ígértem benitezről pár dolgot,de még sokat nem tudok róla,egy két dolgot írok,és majd tél felé már körvonalazódik bennem is pár infó......
Szóval,sokan öklendeztek benitez kapcsán amikor idehozták,én nem,mert bár túl sokat nem tudok róla,nem követtem a pályafutását eléggé,de annyira igen,hogy kijelentettem hogy nem lesz vele probléma,nem kell izgulni(voltak akik kongatták a vészharangot......)......az hogy taktikus edző,sokat nem mond,ezt mondják sokakra...aztán semmi a vége....semmi....
én sem tudtam mit akar....azt tudtam,hogy a kedvelt szerkezete a 4-2-3-1,de ez egy idézőjeles nyerő felfogás kb 10 éve(úgy értem,hogy korszerű,megfelelő kerettel hatékony),nem is problémáztam volna ezen,ha nem ismerném a keretünk sajátosságait.....arra nem felel meg. JM ezt alkalmazta,ott ezen nem paroláztam,mert ott a lényeg az alapok megteremtése volt,amit 10 éve előtte senki sem tudta megtenni(capello talán,de ideje nem volt),a többi lúzerjancsi csak arra volt jó hogy a létszám meglegyen......szóval JM ezt használta,majd CA átvitte 4-3-3 ra ami az akkori keretünkre a létező legjobb felfogás volt.....CA másban bukott meg,JM is.....de ez most nem téma.
Eddig...hangsúlyozom,azért,mert ne az legyen,hogy 10 év alatt 24.000 kommentből tévedtem 24 ben,és azt az arcomba baxták páran,hogy Te faxfej lófact sem tuccc....holott pont a kekeckedésével igazolta(a kivétel erősíti a....)azt hogy prímán értek hozzá...szóval,benitez eddig munkája egy felüdülés....miért?
Mert nekem fontos a taktika,a nyerő felfogás,motiváció,az akarat,a szenvedély,az alázat,a profizmus.....más nem....nem hat meg a tribli,a szeszélyesség,a felesleges mutatvány.....engem a labdarúgás megtanított egy dologra,aki nem alázattal bír(nekem ez nem volt meg sajnos),az SOHA sem lesz ebben a sportágban sikeres,max ideig óriág.
Benitez jött.....Féltem hogy a poziciós felfogást ránkerőlteti,vagyis 4 védő(ezzel nincsen baj) 2 szűrő(ez kevés egy barca ellen),3 támadókp majd egy center. Ezekkel akkor sem lenne bajom ha ezek a szerkezeti részek közel lennének,nem lenne köztük űr hogy egy barca kihasználja,de aztán,néztem mi hogyan van....és....4-2-4 és variálja labdabirtoklás és labdaszerzés fázisra való tekintettel..... Ez számomra egy új dolog,nem láttam még ilyet(mármint nem számszakilag,hanem mozgásra). A hátsó rész a megszokott,a 4 védő sablon feladatokat ad,vonalvédekezés,feltolva labdabirtoklásnál,marcelo és danilo nem mehet annnyit fel.....ez talán nem annyira tetszik,de az egyensúly fontosabb mint a személyes igényem.
Tavaly is a csapat döntő eleme benzema volt,hogy miért? Leírtam már.
Mozgás és Egyensúly. Ez az ami egy
CSAPATNÁL LÉTFONTOSSÁGÚ.....ronaldo és bale játékával borult az egyensúly,de ezt benzema valamilyen szinten csökkentette és egyensúlyozta,nyilván nem tudja 1223444 embert játékát egyensúlyban tartani.De a francia olyan mozgásokat,lejátszásokat tud adni,ami ezt a rossz egyensúlyt kárpótolja,egyensúlyban próbálja tartani,ez nem feltétlen tudatos,ez kizárólag a francia sajátossága,hogy ezt az edzőnk tudatosan alkalmazza vagy csak véletlen priorítás azt nem tudom,mindenesetre a francia mozgásai,visszalépései,lemozgásai tudják egyensúlyban tartani a rossz támadó - kp viszonyt.
Benitez húzott egy újat,én is csodákozom,pedig tisztában voltam azzal hogy a faszi nem piskóta taktikailag......ha valaki újat tud nekem mutatni,azt uram bocsá de istenítenem kell.
Nem is gondoltam arra hogy ennyira progressziv felfogást mutat. Meglepett. Ez nagy dolog,nagyon nagy.
Elnézést ha bárki nagyképűnek tart,de tanultam ezekről annyit hogy ezt így kijelenthessem.Akkor is ha ez nem tetszik sokaknak,attól még így van.
Szóval,az hogy 2 szűrő,nem klasszikus BTB felfogással)modric és kroos az lenne) ezt igy lehozza,az már alapból is érdekes....nem akartam elszólni,mert nagy csapat ellen ez még nem működött,és lehet hogy bukta...de a bilbao olyan intenziv kp-át állított ki,és olyan jól támadott le magas pozicióban(kroos és modric vonala) hogy ezt sokan nem tudják majd a top csapatokból sem prezentálni majd.
Az nyilvánvaló hogy a modric kroos kettős szűk elit,ez nem nagy megállapítás,viszont kell a kiegészítés,és a horvát kölök elég jól megoldotta ezt. Nem is értem,bár néha túlzottan túlfűtött és szabálytalan,valamint nem olyan higgadt mint a két másik nagyágyú(ez mondjuk érthető) de eddig elég jól szállt be,eddig elég sokat fut feleslegesen,de nagyon kevés rutinja van.
Na de ne kanyarodjunk vissza benitezhez....az amit eddig mutat,függetlenűl attól hogy a játék hagy kivánni valót,és nem tudjuk mit adunk egy top csapat ellen,számomra felüdülő....még nem tudjuk tartani az általa elképzelteket,de időnként ritka korszerű és meglepő remek focit adunk. A támadók helycseréi,a szűkebb területre kényszerítés,a letámadás ritmusa,egyidejűsége,az ellenfélhez igazított taktika és felfogás(most ezt csak egyszer láttam),szóval,ezek eléggé tetszenek.....ronaldo még nem találja helyét,eddig őrá volt alakítva a taktika most nem(most a csapatra)....ezt szoknia kell,most nagyobb az egyensúly,több a variáció....több a támadó megoldás.
Azt nem mondhatom még hogy ez a nyerő,az elhamarkodott lenne,és arra vigyáznom kell mert van egy réteg aki arra vár hátha nem jön be amit írok.....hát sajnos általában bejön.
Na,szóval...ha ez állandósul,akkor ez egy bika erős csapat lesz. Attól senki se tartson.
Ez a felfogás nekem is új,hogy mit hoz? Kérdés? Működik e? Ki a fene tudja.
Pontosítsunk:
Kétféle rendszer létezett ezeddig az elmúlt évtizedekben, egyik egy poziciós(konkrét egyéni feladatok,előre megállapított területek lefedése,meghatározott szerkezeti és egyéni mozgások),sablon elfutások,ütközések,hosszú és rövidjátékok,szélek keresése,védelem mögé kerülés,befejezések sablonja........ és az elmozgó rendszer (szűkített területen nagyon behatárolt feladatok de egyéni szabadság labdabirtoklás után,lassú és intenzív ritmus variálása,poziciók konkrét felvétele,ütemérzék,labdanéküli játék fontossága,együtt mozgás hatékonysága).
Benitez ezt felülírta....erre nem számítottam,a kettő ötvözetét látjuk,ahol nem is értem hogy miért(ez a csoda benne) meglátta azt a faszi hogy benzema szerepe mennyire létkérdés,és nem tolta fel a ma még népszerű szűk periférián mozgó center pozicióba. Ez DÖNTŐ VOLT. El sem lehet mondani mennyire.
Igy most labdabirtoklás esetén egyfajta 4-2-4 et látunk......labdavesztés után viszont 4-4-2 egyértelműen,ahol a 4 kp-a lezár,és áttállunk 2 ékes játékra a két támadó "keresi egymást,közel húzódik),majd labdaszerzés után lép fel a 3ik támadó(isco ezt eddig nem tudta megoldani,ő nem tud nagyobb területeket bejátszani,ellenben james igen,és ő lesz a kulcs oda.....
.................Modric......kroos.......kova
james..........benz............................Cr
Ez most igy eléggé fura,de a mozgásokat át lehet látni....isco fontos,de CSAK bizonyos feladatok esetén,james viszont szélesebb periférián mozog,és remekül érkezik a kapu elé......
Ez a 4-3-3- majd top csapatok ellen megy.
A kisebbek ellen mehet a 4-2-3-1 vagyis:
-------------Modric-----kroos
Bale.............isco.....................Cr
-----------------Benz
james itt annyira nem lép be,majd csereként is állat lehet.
na,menjünk tovább.
Benitez rendszeri,most még nem láthatóak,csak kissé....az számomra nyilvánvaló,hogy egy taktikus,egy képzett edző a spanyol. Az eddigiekhez hasonlítva az egyik legjobb,bár hangsúlyozom,nem az a fő,hanem az elnők vs edzp viszony,ki igazol,ki állítja fel a csapatot...
.itt egyértelműen látszik hogy perez ebbe nem szól bele,ugyanis nagyon taktikus felfogások,furfangok vannak,amit egy átlag elnök,nem láthat át.
Drukkolok neki,nem érdekel hogy szidták másutt és itt és azt sem mondom hogy ő a megfelelő.....mert olyan nincsen a real számára.....de azt látom,hogy a faszi olyan dolgokat tud,ami engem is érdekel,és sok real edző tudása( akkor sem érdekelt volna ha fizetnek érte) ehhez nagyon kevés volt.
Azt tudni kell,hogy én soha sem gondoltam azt hogy a csapat függ ronaldotól,(szeretem és nagyon nagyra tartom) de ha nem volt sem volt soha probléma,de azt aki meglátja hogy a kp-a mitől fog,és a támadóréész mitől hatékény(benzema) az előtt le a kalappal....
ja,és lehet hogy ezt a szezont elbukjuk,de azt csak akkor ha megint túl sok sérültünk lesz,már tavaly is mi voltunk a legjobb ketet / csapat,de a sok sérült miatt buktunk....idén megint új taktika,megint új felfogás.,.....ez baj.....a barca előnyben,de be kell fogni őket.
Ha a fogalmatlan osztja az észt akkor nagy a baj.....úgyhogy nagy a baj.