Chris írta:Szintén tapasztalat, hogy a(z) -olykor- nyers őszinteség sokat számít.
Én nagyon próbáltam kerülni a sablon interjúhelyzeteket. Azok a hr-esek álmai, ott beforgatnak, bekapnak és kiköpnek, mert nem felelsz meg a sablonnak. Ki kell zökkenteni őket, kicsit személyesebbé tenni, és máris másképpen állnak hozzád és az egészhez, ha személyiséget is raksz a papír mögé, nem csak végzettségeket meg tapasztalatokat.
Ez nagyon igaz. Egy-egy személyes kiszólás, poén, emberi megjegyzés vagy csak az őszinteség, karakánság sokat jelenthet. Legalább emlékeznek rád valamiről
. Csak az a vicc, hogy nem ilyeneknek kéne dönteni.
Nem csak ennek, de ennek is. Már, ha a cég nem egy droidot akar. Mondjuk én azért írom ezt, mert amilyen munkakörökbe jelentkeztem, ott az önálló munkavégzés és kreativitás elengedhetetlen, még akkor is, ha ez pénzügyi/kontrolling terület. Önálló gondolatok nélkül nem lehet, arra ott van Gizike, aki 25 éve a nagyszobában könyvel, és minden hónap 11-én és 19-én öregszik 2 évet.
Viszont, akkor is muszáj, ha az előbbi kategóriában keresel, mert a top3 top5 között is döntést kell hozni, és kell valami amivel elütsz a többitől.
Mondjuk utóbbi, sablon Gizikére is van mókás példa. Székesfehérvár, Alcoa, könyvelő állás, matek teszt. Első kör ugye, voltunk vagy 15-en, ötnek sikerült
Mondom a hr-esnek, hogy én vagyok a hülye vagy ezek is könyvelők akartak volna lenni? De úgy képzeljétek, hogy legalja teszt, 5 almából elveszel kettőt, hány marad és társai. Aztán diploma volt a belépő az interjúra (a többségnek).
Amugy ahol kernek 2-3 ev szakmai tapasztalatot ott szepen hazudni kell. A gyakorlat melle kamuzni kell olyan ceget ami mar fel lett szamolva. Van par hely direkt elmentve hogy ha annak utana tudnak nezni akkor respect. ;D
Ez szép és jó, de szerinted a HR-es nem tudja, hogy kamuzol? Dehogynem. Odamész 22-23 évesen, iskolából kiesve, majd beírsz egy három éves szakmai tapasztalatot valami noname cégnél, majd aztán bekérik a tb könyvet és megkérdezik, hogy hol van az a cég, ahol három évig marketingszakember voltál? Elkezdesz habogni, hogy izé, nem voltam bejelentve? Hazugságot hazugsággal fedezel, szép belépő egy céghez.
Ez működött még úgy 10 éve, de most már a hr-es székben azok ülnek, akik így jutottak álláshoz anno.