Azért matekból valljuk be van elég sok trash rész ami inkább csak terhelésnek jó mintsem haszonnak számítható. Tény hogy programozónak lenni nehezebb de egy rendszergazda se tanul kevesebbet.Petr írta: Nem mondom, hogy nem keres kevesebbet egy rendszergazda, mint amekkora felelőssége van, de ez sajnos sok szakmára is igaz.
Inkább azzal vitatkoznék, hogy nem kell kevesebbet tanulni. Hát hogy ne kéne? Az - általánosítva - (jó!) programozóknak egyetemen rengeteg matekot kell tanulni és helyességbizonyítást, hogy valóban jó legyen az a kód.
Ezenfelül jön az, hogy tényleg meg is tanuljanak programozni és naprakészek legyenek a technológiákban.
Van ismerősöm, aki a rendszergazdai OKJ után kezdte el az egyetemet és bár előbbit könnyűszerrel elvégezte, utóbbin vért izzad.
Nyilván vannak szakok, ahol szinte bárkiből lehet programozó (Gábor Dénes Főiskola és társai), de azért ha valaki elvégez egy BME - ELTE színvonalat, akkor más a leányzó fekvése.
Ha van rá igény jobban kifejtem, hogy szerintem mitől jó programozó a programozó és mitől színvonalas és nehéz egy ilyen képzés, de ez most OFF lenne az OFF-ban.
Hogy a témához is hozzászóljak: Programozó vagyok és nem panaszkodom.
szerk.: Mielőtt valaki véletlenül félreértene nem azt állítom, hogy egy rendszergazdának nem kell tanulnia.
Ha nem egy óvodában akar valaki megöregedni akkor bizony érdemes mélyen nekifeszülnie több területen is mint linux - windows szerver üzemeltetés. Ezen a területen már kell is a programozói tudás powershell windowson, bash-shell linuxon. komolyabb felhőszolgáltatás esetén is szükséges a script tudás (azure).
Hálózati tudás ahol minimum elvárás CCNA szint. így nagyon röviden.
egyik kedvencem a témában bár láttam már rosszabbat is: https://i.imgur.com/yQ38oC4.png
Félév fősulin, bemelegitésként amíg tart a diákim gyakornok leszek ingyé aztán utána remélhetőleg ott maradhatok.
Ha nem akkor remélem nem egy lepra helyen fogok dolgozni fillérekért.
Ill igazad van sok az alulfizetett szakma de a versenyszférában a rendszergazdák az egyik legalulértékeltebbek mert mindenki azt képzeli hogy csak kattintgat meg ki be dug kábeleket.
amúgy programozást tanultam én is és nagyon becsülöm azokat akik jók a szakmájukban. Nekem sajnos nem volt hozzá elég türelmem.
Am milyen nyelven programozol? szereted a helyet ahol dolgozol?