kodo írta:2010-2015 között kapta a legjobb képességű játékos. Pontosítva: a ket legjobb közül az aki jobb évet zárt.
Nem 'újkori kiválasztás' a mostani az Aranylabda visszatert a gyökerekhez miota ujra a FF osztja ki es az adott évben legjobb teljesítményt nyújtó játékos kapja.Ez sokkal inkabb aranylabda mint az volt abban a 6 evben. Hiaba jobb képességű jatekos Messi vagy esetleg Cr, ha egy masik játékos jobb évet zárt naluk, akkor nem jár alanyi jogon a fent említett kettő közül egyiknek sem a díj.
Le volt mar írva, aki anno Sneijder vagy Iniesta aranylabdajat hianyolja(Xavi nonszensz szerintem) az Messinel keresgelje mert az adott evekben az argentin lett a befutó.
Véleményem szerint is 2010-ben Sneijdernek kellett volna kapnia. Hiaba nem a legszukebb elit, es meg finoman fogalmaztam, abban az évben nem volt nála jobb. Kulcsszerepet jatszott az Inter sikereiben, világbajnoksagon se kisebb érdemei voltak a döntő elereseben. Hiaba nulla azóta a pali, az akkor is az o éve volt. Rengeteg olyan véleményt olvasok hogy 'a foci szégyene lett volna ha egy Sneijder kaliber Aranylabdat kap'...szerintem meg nem. Kapja meg a legkiemelkedobb teljesítmény minden evben hivjak akar Messinek, akar Cristiano Ronaldonak vagy akar Modricnak.
Értelek, és sok mindennel egyet is értek. A problémám az, hogy nem látom a 2010-15 időszakban sem a következetességet, és most sem. Ugye most Modric kapta, azzal magyarázzuk, hogy ő volt a BL és a VB legjobbja is, és ez a két legrangosabb sorozat; valamint a legalább e két torna minőségét és terhelését meccsenként elérő, de sokkal több meccsből álló, és ezáltal folyamatos teljesítményt igénylő hazai bajnokság és kupa jóval kevésbé számít. Ok, legyen így, érthető ez a koncepció. De akkor nézzük csak végig az éveket, hogy ki kapott és ki kellett volna, hogy e koncepcióval volna kapjon lasztikat:
2008-ra CR7 kapta: megnyerte a bajnokságot Angliában, BL-t nyert, mindkét torna legjobb játékosa; hiába nyertek a spanyolok EB-t. EB legjobbja: Xavi! Ez OK!
2009-re Messi: BL, bajnokság, kupa. Mindhárom torna legjobbja! OK!
2010-re Messi: Bajnokság, kupa. Mindkettő legjobbja! De Sneijder BL arany és VB ezüst! VB legjobbja: Forlán, BL legjobbja: Messi! ???
2011-re Messi: Bajnokság, BL. Mindkettő legjobbja! OK!
2012-re Messi: Kupa. BL: Chelsea, Bajnokság: Real, de a bajnokság legjobbja: Messi, BL legjobbja: Messi! OK! EB legjobbja: Iniesta
2013-ra CR7: Semmi! BL legjobbja: Ribery, Bajnokság legjobbja: Messi! ???
2014-re CR7: BL, Kupa. BL legjobbja: CR7, Bajnokság legjobbja: CR7! VB legjobbja: Messi (VB ezüst)! OK!
2015-re Messi: BL, Bajnokság, Kupa! BL legjobbja: Messi, Bajnokság legjobbja: Messi! OK!
2016-ra CR7: BL és EB! BL legjobbja! Bajnokság legjobbja Griezmann! EB legjobbja Griezmann! ???
2017-re CR7: BL és Bajnokság! Bl legjobbja CR7! Bajnokság legjobbja CR7! OK!
2018-ra Modric: BL! VB ezüst. BL legjobbja! VB legjobbja! OK!
Felvetések:
2010-re Messi ???: Sneijder csapatai a legeredményesebbek (mint idén Modric), de ő nem a legjobbja egyik tornának sem (ellentétben Modric-cal) Forlán: VB legjobbja, Messi a BL és a bajnokság legjobbja. Szerintem a BL és bajnokság legjobbja cím döntött mellette Forlán vagy Sneijder helyett. Védhető e koncepcióban, ami alapján idén Modric is megkapta. Úgy gondolom, látszik, hogy nem vagyok elfogult!
2013-ra CR7 ???: csapataival semmit nem nyert, egyik torna legjobbja sem lett! Mire az Aranylabda ebben a koncepcióban? Ribery vagy Messi kellett volna kapja!
2016-ra CR7 ???: Bajnokság és EB legjobbja Griezmann, aki spanyol bajnok! Ő a BL legjobbja, EB-t és BL-t nyert! Ha Sneijder nem tudott kizárólag a csapat sikerrel győzelmet elérni 2010-ben, akkor itt 2-1 Griezmann-nak a két egyéni cím miatt. De ez nem olyan kirívó, mint 2013...
Tehát, ha az elv az, hogy a fényesen ragyogó nemzetközi tornákon való eredmény és az ottani egyéni elismerés számít leginkább, ahogy Modric esetében számított idén, akkor CR7-t bizony biztosan túl bogyózták egy-kettővel, Messi-t pedig maximum eggyel!
Ha az elv nem ez, hanem esetleg a hazai erős bajnokság megnyerése, és ezen belül a legjobb játékos is számít, akkor CR7 pláne túl van jutalmazva a lasztival, Messi pedig alul.
Ha EB és VB évben azok számítanak leginkább, akkor mindkettőjüket jócskán túlbogyózták...
Ha pedig ezen koncepciók közül egyik sem játszik, hanem tényleg az adott év valóságosan legjobb játékosáé a laszti, akkor pedig Modric nem kaphatott volna idén! Legjobb alatt az egész évben folyamatosan a legmagasabb szinten leginkább teljesíteni képes játékost értem, aki a legerősebb mezőnyben leginkább képes befolyásolni a meccs képét, hozzájárulni csapata sikeréhez, aki a játék összes elemét együtt tekintve a legjobb! Tehát egy valóban elemzésre szoruló, szakmai mércével beárazott teljesítményt, ami lehet, hogy köszönő viszonyban sincs a megnyert címekkel! Ez a focista 2018 naptári évében biztos nem Modric volt, bármennyire jó és szimpatikus játékos is (nekem az). Közel van ehhez a szinthez, de nem éri el. Lehet rajta vitatkozni, hogy idén ki érte el, de nem ő, az biztos. Ahogyan Iniesta vagy Xavi vagy éppen Sneider sem érte el a legjobb éveiben sem, pedig ők is közel voltak ehhez a szinthez, ugyan Sneider csak abban évben, a többiek azért éveken keresztül, ahogyan Modric is.
Tehát el kéne végre döntse a Fifa, az Uefa, a FF, ill. a mindenkor illetékes szervezet, sajtóorgánum, hogy mely elvek alapján választ. A szubjektív, szimpátia faktort ki kéne iktatni ebből a szavazásból valahogyan, és vagy a tényleg minősített és elismert szakembereket szavaztatni kizárólag, vagy könnyen (sikerekben) mérhető szempontok alapján odaítélni! Ez esetben komoly szakember nem is kell hozzá! Mindkét irány helyes lehet, és hiteles, de ami az elmúlt években folyt, az nem volt az!
Hú, de nagyon kiírtam magamból! Lehet, hogy bemásolom odaát is
Köszönöm a lehetőséget kedves Sporttársak!