Ebben gondolom az lenne a logika, hogy aki átküzdötte magát bármilyen felsőfokú intézményben az már komolyan vehető. Úgy látom még megvannak ezek a sablonok, csak erősen kérdéses, hogy ez segíti vagy hátráltatja a megfelelő munkaerő kiválasztását. Szerintem inkább utóbbi.Ja igen, ez a másik. Unokatesóm banknál dolgozik, bekerülés feltétele a diploma volt, de MINDEGY, hogy milyen. Rajztanári végzettséggel is mehettél pénzügyi szektorba dolgozni, csak legyen diplomád. Mert az ilyen ugye jobb, mint aki 10 éve a szakmában van Ja, jobban megfelel a vállalati policynak.
Nálam pl. ezek a sablonok véletlen sem működnek, ezer munkáról maradhattam le emiatt. Humán/társadalomtudomány területen diplomáztam, de IT-s területen helyezkedtem el, már középiskola végén infóból érettségiztem. És nem tudnak ezzel mit kezdeni. Hogy akkor most én valami tarisznyás elvont, magánakvaló bölcsész vagyok, vagy geek vagy mi a fene? A helyett, hogy érdemi teszt/elbeszélgetés bármi lenne a HR-s pi... kisasszony inkább választja a szakközépből épp kijött Bélát, mint engem. Az barátaim/ismerőseim nagy része olyan melót csinál, amihez olyan kompetenciák kellenek, amit még véletlen sem egy diploma mond el egy emberről.
Ezek az előítéletek szerintem komolyan hátráltatják egy cég fejlődését. Érthetetlen, hogy ez az egész HR miért ekkora trágya, amikor ez kéne, hogy legyen az egyik legjobban működő terület. Miért nem lehet normális teszteket csinálni? Lehetne online is szűrni, egyszerűbb olcsóbb, objektívebb lenne. Egy alap adaptív IQ tesztből vagy nyelvi tesztből kiderülne egy csomó minden. Erre a HR-s libák hívogatják az embert, meg jönnek a miért adtam be a jelentkezésem, mi motivál? kérdések. Röhej az egész.