Én úgy tudom hehe, hogy nem és feltételnek kell teljesülni, hanem vagy-nak. Áfatörvény 259. § 25.hehe írta:kéne egy kis info vagy help, hátha volt már vki hasonló cipőben:
ismerősöm venne egy motort. első forgalombahelyezés németországban, a kinti tulajtól vette meg a magyar tulaj és hozta haza, de még nincsenek magyar papirjai, hanem érvényes külföldi okmányokkal van.
ez eddig oké, regadó, stb.
viszont még nincs 6000 km a motorban (fél éves már elmúlt, ami a másik feltétel), tehát a magyar törvények szerint újnak számít, azaz 27% áfát kéne fizetni érte.
az első tulaj gondolom bruttó árat fizetett érte, az ismerősöm pedig ugye lenne a 3. tulaj és idehaza fizetné be az áfát a motor után.
kérdéseim:
- ezt hogy lehet kikerülni, hogy ne kelljen idehaza áfát fizetni? (természetesen legális megoldásra gondolok)
- ha az eladó olyat ajánl, hogy névre iratva minden papirt elintéz és az áfával se kell törődni, mert ő "megoldja valahogy", akkor joggal gondolhatunk arra, hogy áfacsalást akar a barátunk elkövetni? (ami után ugye lefoglalhatja a nav a motort és akkor világvége, bukó minden, halál és enyészet)
nav-os munkavállalók/expertek válaszai előnyben és virtuális sör jár érte
kösziszépen
Tehát, ha elmúlt fél éves, akkor nem kell fizetni utána áfát. Vagyis áfa különbözetet. Ez is úgy van, ha jól tudom (ami nem biztos), hogy a két ország közötti áfát kell befizetni utána. Ha jól tudom németeknél 19%, nálunk ugye 27, akkor 8%-ot kellene, ha egyik feltétel sem teljesülne.