél jobbat nem tudtunk volna elképzelni. Danilo a legmegosztóbb. Nem rossz futballista, de nálam 30 millát nem ért, úgy, hogy van egy Carvajalunk. Hosszútávon a spanyolban több lehetőséget látok. Abban viszont biztos vagyok, hogy jövőre, vagy legkésőbb 2 év múlva az egyikük távozik, és ha Danilo lesz a kezdő, akkor Carvajal fog elmenni. Saját nevelés, spanyol... érte kár lenne.
Pozitív Ramos szerződésének meghosszabbítása is. Nélküle nem ugyanaz lenne a csapat.
Ha DDG jött volna, akkor ez 5-öst ért volna, de a center poszton lévő lyuk és top kapus "adminisztrációs hiba" miatti elherdálása miatt csak 4.
Összességében azért nem lett rossz ez a nyár, a keret megfelelően mély és sokrétű, végre nincs lyuk a kp-n, ami talán a legfontosabb eredmény. A keret alkalmas a rotálásra, majdnem minden kulcsember tudunk minőségben pótolni egy esetleges sérülés esetén. Ha az edzőnk pszichológiailag felkészültebb lenne, akkor elég bizakodóan várnám az új szezont, így azért vannak kétségeim az elkövetkező szezon eredményességével kapcsolatban. Ez így most (nyilván a két érdemjegy összegeként) 3/4, de igazából azt mondhatom, hogy soha rosszabb nyarat. Az igazi értékelést amúgy is jövő májusban lehet levonni, amikorra kiderül, hogy Benitez és a keret mennyire tudnak eredményesen együtt dolgozni, és hogy mennyire tudjuk a szembejövő nehézségeket leküzdeni. De tavaly sokkal rosszabb szájízzel vágtam neki a szezonnak. Most kb. annyira érzem jónak magunkat, mint 2013 nyara után. Ha megint összejön egy BL és spanyol kupa, akkor elégedett leszek.