tubatibi írta:Sziasztok!
Whiskey-ben ki mennyire van otthon? Egyik kedves Családtagnak szeretnék venni, aki imádja Őket és elég sokfajta különlegesség megtalálható Nála.
Fotografikus memóriámra bízva, próbálok olyat venni, ami még nincs meg.
Jura Whiskey, Laphroaig, Monkey Shoulders, eddig ezeket nézegettem, esetleg valakinek van valami tapasztalata ezekkel vagy egyéb különleges Whiskey lenne?
Az a baj ezzel hogy ezek a whiskyk még pont beleesnek abba a kategóriába, hogy ha valaki nem az ilyen fajtákat szereti, akkor nem lesz túlságosan elragadtatva. A három közül én csak a Laphroaigot kóstoltam. Én például eléggé kedvelem ezt az ízvilágot, így bármikor szívesen kapnék ajándékba egy ilyet. Néhány ember viszont alapból nem szereti a malátawhiskyket, hiába azok a "legjobbak" a scotchok közül. Mondjuk amennyire észrevettem itt MOn a legtöbb embernek hasonló ízlése van mint nekem, akár még az ínyenceknek is. Na meg persze az is nagy kérdés hogy mennyit szánnál rá, mert ha nem italnagykerben veszed, akkor 10-12 ezer alatt biztosan nem úszod meg (ha tényleg valami különlegeset szeretnél). Szóval elég nehéz ajánlani anélkül hogy mit szeret, de pl a már említett single malttal nem hinném hogy nagyon melléfoghatsz. Ebből a kategóriából amit ajánlok az a Bushmills Malt (10 vagy 16 éves) és a Cragganmore Single Speyside (12 éves). Persze annyi "jó" van, mint égen a csillag kb...neten olvasgatva is lehet találni sokat. Amit semmiképp nem ajánlok vásárlásra a "hagyományos" whiskyexportáló országok közül azok a kanadai termékek. A rozsmaláta miatt nagyon gabonaízű kb az összes, az meg az átlagembernek nagyon nem jön be, nekem sem túlzottan. Meg persze a single blended scotchokat is kerüld.
Ha esetleg megtudakolnád hogy milyeneket szeret:
bourbon: blanton's green special (ha egyet ajánlanék, ez lenne az), buffalo trace straight, evan williams straight single barrel 2001
rozswhisky: jim beam rye (nem egy nagyszám, de nem ittam még jobbat)
kanadai: canadian club 12 éves, crown royal fine deluxe blended
tennessee: george dickel rye
Most nem néztem meg, de szerintem ezek mind beszerezhetőek max 12 ezerért. Ettől feljebbi árban nem érdemes így "spontán" vásárolni, mondjuk abban már egyáltalán nem tudok segíteni mert alig ismerek 1-1 márkát.