Nem is akármilyenben. Plusz, ha mindenki a rendszerváltásra mutogat, soha nem lesz előrelépés.Swineherd írta:
2010 óta vannak törvényhozó helyzetben.
OFF
Re: OFF
- Swineherd
- Kedvenc játékosaid: Il Fenomeno
Vessünk rá keresztet?ANDS írta: Az oktatási rendszer hiányosságaiért nem lehet a mostani kormányt hibáztatni, már 1990 óta sokan próbáltak javítani rajta, de az eredményét látjuk.
2010 óta vannak törvényhozó helyzetben.
Schmeichel - Cafú, Nesta, Ramos, RC - Modric, Redondo - Laudrup, Zidane - Ronaldo, Benzema
- Swineherd
- Kedvenc játékosaid: Il Fenomeno
Az ország adottságai miatt az agrárium lenne az, ahol már középtávon is lenne kiugrási lehetőség. Egy modern, sok embert foglalkoztató mezőgazdaságra gondolok.
Ehhez persze az kellene, hogy ne Lőrinc és Sándor uralja le az egész vidéket, egybeszántva az országot.
Kertészeti ágazat gyakorlatilag nincsen az országban, pedig az lenne az a szektor, ami elképesztően sok munkahelyet tudna biztosítani. A szőlészetbe, borászatba öntik a pénzt, ezzel kb. le is van tudva részükről az egész.
Nincsenek gyümölcsültetvények, ipari méretű üvegházak, csak szántó és szántó.
Lennének, akik almát szednek, lennének, akik az üvegházban gondoznák a növényeket, lennének, akik biztosítanák a gépészeti hátteret, építkezni is kellene, informatikai háttérre is szükség lenne stb-stb.
De az országot inkább egybeszántják, mert a modern kombájnba elég egy ember is, de leginkább már nem is kell.
Az meg kit érdekel, hogy aranyáron hozzuk be a sok szar zöldséget, gyümölcsöt...
Tök érdekes az egész, a tudományos háttértől egészen egy jól gondozott paradicsom leszedéséig, tök jó dolgokat lehetne véghez vinni tizedannyi területen, mint a növénytermesztésben, de nem kell az nekünk.
Máshol maguk alá fosnának örömükben, ha csak fele ilyen természeti adottságok lennének náluk, de bennünket nem érdekel a lehetőség.
Kirakatberuházások kellenek, meg repce, amit minimum 12-szer kell permetezni évente, de igény van a bio(!) olajra a boltban és jól mutatnak a sárga táblák az utak mentén. Jó nézni, amíg beér az ember a rabszolgahelyre.
Ha már oktatás, akkor errefelé nem ártana elmozdulni...
Ehhez persze az kellene, hogy ne Lőrinc és Sándor uralja le az egész vidéket, egybeszántva az országot.
Kertészeti ágazat gyakorlatilag nincsen az országban, pedig az lenne az a szektor, ami elképesztően sok munkahelyet tudna biztosítani. A szőlészetbe, borászatba öntik a pénzt, ezzel kb. le is van tudva részükről az egész.
Nincsenek gyümölcsültetvények, ipari méretű üvegházak, csak szántó és szántó.
Lennének, akik almát szednek, lennének, akik az üvegházban gondoznák a növényeket, lennének, akik biztosítanák a gépészeti hátteret, építkezni is kellene, informatikai háttérre is szükség lenne stb-stb.
De az országot inkább egybeszántják, mert a modern kombájnba elég egy ember is, de leginkább már nem is kell.
Az meg kit érdekel, hogy aranyáron hozzuk be a sok szar zöldséget, gyümölcsöt...
Tök érdekes az egész, a tudományos háttértől egészen egy jól gondozott paradicsom leszedéséig, tök jó dolgokat lehetne véghez vinni tizedannyi területen, mint a növénytermesztésben, de nem kell az nekünk.
Máshol maguk alá fosnának örömükben, ha csak fele ilyen természeti adottságok lennének náluk, de bennünket nem érdekel a lehetőség.
Kirakatberuházások kellenek, meg repce, amit minimum 12-szer kell permetezni évente, de igény van a bio(!) olajra a boltban és jól mutatnak a sárga táblák az utak mentén. Jó nézni, amíg beér az ember a rabszolgahelyre.
Ha már oktatás, akkor errefelé nem ártana elmozdulni...
Schmeichel - Cafú, Nesta, Ramos, RC - Modric, Redondo - Laudrup, Zidane - Ronaldo, Benzema
- csababarca
- Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
- Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.
Utánpótlás még lenne, de 1-2 év után dobbant a nagyja. Vagy még egyetemen a gyakorlat alatt rájön, hogy ez nem annyira bejövős munka.ANDS írta:
Kb. én is így látom. Nincs utánpótlás a tanári pályán.
30- 40 évesek a legfiatalabbak. Budapesten, Pest megyében is tanárhiány van.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."
- csababarca
Óriási pénzek mentek el az oktatásban az elmúlt évtizedben, csak hülyeségekre.Faust írta: En full laikuskent ugy gondolom, hogy forrasathelyezessel es minimalis aldozatokkal (ertsd: par ezer milliarddal kevesebbet lopunk el egy evben) meg lehetne csinalni, csak a kovetkezmenyei parak, hiszen rengeteg agazat elkezdheti csapkodni az asztalt, hogy akkor nekik is. Az orvosok fizeteset sem emeltek volna, ha nincs a covid, ez 100%.
Ezt nem én mondom, van két tankerület igazgató ismerősöm, olyan pénzeket süllyesztenek el, számláznak ki össze vissza fantom cégeknek, olyan pénzeket kell lehívniuk a minisztériumoktól, hogy ha a felét bérek formájában szétosztották volna akkor már jobb lenne a helyzet.
Az ezer euró kezdő tanàrnak sztem ha igazak a dübörgő gazdasági adatokról szóló észosztások akkor nem kellene problémának lennie.
Az is egy megoldás lehetne, hogy a bértábla egy irányadó lenne (nem a mostani), de attól el lehetne térni.
Minisztériumi dolgozók (legalábbis pm-esek) kikerültek ebből az ócska rendszerből, ott màr lehet túlnyújtózni ezen.
500as nettó nem fog megtörténni kb soha, hirtelen lenne iszonyat emelés, 15 éve dolgozók keresnek 230-240 nettót, nem fogják megduplázni ezt, az esélytelen. Ha lenne rá della akkor sem.
Kezdő lépésként a bértàblát a minimálbérhez kellene igazítani, és mindig az éves minimálbérnek kellene a vetítési alapnak lennie, nem a 2013asnak.
- Dupla D
- Kedvenc játékosaid: Guti, Carvajal
- Kedvenc csapatod: Real Madrid
Annyi lenne a reális fizetés, amivel a tanári szakmát választják a tanárnak legalkalmasabb emberek ahelyett, hogy elmennének dolgozni a versenyszférába 2-3-szoros kezdőfizuért.
"Louie, I think this is a beginning of beautiful friendship" - Garga Pitic.
En full laikuskent ugy gondolom, hogy forrasathelyezessel es minimalis aldozatokkal (ertsd: par ezer milliarddal kevesebbet lopunk el egy evben) meg lehetne csinalni, csak a kovetkezmenyei parak, hiszen rengeteg agazat elkezdheti csapkodni az asztalt, hogy akkor nekik is. Az orvosok fizeteset sem emeltek volna, ha nincs a covid, ez 100%.Yazid írta: én nem sajnálnék tőlük 400at se, megérdemlik bár a rendőrök más tészta munkaóra szempontjából.
engem érdekelne valaki itt közgazdász, én tök hülye vagyok ehhez hogy lehetne ezen változtatni? azon kívűl hogy fidesz takarodj
-
- Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
- Kedvenc csapatod: csakamadrid.
Valoban, az 1900-as evek elejehez kepest nagyon jol allunk, de mi a helyzet vilag fejlettebb reszevel? Milyen lehetosegei vannak egy melyszegenysegbe szuleto gyereknek az orszag keleti feleben? Kik fogjak kiemelni onnan? Egyaltalan hozzafer olyan szintu oktatashoz, amivel akar sajat szorgalmabol feljebb juthat? Ha netan kiderul, hogy kiveteles tehetseg, lesz pedagogus, aki aldoz idot a tehetseggondozasra, akar ingyen is?Halfkey írta:Milyen releváns különbséget érzel ebben most és az elmúlt évszázadokban? Sokkal több a kitörési lehetőség mint valaha, szóval nem kell túldramatizálni a helyzetet, ez a trend pont nem lefelé ível.A tarsadalmi mobilitas szempontjabol nezve nagyon karos ez a folyamat. A gyereknek eselye se lesz kitorni a szulei jovedelmi es tarsadalmi szintjebol, mert gyengen kepzett szuleik lesznek, gyengen kepzett pedagogusoktol fognak tanulni es az osztalytarsai is valoszinuleg ebbol a retegbol fognak kikerulni.
Velem anno tobb tanarom is kulon foglalkozott, amiert orokre halas leszek nekik. Az osztalyaim szintjebol mindig kiemelkedtem es az o segitsegukkel nem is csusztam vissza. Ma ezek helyett a tanarok helyett a regi osztalytarsak-evfolyamtarsak tanitanak, el tudom kepzelni, hogy milyen szinvonalon.
A fizetes tema mindig necces, ha hirtelen nagyot emelnek, az bedurrantja az inflaciot, de a kis emelesek pedig nem fognak tobb-jobb embert a palyara hivni. Szerintem a diplomas minimalbert kellene felhuzni legalabb annyira, hogy egy kezdo netto legyen legalabb 300k.
én nem sajnálnék tőlük 400at se, megérdemlik bár a rendőrök más tészta munkaóra szempontjából.
engem érdekelne valaki itt közgazdász, én tök hülye vagyok ehhez hogy lehetne ezen változtatni? azon kívűl hogy fidesz takarodj
Szerintem is 300-350 korul lenne egy korrekt ber, minimum. Bazmeg egy lidl penztaros keres annyit.
Persze ezt el lehet annyival intezni hogy akkor a tanarok menjenek penztarosnak, igy konnyu ervelni. Aztan majd morogsz amikor a fizetesed fele elmegy magantanarra.
Persze ezt el lehet annyival intezni hogy akkor a tanarok menjenek penztarosnak, igy konnyu ervelni. Aztan majd morogsz amikor a fizetesed fele elmegy magantanarra.
-
- Kedvenc játékosaid: Zidane; Ramos
A fizetésre nem is reagálnék legyen elég annyi, hogy édesanyámnak 60 éves nyugdíjasként el kell járnia irodaházat takarítani, hogy élvezhető életét tudjon élni. Viszont volt azért olyan, hogy az épp nem elégedett lakótelepi diák hozzávágott egy asztalt vagy épp felpofozta volna ha nincs ott apukám, hogy megállítsa. Két tanár gyerekeként Csaba minden tiszteletem a tiéd.füst írta:De ez az igazság, nem beszélve arról, hogy hehe még el is túlozta. Nincs sem székhez , sem táblához szögelve a tanár, sétálhat, ülhet, állhat, azt csinál órán, amit akar.kierkegaard írta:
Ez egy borzalmasan kártékony érvelési taktika. Ennyi erővel küldjünk el minden mentális beteget a pszichiátriáról, mert ugyan már..kit érdekel, hogy borderlineos vagy bipoláris vagy..Mást meg a pincében tartanak és a saját vizeletét issza. Különben is..kongóban éheznek.
A kamionos oda van szögelve az üléshez, na ő nem kelhet fel. A szalag mellett a munkás oda van szögelve, neki ott kell állnia. Tényleg csak rosszabbak vannak.
Öregem, minden munka megviseli hosszú távon a szervezetet, de a tanári állás bőven a lightosak között van. Nincsenek kitéve időjárási hatásoknak, hőhatásnak, fényhatásnak, nehéz fizikai próbatételnek. Nincs életeszélyben,extrém stresszhelyzetben, nem kell sokkhatásokat átélni. Felőlem mondhatod, hogy kemény próbatétel tanárnak lenni, de akkor mindenki más is megteheti, korábban szemléletes példákat írtam, de ide aztán tényleg unalomig lehetne írni, hogy melyik szakma mivel jár. És végsősoron mégiscsak az jön ki, hogy a tanári szakma a lighotsabbak között van.
Nade a te érvelési technikád se semmi, a pszichiátriás betegek, na az a nem semmi, nem is értem hogy hoztad ide.
- Remy
- Kedvenc játékosaid: Zidane, CR, Ramos, Jesé, Griezmann, Varane, Marcelo, Modric, Bappé, Ødegaard
- Kapcsolat:
1000 euró. (Nettó)Yazid írta: én csak kíváncsi vagyok szerintetek mennyi lenne reális fizetés egy tanárnak?
mondjuk 4-5kiló nettó?
Ahogy a rendőrök, ápolók, tűzoltóknál szintén. És itt a hierarchia alján lévő embert kell nézni, nem a legfelsőt.
És akkor ezzel még mindig mennyire el lenne maradva a nyugattól. Viszont nem megélhetési bér lenne.
2014 - 10.
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.
Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!
Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick
New England Patriots
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.
Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!
Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick
New England Patriots
- csababarca
Ha kapnánk fizuemelést, mondjuk nettó 50ezret cserébe egész órán egy 50 kilós cementeszsámot kellene a fejünkön egyensúlyoznunk, az úgy fair lenne akkor nem?:D
Mi lenne a jó fizetés?
Én elégedett lennék ha 3as számmal kezdődne a nettóm.
Nem vagyok nagyravágyó, tudom a helyem, a társadalmi megítélésem, piaci elhelyezkedésem.
De szerintem most alul vagyunk fizetve, nagyon.
2013as szinten van tartva a bértábla, azóta mindennek duplázódott, triplázódott az ára.
Élelmiszerárak is csak nőnek és nőnek.
Mi lenne a jó fizetés?
Én elégedett lennék ha 3as számmal kezdődne a nettóm.
Nem vagyok nagyravágyó, tudom a helyem, a társadalmi megítélésem, piaci elhelyezkedésem.
De szerintem most alul vagyunk fizetve, nagyon.
2013as szinten van tartva a bértábla, azóta mindennek duplázódott, triplázódott az ára.
Élelmiszerárak is csak nőnek és nőnek.
-
Viszont a tanár 5-6 évig tanul, hogy tanithasson általános iskolában vagy középsuliban. A felelőssége pedig igen magas. Ehhez képest a fizetése kevés és nem egy megbecsült szakma.
Az ágazat úgy le van húgyozva ahogy nem szégyellik.
Az ágazat úgy le van húgyozva ahogy nem szégyellik.
Barátnőm okleveles gyermek pszichológus, szakszolgálatnál dolgozik pedagógiai bértábla szerint. Elméletileg hiányszakma...
Gyermekeket diagnosztizál és jövőre elkezdi a szakképzését, ami után magánprakszist szeretne...addig viszont a nevetséges kis bérét kapja.BScje és MSc-je is van és a nettó 150ezres fizetés szerintem eléggé nevetséges..az orvosok legalább "jobban" keresnek de hát ők sokszor emberi életekért felel.
Lehet elfogult vagyok, de a súlyát a dolgoknak, hogy a pedagógus tanít, a pszichológus meg azon van, hogy egy gyerek lelkibaját megfejtse és annak okozóját... Ezek nélkül az emberek nélkül igen sok szuárez meg pepe élne a földön A probléma azzal van, hogy ami állami szférába tartozik az kb éhenveszhet..150ből egy kis lyukat bérelsz és már csak a megélhetés van...az, hogy autó esetleg egy-két "luxus" cikket szeretne venni azt már oldja meg a ki tudja miből. Független attól, hogy valaki rossz tanár, rossz pszichológus.
Már akkor változna a világ, ha a diplomás minimál bér(219ezer) bruttó helyett nettó lenne. Egy betanított könnyű fizikai ember megkeresi a 200at, vagy éppen egy bolti dolgozó... Lehet elfogult vagyok de a társadalmat nézve egy pedagógus/pszichológus fontosabb szerepet tölt be.
Igazából oda-vissza lehet érvelni ellene és mellette.
Gyermekeket diagnosztizál és jövőre elkezdi a szakképzését, ami után magánprakszist szeretne...addig viszont a nevetséges kis bérét kapja.BScje és MSc-je is van és a nettó 150ezres fizetés szerintem eléggé nevetséges..az orvosok legalább "jobban" keresnek de hát ők sokszor emberi életekért felel.
Lehet elfogult vagyok, de a súlyát a dolgoknak, hogy a pedagógus tanít, a pszichológus meg azon van, hogy egy gyerek lelkibaját megfejtse és annak okozóját... Ezek nélkül az emberek nélkül igen sok szuárez meg pepe élne a földön A probléma azzal van, hogy ami állami szférába tartozik az kb éhenveszhet..150ből egy kis lyukat bérelsz és már csak a megélhetés van...az, hogy autó esetleg egy-két "luxus" cikket szeretne venni azt már oldja meg a ki tudja miből. Független attól, hogy valaki rossz tanár, rossz pszichológus.
Már akkor változna a világ, ha a diplomás minimál bér(219ezer) bruttó helyett nettó lenne. Egy betanított könnyű fizikai ember megkeresi a 200at, vagy éppen egy bolti dolgozó... Lehet elfogult vagyok de a társadalmat nézve egy pedagógus/pszichológus fontosabb szerepet tölt be.
Igazából oda-vissza lehet érvelni ellene és mellette.
- füst
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric
De ez az igazság, nem beszélve arról, hogy hehe még el is túlozta. Nincs sem székhez , sem táblához szögelve a tanár, sétálhat, ülhet, állhat, azt csinál órán, amit akar.kierkegaard írta:Ez egy borzalmasan kártékony érvelési taktika. Ennyi erővel küldjünk el minden mentális beteget a pszichiátriáról, mert ugyan már..kit érdekel, hogy borderlineos vagy bipoláris vagy..Mást meg a pincében tartanak és a saját vizeletét issza. Különben is..kongóban éheznek.füst írta:
Bocs, de ennél csak rosszabbak vannak.
A kamionos oda van szögelve az üléshez, na ő nem kelhet fel. A szalag mellett a munkás oda van szögelve, neki ott kell állnia. Tényleg csak rosszabbak vannak.
Öregem, minden munka megviseli hosszú távon a szervezetet, de a tanári állás bőven a lightosak között van. Nincsenek kitéve időjárási hatásoknak, hőhatásnak, fényhatásnak, nehéz fizikai próbatételnek. Nincs életeszélyben, extrém stresszhelyzetben, nem kell sokkhatásokat átélni. Felőlem mondhatod, hogy kemény próbatétel tanárnak lenni, de akkor mindenki más is megteheti, korábban szemléletes példákat írtam, de ide aztán tényleg unalomig lehetne írni, hogy melyik szakma mivel jár. És végsősoron mégiscsak az jön ki, hogy a tanári szakma a lighotsabbak között van.
Nade a te érvelési technikád se semmi, a pszichiátriás betegek, na az a nem semmi, nem is értem hogy hoztad ide.
én csak kíváncsi vagyok szerintetek mennyi lenne reális fizetés egy tanárnak?
mondjuk 4-5kiló nettó?
mondjuk 4-5kiló nettó?
- ___Samy___
???De mégis rengetegen mennek tanárnak, és nyilván nem a pénz miatt.
Nalunk pl legalabb 10 eve nem erkezett uj tanar. Es nem azert, mert nincs ra szukseg.
"We will not fight for one decade, when Madrid is the best club of the last century and the best club in history, also the best in the last decade and is the best because we never do something like that, not appreciate someone success"
-
Ez egy borzalmasan kártékony érvelési taktika. Ennyi erővel küldjünk el minden mentális beteget a pszichiátriáról, mert ugyan már..kit érdekel, hogy borderlineos vagy bipoláris vagy..Mást meg a pincében tartanak és a saját vizeletét issza. Különben is..kongóban éheznek.füst írta:
Bocs, de ennél csak rosszabbak vannak.
A tanároknak a felelőssége, hogy kineveljen egy potens társadalmat. Ezekhez pedig feltételek kellenek. Szakmai fejlődésre lehetőség, megfelelő ütemterv és fizetés. Nem tarthat mindenki magánórákat. Különben is..nem csak a tanárok tarthatnak különórákat. Szakmától függetlenül lehet jó valaki valamiben.
A tanár napja pedig nem csak a 45perces óra és 10-15perces szünetből áll.
Nem is értem ezt a hozzáállást.
Milyen releváns különbséget érzel ebben most és az elmúlt évszázadokban? Sokkal több a kitörési lehetőség mint valaha, szóval nem kell túldramatizálni a helyzetet, ez a trend pont nem lefelé ível.A tarsadalmi mobilitas szempontjabol nezve nagyon karos ez a folyamat. A gyereknek eselye se lesz kitorni a szulei jovedelmi es tarsadalmi szintjebol, mert gyengen kepzett szuleik lesznek, gyengen kepzett pedagogusoktol fognak tanulni es az osztalytarsai is valoszinuleg ebbol a retegbol fognak kikerulni.