HozzászólásSzerző: e.gergo » 2021. november 28., vasárnap 18:59
Nekem a másik oldalról van több tapasztalatom. Sok ismerős oltott és senki nem halt bele, sőt én is kaptam három szurit, és életben maradtam mindhárom után, pedig még kevertem is őket. Hallottam olyat is, hogy ismerős ismerőse sem halt bele. Családban is sokan megkapták az oltást, sokan sokfélét, és még mindenki él. Szóval vannak ilyen sikersztorik is, még ha csak az esetek többsége is. [/megkeseredett_cinizmus]
Őszinte részvétem mindenki felé, aki vélten vagy valósan a vírus és/vagy a vírus megelőzése során felmerült ritka genetikai "csillagállás" szövődményei és/vagy mellékhatások miatt hunyt el. Nekem is van kedves ismerősöm, ahol hasonló tragédia volt a családban, és az oltásra gyanakodnak.
De ami engem illet, én beállok a sorba majd a negyedik vagy akár sokadik oltásra is majd. Bármennyire is szeretnék ezt sokan úgy gondolni, de attól még, hogy én csak havi egyszer mozdulok ki otthonról, nincs rá garancia hogy nem pont akkor fogom elkapni és/vagy szétterjeszteni ezt a vackot a mikrokörnyezetemben (ami aztán dominóként indíthat be nagyobb körben is láncreakciót).
De lehet kár is belém a vakcina, ameddig ilyen sok ember alábecsüli a saját hatását és szerepét a vírus terjedésében?
Klasszikus példa az "én otthonról dolgozom, minek oltassam be magam", aki gondolom ebédet sem rendel, vásárolni sem jár, szerelőt sem hív a házhoz, (oltott vagy oltatlan) családtagjaival is csak digitálisan lép kapcsolatba, és a vele esetleg egy háztartásban élők is ugyanilyen önellátó életmódot folytatnak, hogy oltás nélkül ugyan, de ők is kivegyék így a részüket a vírus elleni küzdelemből és a vírus terjedésének megfékezéséből.
A saját szervezetemet tekintve nem félek kifejezetten a vírustól, túlélném (vagy talán egyszer már túl is éltem) valószínűleg. De a társadalom tagjaként felelősségemnek érzem odafigyelni másokra is és kivenni a részem a kollektív akciókból, mert vagy az oltás és az ezt kiegészítő higiéniai alapelvek betartása (felőlem akár maszk is oltás mellett), vagy a totális önellátó remete lét az, ami segíthet megállítani ezt a sz.rt a terjedésben és mutálódásban.
Na de inkább megyek és elolvasom a Neo Citran betegtájékoztatóját, hogy vállalják-e a felelősséget érte, ha esetleg meghalnék.
Disclaimer: természetesen én is csak a fotelből dumálok.