Én ezeket nem az interneten olvasom ám,hanem 15 éve tanulom. Ne hogy már újra akard írni a foci alapelveit.
Miro:
Nem szeretnék a vitába beszállni,meg nem is fogok,csak engedj megy egy aprócska véleményt,tanácsot.
15 éve ezt tanulod,ez dicséretes,tényleg,én le vagyok maradva,nekem "ekkora" múltam nincsen. Én nagyra becsülöm azt aki nem rest tanulni,aki szorgalmas,de sajnos kell ehhez nagyfokú tehetség is,azt nem mondom,vagy nem mondhatom hogy ez neked nincsen,nem ismerlek.
Bár....sok véleményt elolvasva végül is lehet hogy ez is elég ahhoz hogy a világ legjobb edzője legyél,hiszen sokaknak az a véleménye hogy pl ronaldo csak a fizikumából és sebességéből él meg.
Szóval,nem is rabolom az idődet. Az a két vonalas,4-4 fős védekezési rész szerkezet elég régi módszer,nem azt mondom hogy elavult,de azt hinni hogy arra nincsenek megfelelő korszerű átjátszási módszerek az csacskaság lenne.
Mezey György: Én vagyok a világ legjobb edzője című könyvből idézek:
Ez egy pozíciós szerkezeti felállás,területvédekezéssel.
Ez a rend már akkor divat volt amikor még Samatha Fox mellei között aludtam el,és az nem ma volt ugye. Az a bizonyos 80as évek vége
Ezt a módszert sokáig alkalmazták(ezek szerint anno remek volt),ja ....igen,az volt...én is játszottam még ebben,a 90-es években. Mint balos vagy jobbos szélső kp-ás....na szóval addig volt jó,amíg nem találtak ki rá egy megoldást.....mert az ész mindig TÖBB mint a test. Ezért hasznosabb és nagyobb focista egy modric egy iniesta mint egy felesleges trükkös triblis(neveket hagyjuk).
Hidd el nekem a labdarúgás taktikájában elképzelhetetlen lehetőségek rejlenek..... még ma is. Hidd el.
Kialakultak több vonalas szerkezetek(3 helyett 4) vagy a barca általi elmozgó rendszer ahol bármikor tudsz az alap 3 vonalból 4et kreálni........pontosan azért,hogy ezeket a lezárt vonalakat ki lehessen cselezni...sikerült,ma már nem is nagyon alkalmazzák az echte kontra alapú 4-4-2 őt..max észak koreában a kimirszen 2 ligában vagy kambodzsában a polpot eredevisionban,ahová 20 év alatt nem ért el a megoldás szele...illetve alkalmazzák,de megosztott birtoklási és szerzési fázisokra osztják,ahol más szerkezeti rendet alkalmaznak,ezeket variálják,attól függően hogy labdát birtokolsz vagy szerezni akarsz,ebből indul ki MINDEN.
Ha egy 70 méter széles pályán arra apellálsz hogy vonalban megfogod az ellenfelet akkor úgy jársz mint mi a Juve ellen(akkor is ha 4-3-3ba állsz fel és nem mozogsz fel és vissza,nem tolod el a vonalakat) ,azon a meccsen kb 15 perc alatt megláttam a juve méregfogát és reagáltam volna rá..........egyszerűen eltolják a vonalaikat,felépítenek egy 4 vonalas rendet,ahol oldalirányú elmozgásokkal elmozdítják a Te felállt embereidet, és egyszerűen tengely irányban egy egy visszalépésre felpasszt adva átjátszanak mint a pinty.
Vannak felállások pl a korábbi milan rombusz vagy a barca 4-3-3 ahol messi visszalép egy fél vonalat vagy iniesta lép egyet fel,és buszkecc bármikor fel tudja passzolni tengelybe úgy hogy Te hiába állsz fel 4es vonalban,egyszerűen közöttük egy fellépésre vagy visszalépésre felpasszolnak egy fél vonalat és át vagy baszva mint a lengyel piacon.
A korai barcában ezt pl villa csinálta nagyon kulturáltan messivel,és pedroval....villa nagyon okosan tudott beindulni,és jól érezte az ütemeket,befelé mozdult,befelé mozdítva el a védőt(legyen ez most arbeloa)mögötte Iniesta vagy a bal bekk már mozog is fel.....ott a terület.....hja...hogy Te okos vagy levédekezed? aha...Messi már lép is vissza egy fél vonalat és kapja a felpasszt xavitól.....persze rá kimozdul pl pepe...hogy fogja,ezzel a védekezésünkön rés keletkezik..messi visszajátssza egyből a fellépő xavinak,aki a közepe felé bemozduló pedrora lövi...és ott a kapus-támadó pozició..
Lehet hogy ez most mosolyt fakaszt,de ez egy mágnes táblán jól bemutatható és tanítható. 3ból 1x be is jön....a foci is kicsit matematika.
Amikor Te egy vonalat képzelsz el ami lezár egy nagyobb területet,akkor az ellenfél azt mondja:
kifelé helyezkedek,ezzel széthúzom a vonalat,kvázi 15 méterenként lesz egy védőd,ott köztük rést találva felpasszt alkalmazok,egy visszamozgóra,a mi kp-ánk szemből fellép,a védekező kp meg kell hogy forduljon és fel kell hogy vegye a pozicióit(egy forduló ember mindig esélytelenebb mint egy szemből felmozgó)...... és voálá......ott az emberelőny..
Persze ehhez
edző kell.....olyan aki lát. Mi a juve ellen pont igy kaptunk ki....egy szarabb csapat,taktikailag levert minket. Mert a taktika erősebb fegyver lehet mint a konkrét tudás.
Az első 10 perc mindig arról szól,hogy feltérképezd az ellenfél taktikáját és gyenge pontjait.....ez megvan....akkor mehetsz neki.
nekünk sok gyenge pontunk volt.Bár én ehhez nem értek.
Ja,a mezeys könyv.....persze kamu,csak kitaláltam....hogy lenne az a csótány a legjobb edző.
Ha a fogalmatlan osztja az észt akkor nagy a baj.....úgyhogy nagy a baj.