HozzászólásSzerző: sociobarca » 2015. november 21., szombat 23:57
Sziasztok,
Új vagyok a fórumon, Eurobarcán szoktam lenni, nyilván most annyira hiányzik nektek ide egy Barcás okoskodása, mint lónak a hátúszás, de gondoltam leírom a véleményemet a kialakult helyzetről.
Azt kell mondjam, ez egy olyan pofon volt, aminek egy normálisan működő Real Madridnál nem kellene megtörténnie, lévén a világ egyik legjobb klubjáról beszélünk, ami rengeteg játékos álma. De akkor mi a probléma? Szerintem a vezetőség, pontosabban annak a teteje, Florentino Pérez, és az általa megálmodott filozófia. Ha korrektebb akarok lenni, akkor ez nem is filozófia, hanem egy rekordösszegű építkezés, anélkül, hogy le lennének rakva az alapok, ergo a ház újra meg újra összedől. Kézenfekvő példa erre Ancelotti, illetve Benítez esete.
Ancelottival kapott egy stabilitást az együttes, akárhonnan is nézzük, és kapott egy tiszteletreméltó, vérprofi edzőt, amilyenből kevés van a világon, ráadásul nem akármilyen eredményeket tud felmutatni. Amint jött egy kis böjt, megint valami újba kezdett bele a főnök, aminek az eredményét most is láthattuk a pályán. De ez nem csak ennyi. A játékosok sincsenek koncepciózusan megválogatva, hiszen nem az edzők alakítják a keretet, hát persze, hogy nem, mert itt az edző csak egy fogyóeszköz, semmi több, akinek az a dolga, hogy megpróbáljon összekovácsolni egy olyan keretet, ami, hogy is mondjam, nem feltétlen csak sportszakmai érvek mentén van összeállítva.
Most ki kell térnem egy kicsit a Barcelonára is. Itt is már évtizedek óta építkezés folyik, de tégláról téglára. Kezdődött ez egy bizonyos Johan Cruyffal, akinek talán a legtöbbet köszönheti ez az egyesület, de most a nevekbe ne menjünk bele. Ő megálmodott egy olyan filozófiát, ami tökéletesen passzol ehhez a sporthoz. Tudta, hogy a labda és a csapatmunka a legfontosabbak ebben a sportágban, és akkor lehet a legsikeresebb egy csapat, ha a labdával a legügyesebben bánik, és végig ő a legjobb barátja. Minden egyes játékosnak. Ehhez az kell még, hogy a társak maximálisan odafigyeljenek egymásra, és teljes odaadással legyenek egymás és a futball iránt is. Úgy gondolom, ezzel a hitvallással a lehető legjobb útra terelte a Barca életét Johan Cruyff, és mindenki, aki ebben részt vett. Az, ahol most tart a klub, egy hosszú folyamat eredménye, ami ebből indult ki. E köré épült minden.
A Real Madridnál rövid folyamatok ismétlik egymást, mert rövid idő alatt kellene komoly eredményeket elérni egy, ha úgy tetszik, a klubhoz képest ínséges időszak után. Ez így nem működik, lassan be kell látni. Elég egy-egy BL-győzelemhez, elég egy-egy bajnoksághoz, de hosszútávú kiélezett versenyhez nem. Azért áldozatot kell hozni, és talán olyan dolgokat kell beáldozni, amikért bizonyos szempontokból kár lenne, de később annál jobban megérné. Ezt kellene észrevennie annak az embernek, vagy azoknak az embereknek, akik vezetik a Real Madridot jelenleg. Nem csinálják jól. Látszatra egy grandiózus valamit alkotnak, de a valóság mást mutat már egy ideje. Egy másik, ennél sokkal jobb felfogás már valami jóval nagyobb dolog lenne a mostaninál.
Nem vagyok egy fm-es, de Unai Emeryt érdemes lenne megfontolni a Real Madridnak a jövőben. Tud komoly csapatot építeni, és tartósan versenyre kelni vele. Kezdetnek mindenképp egy ilyen ember kell a kispadra, csak időt kell neki hagyni. A többit talán már elmondtam, amit gondolok.
Köszönöm szépen, ha valaki időt szánt arra, hogy elolvassa, amit írtam, és üdvözlök mindenkit.