Sastre írta:
Nekem van olyan az ismeretségi körömben, aki 11 éve felvett frank alapú kölcsönt, X millió forintra, fizette a részleteket, és még mindig közel 2X millió forint a tartozása. Az ő szemszögéből a CSOK egyik előnye az, hogy felmentek az ingatlan árak is, így ha most eladja a lakását, akkor ki tud majd szállni a kölcsönből.
Nekünk is volt deviza hitelünk, mi is ki tudtunk szállni belőle szerencsére végtörlesztéssel, de akiknek nincs rá lehetősége, a bank nem hitelez már neki, nincs olyan keresete, azon a végtörlesztés sajnos nem segít.
Az emberek 50-80%-a úgy vette fel a deivzahitelt akkoriban, hogy nem volt hosszútávú terve, elképzelése, megtakarítása, de még csak megfelelő munkahelye/fizetése sem hozzá. A bankok ezt használták ki.
Én eleve úgy kerestem hitelt anno, hogy tudtam mit bírok el havonta.
Egy egyszerű példa, tegyük fel hogy a devizahitel 70ezer, forintos 130K. Előbbi ugye árfolyamkockázatos, másik nem. Tudtam, hogy a 130at is tudom fizetni, de a 70-et választottam, mert miért ne járjak jobban, ha lehet. Arra meg nem volt esély, hogy a forintosnál is rosszabb legyen.
Hosszú hónapokig mondhatni megspóroltam a 60ezreket havonta, majd akkor szálltam ki a devizából, amikor még az akkori forintos alatt volt 10%-kal és "beleültem" a jóba.
Akinek a lakást megvettük, ők családi házra fizettek be. Három gyerek, anya terhes a negyedikkel, apa hol dolgozik, hol nem, de hitelt, ha nem is csont nélkül, de megkapták.