OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Chris
Kedvenc játékosaid: Roberto Carlos, Zidane
Kedvenc csapatod: Real Madrid

Re: OFF

HozzászólásSzerző: Chris » 2017. január 3., kedd 14:41

Szintén tapasztalat, hogy a(z) -olykor- nyers őszinteség sokat számít.
Én nagyon próbáltam kerülni a sablon interjúhelyzeteket. Azok a hr-esek álmai, ott beforgatnak, bekapnak és kiköpnek, mert nem felelsz meg a sablonnak. Ki kell zökkenteni őket, kicsit személyesebbé tenni, és máris másképpen állnak hozzád és az egészhez, ha személyiséget is raksz a papír mögé, nem csak végzettségeket meg tapasztalatokat.
Ez nagyon igaz. Egy-egy személyes kiszólás, poén, emberi megjegyzés vagy csak az őszinteség, karakánság sokat jelenthet. Legalább emlékeznek rád valamiről :). Csak az a vicc, hogy nem ilyeneknek kéne dönteni.

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2017. január 3., kedd 14:40

sentry írta:
Realista24 írta:Szintén tapasztalat, hogy a(z) -olykor- nyers őszinteség sokat számít.
Én nagyon próbáltam kerülni a sablon interjúhelyzeteket. Azok a hr-esek álmai, ott beforgatnak, bekapnak és kiköpnek, mert nem felelsz meg a sablonnak. Ki kell zökkenteni őket, kicsit személyesebbé tenni, és máris másképpen állnak hozzád és az egészhez, ha személyiséget is raksz a papír mögé, nem csak végzettségeket meg tapasztalatokat.
Valószínűleg szakmám miatt nem fogok HR-essel találkozni, vagy ha igen, akkor megfogadom ezt a tanácsot. :)
Sőt van pár ötletem hogy önéletrajzot is hogy dobjam fel, hogy ne tucat legyen. De köszi a tanácsokat! :)
Ja hát igen, a másik a cv. Rövid legyen, hosszú? Mennyire igaz? Mit írj bele, milyen formában? Én megszereztem ezt a csomagot még az előző cégnél:
https://www.gerillaoneletrajz.hu/
Fogalmam sincs hol van már sajnos, de valahol biztos megvan itthon. Voltak benne épületes nagy baromságok, mint a nyári átigazolási szezonban, de volt pár sablon, amire én is csak csettintettem, hogy ez nekem miért nem jutott eszembe.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Chris
Kedvenc játékosaid: Roberto Carlos, Zidane

HozzászólásSzerző: Chris » 2017. január 3., kedd 14:36

Ja igen, ez a másik. Unokatesóm banknál dolgozik, bekerülés feltétele a diploma volt, de MINDEGY, hogy milyen. Rajztanári végzettséggel is mehettél pénzügyi szektorba dolgozni, csak legyen diplomád. Mert az ilyen ugye jobb, mint aki 10 éve a szakmában van :lol: Ja, jobban megfelel a vállalati policynak.
Ebben gondolom az lenne a logika, hogy aki átküzdötte magát bármilyen felsőfokú intézményben az már komolyan vehető. Úgy látom még megvannak ezek a sablonok, csak erősen kérdéses, hogy ez segíti vagy hátráltatja a megfelelő munkaerő kiválasztását. Szerintem inkább utóbbi.

Nálam pl. ezek a sablonok véletlen sem működnek, ezer munkáról maradhattam le emiatt. Humán/társadalomtudomány területen diplomáztam, de IT-s területen helyezkedtem el, már középiskola végén infóból érettségiztem. És nem tudnak ezzel mit kezdeni. Hogy akkor most én valami tarisznyás elvont, magánakvaló bölcsész vagyok, vagy geek vagy mi a fene? A helyett, hogy érdemi teszt/elbeszélgetés bármi lenne a HR-s pi... kisasszony inkább választja a szakközépből épp kijött Bélát, mint engem. Az barátaim/ismerőseim nagy része olyan melót csinál, amihez olyan kompetenciák kellenek, amit még véletlen sem egy diploma mond el egy emberről.

Ezek az előítéletek szerintem komolyan hátráltatják egy cég fejlődését. Érthetetlen, hogy ez az egész HR miért ekkora trágya, amikor ez kéne, hogy legyen az egyik legjobban működő terület. Miért nem lehet normális teszteket csinálni? Lehetne online is szűrni, egyszerűbb olcsóbb, objektívebb lenne. Egy alap adaptív IQ tesztből vagy nyelvi tesztből kiderülne egy csomó minden. Erre a HR-s libák hívogatják az embert, meg jönnek a miért adtam be a jelentkezésem, mi motivál? kérdések. Röhej az egész.

sentry

HozzászólásSzerző: sentry » 2017. január 3., kedd 14:34

Realista24 írta:Szintén tapasztalat, hogy a(z) -olykor- nyers őszinteség sokat számít.
Valószínűleg szakmám miatt nem fogok HR-essel találkozni, vagy ha igen, akkor megfogadom ezt a tanácsot. :)
Sőt van pár ötletem hogy önéletrajzot is hogy dobjam fel, hogy ne tucat legyen. De köszi a tanácsokat! :)

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2017. január 3., kedd 14:29

Szintén tapasztalat, hogy a(z) -olykor- nyers őszinteség sokat számít.
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

sentry

HozzászólásSzerző: sentry » 2017. január 3., kedd 14:24

Köszi. Azért jó az ilyen tapasztalatokat meghallgatni. Ebből is lehet valamit tanulni. De nyilván más átélni.

Kerlonnal meg egyetértek. Néha elmebeteg elvárások vannak kezdőknek is. De pont ez a baj hogy nincs összhangban a "piac" és az iskola, míg nyugaton jobb helyeken évente összehangolják, hogy mi a hasznos tudás mi a felesleges. Ettől jelenleg még sok szak vagy egyetem messze van nagyon. Bár hallom hogy itt-ott azért próbálkoznak változtatni, de hát míg "fentről" megkötik a kezüket úgy elég nehéz.

Szóval megértem azt aki kimegy, mert sok szakma esetén - még egyetemi végzettséggel is - alig marad valami a hó végén mire kifizeted lakhatásod meg eszel valamit. Persze vannak szakmák/munkahelyek ahol itthon is lehet kaszálni.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2017. január 3., kedd 14:09

sentry írta:
Realista24 írta: A másik nagy tanulság, hogy arra pályázz, amelyik tetszik és megfelelsz az elvárások 50-70%-nak. Behívni úgyis befognak, ahol van hajlandóság arra, amit írsz. Ahol meg nincs, oda nem. Veszítenivalód meg nincs.
Ez többségben beválik nem? Ezen agyaltam nem rég, hogy sok balfasz azért kerülhet be ide-oda mert megpróbálja aztán bejön. De nem tudtam ez mennyire állja meg a helyét a gyakorlatban. Ezek szerint igen.

Fizetésigényre mit szoktál mondani? Átlagot vagy plafont? Gondolom a plafont. :mrgreen:
Beválik, ezért írtam, hogy én agresszív módon kerestem állást. Igaz hitellel a zsebemben, meg gyerekkel az oldalamon másképpen nem is tudtam volna nyugodtan lefeküdni esténként.

Fizetési igény az fordítottan arányos az álláskereséssel töltött idővel. Minél rövidebb ideje kerestem, annál magasabb volt, a terv az lett volna, hogy elkezdem szépen csökkenteni. De mivel tényleg sok interjúra jártam, és 80%-ban utolsó körökben is ott voltam, ezért láttam, hogy mi a mozgástér egy-egy ilyen pozícióban.
Meg mondhatjuk, hogy hamar találtam állást, szóval nem nagyon kellett kompromisszumot kötnöm szerencsére.

A többi már csak finomítás, de akkor már kellesz a cégnek, szóval féligmeddig nyeregben vagy, persze lásd az előző hszeimben, utolsó utáni pillanatban is kibachatnak veled.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

sentry

HozzászólásSzerző: sentry » 2017. január 3., kedd 14:05

Realista24 írta: A másik nagy tanulság, hogy arra pályázz, amelyik tetszik és megfelelsz az elvárások 50-70%-nak. Behívni úgyis befognak, ahol van hajlandóság arra, amit írsz. Ahol meg nincs, oda nem. Veszítenivalód meg nincs.
Ez többségben beválik nem? Ezen agyaltam nem rég, hogy sok balfasz azért kerülhet be ide-oda mert megpróbálja aztán bejön. De nem tudtam ez mennyire állja meg a helyét a gyakorlatban. Ezek szerint igen.

Fizetésigényre mit szoktál mondani? Átlagot vagy plafont? Gondolom a plafont. :mrgreen:

istimester
rex madridistae
Kedvenc játékosaid: Iván Helguera, Raúl
Kedvenc csapatod: DAC

HozzászólásSzerző: istimester » 2017. január 3., kedd 13:44

A Sauflonban volt szerencsém egy normálishoz.
Steve írta: Minden alkalommal amikor a munkáról akartam beszélni a HR-es kiscsajjal elnézést kért, hogy ő ehhez nem ért. :D

Egy interjú volt fontos az első a főnökömmel, ahol meggyőztük egymást arról, hogy kellünk egymásnak.
Jellemzo ugymenet.

Steve
Kedvenc játékosaid: R9, RC, Guti, Zidane, Modric, Marcelo

HozzászólásSzerző: Steve » 2017. január 3., kedd 12:26

istimester írta:
Realista24 írta:
de a HR meg a cég policy-k akkora nagy hulladékok
A HR a vállalati világ szemete. Borzasztóan felszínes és ostoba áltudományoskodás. Tisztelet a kivételnek.
Abszolút!

Főleg, hogy az esetek többségében a HR-es pl. képben sincs magával a munkavégzés tevékenységével.

Jókat röhögtem utólag a jelenlegi munkahelyemnek a HR tevékenységén. 3db!! állásinterjúm+ 4db!!! (beteg) tesztem volt! Pszichológiai, stresszteszt meg valami logikai és egy általános. Minden alkalommal amikor a munkáról akartam beszélni a HR-es kiscsajjal elnézést kért, hogy ő ehhez nem ért. :D

Egy interjú volt fontos az első a főnökömmel, ahol meggyőztük egymást arról, hogy kellünk egymásnak.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2017. január 3., kedd 12:20

istimester írta:
Realista24 írta:
A HR a vállalati világ szemete. Borzasztóan felszínes és ostoba áltudományoskodás. Tisztelet a kivételnek.
Van kivétel? En meg nem találkoztam vele, pedig a családban van HR vezető :lol:
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Steve
Kedvenc játékosaid: R9, RC, Guti, Zidane, Modric, Marcelo

HozzászólásSzerző: Steve » 2017. január 3., kedd 12:19

Chris írta:
a skandináv országokban ( norvégia és svéd fix) feliratosan adják a filmeket így nagyon simán megtanulnak angolul.
Ha angol felirat lenne, akkor igen, de magyar felirattal aligha tanulhat az ember meg egy nyelvet, minimálisan segíthet csak. A magyar feliratos film kb. csak a kiejtésben segíthet vagy kedvcsinálónak lehet jó.
Márpedig szerintem abs olút igaza van Benonek.

Én Svédországban élek. Itt valóban feliratosak csak a filmek. Baromi sokat segít.

A gyerekek már kis korban olvassák a svéd szöveget közben a fülük hozzászokik az angolhoz, szívják magukba az angol szavakat, majd amit az iskolában megtanulnak nap mint nap visszaköszön tv nézés közben.

Rengeteget segít ez. Szerintem ez baromi sokat segítene Magyarországon is.Ez nem megy sem a saját nyelv rovására sem pedig nem ad más negatívumot. Az egyedüli amit elveszítesz a degenerált mesterkélt, "várjon most megölöm önt, puff ön meghalt" szerű szinkronok, amik tökre nem passzolnak az eredeti szöveghez. A tegezéses, magázódásos keveredés a szinkronokban meg ad egy extra bájt a dolognak, ezt veszíted csak el.

Mindenesetre szerintem a mi generációnkkal sokkal jobb lett a helyzet és ez csak mégjobb lesz később. Egyre többen beszélnek több nyelvet. A nyelvtudás fontos, hogy megértsd a világot magad körül.. Szerencsére az oroszból átképzett komcsi rendszeres bemagolós precíz nyeltanra törekvős és ezzel a presszionálással a gyereket elbizonytalanítós, elkedvetlenítős baromságok el fognak tűnni remélhetőleg.

Ha valaki igényes az törekedni fog a helyes nyelvtan használatára, de a legfontosabb a beszéd, az hogy merje az ember használni a nyelvet és ezt minél választékosabb szókinccsel. Nem az igeidőkön való filozofálás, okoskodás majd éles helyzetben csak szorongás a lényeg.

istimester
rex madridistae
Kedvenc játékosaid: Iván Helguera, Raúl
Kedvenc csapatod: DAC

HozzászólásSzerző: istimester » 2017. január 3., kedd 12:09

Realista24 írta:

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2017. január 3., kedd 11:32

Mondjuk én nagyon agresszív álláskereső voltam, igaz meg is volt az eredménye a heti 3-5 interjúval.

Az már más kérdés, hogy a volt főnököm egyszer úgy keresztbe tett, hogy a már megkapott melómat kezdés előtti napon visszamondták, mert éppen ismerte ott a hr-est és zokonvette, hogy korábban Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!nem dugtam meg :lol: (nő volt, mielőtt bárki rosszra gondol). Aztán 3 héttel később ugyanígy jártam egy másik cégnél. Minden fasza, kezdés hétfőn. Pénteken hív a hr-es, hogy valakinek a valakije kezd helyettem. Fasza érzés volt egy hónap alatt kétszer átélni.

Külföldi álláskeresés itthonról, itt is vannak szép tapasztalataim. Pályáztam itthonról uk-ba állásokra. Rám se szartak. Vettem egy angol sim kártyát, meg beírtam barátomék kinti címét lakhelynek, naponta/kétnaponta hívtak :lol: Aztán amikor kirepültem állásinterjúra, gyorsan csináltam bankszámlát meg NI numbert. Ott is olajozottan működik a gépezet, ha ismered a kiskapukat. Micsoda mókák voltak :lol: Álltam a reptéren a check innél, a főnök meg hívott, mondom keci, csak most ne szólaljon meg a hangosbemondó :mrgreen:
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Kerlon
Kedvenc csapatod: Levante

HozzászólásSzerző: Kerlon » 2017. január 3., kedd 11:23

Igen, amúgy ez lesz, hogy dobálom mindenhova, max nem vesznek fel.

Lehet valami tanácsadó iroda nyitásán kéne gondolkoznod. :hmmm: :lol:
"A futball alapvetően egy észjáték lenne, egy nagy sebességű, valós idejű stratégiai játék, amiben nem mindig neked kell adnod a gólpasszt, nem mindig neked kell lőnöd a gólt, de nem is mindig neked kell megszerezned a labdát."
K

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2017. január 3., kedd 11:08

Kerlon írta:Biztos vannak ilyenek is, de szerintem egy pályakezdőt még könnyen tudna a saját javára fordítani egy egy cég, de alig van ilyen törekvés. Alig vna olyan hírdetés, ami nem 3-5 év tapasztalattal kezdődik vagy 2 nyelven tudjál beszélni meg ismerd a nem tudom milyen vállalat irányítási rendszert. Mérnökként, egyetemről éppen kilépve.

A történeted meg érdekes, biztos fejenként is jobban jártak, mint te.
A másik nagy tanulság, hogy arra pályázz, amelyik tetszik és megfelelsz az elvárások 50-70%-nak. Behívni úgyis befognak, ahol van hajlandóság arra, amit írsz. Ahol meg nincs, oda nem. Veszítenivalód meg nincs.

Másik érdekes sztori, hogy amikor 1 hónap után is "bajban" voltam, írtam egy sales önéletrajzot és egy hat körös állásinterjún is átmentem :lol: :lol: Mondtam tényleg jó sales-es lennék, ha így eladtam magam a hr asszisztenstől a country managerig mindenkinek és fel sem tűnt, hogy életemben nem dolgoztam face to face a szakmában. :lol:

Amúgy nagyon kemény, hogy 3 hónap alatt mennyi sztorim lett
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Kerlon

HozzászólásSzerző: Kerlon » 2017. január 3., kedd 11:03

Biztos vannak ilyenek is, de szerintem egy pályakezdőt még könnyen tudna a saját javára fordítani egy egy cég, de alig van ilyen törekvés. Alig vna olyan hírdetés, ami nem 3-5 év tapasztalattal kezdődik vagy 2 nyelven tudjál beszélni meg ismerd a nem tudom milyen vállalat irányítási rendszert. Mérnökként, egyetemről éppen kilépve.

A történeted meg érdekes, biztos fejenként is jobban jártak, mint te.
"A futball alapvetően egy észjáték lenne, egy nagy sebességű, valós idejű stratégiai játék, amiben nem mindig neked kell adnod a gólpasszt, nem mindig neked kell lőnöd a gólt, de nem is mindig neked kell megszerezned a labdát."
K

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2017. január 3., kedd 10:57

Kerlon írta:De tudjátok mi a poén? Kb. nagyobb tudással fejezzük be az egyetemeket, mint nyugaton és kétszer akkora elvárásokkal 1/6od fizetéssekkel akarnak alkalmazni minket. Vagy inkább azt se. Jelenleg meg úgy vagyok BP-n, ohgy a fizetésem több, mint egy 3ada egy 7 nm-es szobára megy, 10k bérletre, havi egyszer hazautazom 7ezer és a maradékból kezdd el építeni a jövődet. Kimész gyári szerelőnek, szakképzés nélkül, 2200 nettó euróban 8 hónap után, 13., 14. havi fizu, 30 nap szabadság stb......... remélem az összes politikusunk megfullad a pénzében
Jöhetsz te egyetemről, ha sík hülye vagy. Az előző cégemnél 7 évig könyveltem, multi, ww szinte. Előttem lévő csaj odavissza tudta az összes tankönyvet, ha megkérdezted, hogy 68. oldal 4. sor, elmondta. Aztán ha rákérdeztél, hogy miért úgy van? Akkor csak pislogott, mint hal a szatyorban, hát mert az van odaírva :lol:
Szépen el is ment egy bankba, ahol nem kellett gondolkodni, csak betanított diplomás munkát végezni.

Ja igen, ez a másik. Unokatesóm banknál dolgozik, bekerülés feltétele a diploma volt, de MINDEGY, hogy milyen. Rajztanári végzettséggel is mehettél pénzügyi szektorba dolgozni, csak legyen diplomád. Mert az ilyen ugye jobb, mint aki 10 éve a szakmában van :lol: Ja, jobban megfelel a vállalati policynak.

Könyvet tudnék írni a három évvel ezelőtti 3 hónapos álláskeresési kalandjaimról. Szép görbe tükör lenne a hr szakmának/multi világnak, ha kiegészíteném az előző multis tapasztalatokkal.

Mert hát az előző cég ahol melóztam is igazi agytröszt volt. Felszámolták a bp-i irodát, kihelyezték egy sc-be Írországba. Mondom nem para, költözés, mehetünk ,mert ugyanúgy magyar könyvelést kellet csinálni, teljeskörűt. Ja, nem kellesz, van kint három ember, aki meg tudja majd csinálni. :lol: Mondom, hölgyem, három ember vs egy ember, aki 7 éve csinálja. Mert hát cost saving miatt történt meg a kiköltöztetés. Aztán finoman mondta, hogy engedjem el a témát :lol:
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

ikarus93

HozzászólásSzerző: ikarus93 » 2017. január 3., kedd 10:40

Kerlon írta:De tudjátok mi a poén? Kb. nagyobb tudással fejezzük be az egyetemeket, mint nyugaton és kétszer akkora elvárásokkal 1/6od fizetéssekkel akarnak alkalmazni minket. Vagy inkább azt se. Jelenleg meg úgy vagyok BP-n, ohgy a fizetésem több, mint egy 3ada egy 7 nm-es szobára megy, 10k bérletre, havi egyszer hazautazom 7ezer és a maradékból kezdd el építeni a jövődet. Kimész gyári szerelőnek, szakképzés nélkül, 2200 nettó euróban 8 hónap után, 13., 14. havi fizu, 30 nap szabadság stb......... remélem az összes politikusunk megfullad a pénzében
Van egy IT-s ismerősöm aki már Svájcba melózik mint programozó nagyon komoly pénzért, ő mondta azt, hogy itt olyan követelmények vannak már a pályakezdő Informatikusok számára is, amit szinte lehetetlen elérni, főleg azzal a tudással amit kapnak az egyetemekről.

Ő is amint kikerült az egyetemről 1 évig csak tanulta azokat a dolgokat, amik kellenek egy IT-s álláshoz és csak utána tudott elhelyezkedni.
"Régen szegények fociztak és a gazdagok nézték
Most a gazdagok fociznak és a szegények nézik"
Puskás Ferenc

Kerlon

HozzászólásSzerző: Kerlon » 2017. január 3., kedd 10:29

De tudjátok mi a poén? Kb. nagyobb tudással fejezzük be az egyetemeket, mint nyugaton és kétszer akkora elvárásokkal 1/6od fizetéssekkel akarnak alkalmazni minket. Vagy inkább azt se. Jelenleg meg úgy vagyok BP-n, ohgy a fizetésem több, mint egy 3ada egy 7 nm-es szobára megy, 10k bérletre, havi egyszer hazautazom 7ezer és a maradékból kezdd el építeni a jövődet. Kimész gyári szerelőnek, szakképzés nélkül, 2200 nettó euróban 8 hónap után, 13., 14. havi fizu, 30 nap szabadság stb......... remélem az összes politikusunk megfullad a pénzében
K

Vissza: