Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

Re: Politika

HozzászólásSzerző: rikko » 2022. december 8., csütörtök 11:42

Dupla D írta: Akik külföldön élnek azoktól kérdezném. Fix állásajánlattal a zsebben mentetek ki vagy lesz, ami lesz alapon meló nélkül?
Anno még 2003-ban otthon kerestem munkát, eszem ágában sem volt külföldön élni, dolgozni. Aztán pofán vert a magyar realitás, hogy friss diplomásoknak nincs jövője... Felhúztam magam és felültem az első Cork-ba induló járatra, hogy szerencsét próbáljak. 200 juró volt a zsebemben.
Vakon mentem bele a dologba, de bíztam magamban. 3 nap után egy farmon voltam 2 hétig , ott a helyiek megismertek egy kicsit és az első normális építőipari vállalkozás főnökének szóltak, hogy van itt egy böszme, aki beszéli a nyelvet és tudna dolgozni. Következő héten már az építkezésen dolgoztam. Első pár hónapban ismerkedés, aztán jött az ajánlat, hogy ha már van papírom, akkor adnak hozzá méltó fizut és felelősséget is. Ezt kihasználva lepkedtem a ranglétrán.

Azonban ezt senkinek nem ajánlom. Anno sokkal könnyebb volt minden, ma eszébe se jusson senkinek , hogy vakon beleugorjon a dolgokba. Főleg ne diplomával a zsebében. Aki persze mosogatni akar , annak szabad az út, viszont már oda is kell a nyelvtudás. 2000-es évek elején elég volt ha köszönni tudtál. Ma már mindenhol is kell a nyelv, főleg ha nem az alja melót akarod.

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

HozzászólásSzerző: rikko » 2022. december 8., csütörtök 11:31

Halfkey írta: Alapvetõen teljesen egyetértek sokmindennel amit írtok, de túlzásba esés is van. Itt van ez a tanárfizu Angliában kérdés. Almát almával hasonlítsunk már, egy kis walesi faluban persze meg lehet élni jól ebbõl a pénzbõl, de nálunk sem Borsodban van a tanárfizuval baj. Londonban mit ér ez a pénz? 3000 fontot el is vitt a lakhatás meg a rezsi.
De Londonban nem is 3k a tanári fizu. Ahogy otthon is és sokmindenhol a világban a nagyvárosok drágábbak és ennek megfelelően többet is keresel.
Multinál Zalában kapsz 250-300 körül irodán, ugyanennél a multinál , ugyanebben a munkakörben 500k a nettó Budapesten. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy a kaja is majd kétszerese legyen Pesten az albérlet pedig biztosan nem, ugyanis Zala is rohadt drága lett ilyen szempontból, de inkább úgy mondom , hogy a teljes osztrák határvonal mellett elég jó pénzt kell lerakni, hogy lakáshoz juss.

ikarus93
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: ikarus93 » 2022. december 8., csütörtök 11:28

Dupla D írta: Akik külföldön élnek azoktól kérdezném. Fix állásajánlattal a zsebben mentetek ki vagy lesz, ami lesz alapon meló nélkül?
Covidnak köszönhetően kb minden digitálisan megy.

Nem csak ITsnak, de Marketing,Sales interjúk stb.

Sőt olyat is tudsz csinálni, köszönhetően a Covidnak, hogy pl egy német cégnek dolgozol németből kapod a fizud és Magyarországon élsz. :D

A lehetőség tényleg adott mindenkinek ha jobb életre vágyik. Persze a nyelvtanulás az alap mindenhol.
"Régen szegények fociztak és a gazdagok nézték
Most a gazdagok fociznak és a szegények nézik"
Puskás Ferenc

géza

HozzászólásSzerző: géza » 2022. december 8., csütörtök 11:09

En fix allasajanlattal mentem ki, nem tudom melyik szakmaban dolgozol, de IT-ban foleg Covid utan lenyegeben megszuntek a face to face interjuk, szoval nem olyan nehez allast szerezni elore. Pro tip atallitani Linkedin orszagot ahova koltozni akarsz, illetve CV elso soraba beleirni hogy relocating to … in ….

Remy
Kedvenc játékosaid: Zidane, CR, Ramos, Jesé, Griezmann, Varane, Marcelo, Modric, Bappé, Ødegaard
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Remy » 2022. december 8., csütörtök 11:08

- Elindulni munkaközvetítőn keresztül, még Németországba, meglátjuk milyen alapon. Belekóstolni, aztán majd továbblépni.
- A váltás, mostani bécsi meló meg ismerős általi, tehát a jól bevált kapcsolatrendszer. :D
2014 - 10.
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.

Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!

Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick

New England Patriots

Dupla D
Kedvenc játékosaid: Guti, Carvajal

HozzászólásSzerző: Dupla D » 2022. december 8., csütörtök 11:04

Akik külföldön élnek azoktól kérdezném. Fix állásajánlattal a zsebben mentetek ki vagy lesz, ami lesz alapon meló nélkül?
"Louie, I think this is a beginning of beautiful friendship" - Garga Pitic.

géza

HozzászólásSzerző: géza » 2022. december 8., csütörtök 10:57

Orvosok Nemetorszagban pl. egyik legjobban fozetett szakma, de USA-ban is. Tanarok kozul is aki pl. egyetemen tanit kulfoldon az megkeresi azt amit egy IT-s, Amerikaban mondjuk nem.

En 2018-ban koltoztem el Magyarorszagrol, eletem legjobb dontese volt mind mentalis es penzugyi szempontbol is. Az mondjuk tenyleg zavaro amit shutter irt, hogy a magyarom elegge visszaesett, eloben tobbet kell gondolkoznom hogy kifejezzem magam.

Mas: nagyon jo latni, hogy a tanarok es diakok kitartanak a tuntetes mellett. Nehez elkepzelni, hogy ez a generacio akik elso szavazok lesznek kovetkezo alkalommal rajuk nyomna, lehet lesz valami valtozas vegre.

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2022. december 8., csütörtök 10:55

Halfkey írta:
Jaja, csak az arányok nem mindegy. Nézz rá erre az oldalra a tanári fizuk kapcsán: https://hu.euronews.com/next/2022/10/05 ... -europaban
Az átlag 25-35k euró évente, Magyarországon meg 8k. Ugye milyen nagy az arány az emlegetett 100k-s IT-s álomfizuhoz?
Érzésre tök igazad van ebben. De a hozott adatsor amúgy azt pont nem mutatja hogy a tanár és az IT-s az adott országban hogyan viszonyul egymáshoz. Az is lehetne hogy az ottani IT-s pont ugyanúgy 10x többet keres meg az itteni is.

Glassdooron meg payscalen amúgy lehet konkrét dolgokat is nézegetni, ha valaki máshol akar élni, meg Numbeon megélhetési költségeket hasonlítgatni - bár mivel a Glassdoor és a Numbeo user entered adat, ekkora infláció mellett gyorsan elveszti aktualitását.
Én a 100k-t az itt elhangzottakból vettem, hogy az unióban kb annyit lehet keresni átlagban. Hittem a srácoknak :)
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. december 8., csütörtök 10:24

Jaja, csak az arányok nem mindegy. Nézz rá erre az oldalra a tanári fizuk kapcsán: https://hu.euronews.com/next/2022/10/05 ... -europaban
Az átlag 25-35k euró évente, Magyarországon meg 8k. Ugye milyen nagy az arány az emlegetett 100k-s IT-s álomfizuhoz?
Érzésre tök igazad van ebben. De a hozott adatsor amúgy azt pont nem mutatja hogy a tanár és az IT-s az adott országban hogyan viszonyul egymáshoz. Az is lehetne hogy az ottani IT-s pont ugyanúgy 10x többet keres meg az itteni is.

Glassdooron meg payscalen amúgy lehet konkrét dolgokat is nézegetni, ha valaki máshol akar élni, meg Numbeon megélhetési költségeket hasonlítgatni - bár mivel a Glassdoor és a Numbeo user entered adat, ekkora infláció mellett gyorsan elveszti aktualitását.

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2022. december 8., csütörtök 10:21

A jelenség adott, én erre reagáltam, arányok ide vagy oda. De persze mindig mindenbe bele lehet és kell is kötni.

Két napja az volt a baj hogy nincs üzemanyag, ma az a baj hogy van csak drága. De lehet minden tankolaskor az ember felretette volna a normál és hatósági ár közötti differenciat, és nem elverni kellett volna BF idején.

Mások fizetését meg nem szoktam nézni. Se jobb se rosszabb nem lesz nekem tőle. Úgy meg sosem kertem emelést hogy de Jancsika többet keres aki amúgy hülyébb es rosszabbul dolgozik.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2022. december 8., csütörtök 9:54

Realista24 írta:
kiserik írta:
És az is kiderül, hogy kik vannak az átlag alatt: a közfeladatot ellátók/állami dolgozók. Az orvos, a tanár, a hivatalnok, stb. Meg is érkeztünk a politika topikba...
De ez kulfoldon is igy van.

Az orvosokhoz meg annyit, hogy az egyik legjobb barátom summa cum laude végzett Debrecenben. Az egyetem legfiatalabb osztályos orvosa lett. Hasonló helyzetben volt, mint Nika. Addig fűtöttem az agyát, míg végül belement, hogy kimenjen külföldre (évekig tartott, addig már családja is lett). Most gond nélkül éli világát Svédországban. Kezdő fizuja majdnem 10-szerese volt az itthoninak és a lakhatást is az ottani kórház intézte.

------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2022. december 8., csütörtök 9:40

Caraway írta:
Realista24 írta:

De ez az allapot most itthon egyedi, hala a kormany intezkedeseinek. Majd nem lesz felujitasi tamogatas, ingyen 10 millio es tarsai, es minden visszater a megszokott kerekvagasba nagyjabol. Az arak nyilvan nem, de a vallalasi idok rovidulni fognak szerintem jelentosen.

Bar manapsag ez meg mindig ismeros kerdese. Ha van ismerosod, lesz jo szakid, nem 1 ev mulva, hanem 1 het mulva.
Ez nagyon igaz, minden az ismeretsegi koron alapul. Fateromnak 50+ eves korara sikerult olyan kapcsolatrendszert kialakitania, hogy kb mindenhova van valamilyen kapcsolata. Jo pelda, hogy epp most ujitjuk fel a cegnel a telephelyet, 1 het alatt jottek a festok es a terkovezok. Vagy nekem a kocsimra kellett sos-be uj muszaki tegnap elott, mert nem vettem eszre, hogy lejart. Alapba januar 3-ra lett volna szabad idopont, de mivel ismerosok, igy mar masnap vihettem a kocsit.
Na ez a geciundorito es a verlazito amugy.
Hogy igy mukodik es belulrol rothad az egesz rendszer , ez az afrikai/balkani alja mukodes.... Hogy ugyeskedni kell, ha elore akarsz jutni es nem egyhelyben folyamat szopni. Nem epp 21. szazadi europa.
thereisonly1ronaldo

Caraway
Kedvenc csapatod: Manchester United

HozzászólásSzerző: Caraway » 2022. december 8., csütörtök 9:38

Realista24 írta:
rikko írta: Saját tapasztalat alapján mondtam el a véleményem. Ex kommunista országokban a kétkezi melós nagyon le van nézve. Míg nyugaton ez nem tapasztaltam, pedig lassan 20 éve vagyok távol. Itt a bajoroknál nem zavarnak ki a boltból, ha lószagú a ruhád, mert épp ott kellett valamit mószerolni. Ellenben tavaly unokatesómat egy kőszegi pékségbòl szó szerint kizavarták, mert tiszta retkes volt meló után ( szobafestő). Nem mindennapi esemény és extrém eset, de ezt itt elképzelni sem lehet.

Ami még nagy különbség,hogy nyugatra a társadalom pontosan tudja, hogy bizony ha nincs pék, akkor vagy nem eszem kenyeret vagy otthon süti a cuccot.
Otthon ahogy a fizetéseken is meglátszik nagyon nincs honorálva sok olyan munkakör, amit nyugaton kegyetlenül megfizetnek.

Az otthoni építőipari melós most azért keres jól, mert iszonyat a munkaerő hiány és aki van annak pedig kb évekre megvan a munkája. Jelenleg ez zajlik Írországban is. Ha elromlik a zuhanyzód, hivod a szervizt , kapsz egy időpontot kb 3-4 hónapra rá, ha szerencsés vagy. Ez pl egy konkrét eset a múlt hétről. Lengyel ismerős Corkban hívta a szakit, a szaki pedig aszonta, oké zsoké márciusban ott leszek 35 / óra+ kisszállási költség.

Odahaza egy tetőfedő kb 2024 -re ad időpontot, burkoló, villanyszerelő kb ue.
De ez az allapot most itthon egyedi, hala a kormany intezkedeseinek. Majd nem lesz felujitasi tamogatas, ingyen 10 millio es tarsai, es minden visszater a megszokott kerekvagasba nagyjabol. Az arak nyilvan nem, de a vallalasi idok rovidulni fognak szerintem jelentosen.

Bar manapsag ez meg mindig ismeros kerdese. Ha van ismerosod, lesz jo szakid, nem 1 ev mulva, hanem 1 het mulva.
Ez nagyon igaz, minden az ismeretsegi koron alapul. Fateromnak 50+ eves korara sikerult olyan kapcsolatrendszert kialakitania, hogy kb mindenhova van valamilyen kapcsolata. Jo pelda, hogy epp most ujitjuk fel a cegnel a telephelyet, 1 het alatt jottek a festok es a terkovezok. Vagy nekem a kocsimra kellett sos-be uj muszaki tegnap elott, mert nem vettem eszre, hogy lejart. Alapba januar 3-ra lett volna szabad idopont, de mivel ismerosok, igy mar masnap vihettem a kocsit.

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2022. december 8., csütörtök 9:36

Halfkey írta: Alapvetõen teljesen egyetértek sokmindennel amit írtok, de túlzásba esés is van. Itt van ez a tanárfizu Angliában kérdés. Almát almával hasonlítsunk már, egy kis walesi faluban persze meg lehet élni jól ebbõl a pénzbõl, de nálunk sem Borsodban van a tanárfizuval baj. Londonban mit ér ez a pénz? 3000 fontot el is vitt a lakhatás meg a rezsi.
Alapvető dolgok Borsodban is ugyanannyiba kerülnek.
A lakhatás kevesebb.

Sokkal több tanár hiányzik vidéken a rendszerből, mint pl a nagyobb városokban.
Nem véletlenül.

Kis városban élek, tanítok, itt nincs gond.
Környező falvakban viszont vándorolnak a tanárok napközben sulik között, mert nincs elég tanár.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. december 8., csütörtök 9:29

Alapvetõen teljesen egyetértek sokmindennel amit írtok, de túlzásba esés is van. Itt van ez a tanárfizu Angliában kérdés. Almát almával hasonlítsunk már, egy kis walesi faluban persze meg lehet élni jól ebbõl a pénzbõl, de nálunk sem Borsodban van a tanárfizuval baj. Londonban mit ér ez a pénz? 3000 fontot el is vitt a lakhatás meg a rezsi.

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2022. december 8., csütörtök 9:25

pont ez a kulonbseg, hogy az alulfizetett/atlagos melokkal kinn jobban ki lehet jonni.

egy tanar azt hiszem 30-32 ezer font korul keres evente.
tegyuk fel van egy tanar hazaspar, akkor ok nettoban hazavisznek olyan 4000+ fontot etten.
abbol azert picit kenyelmesebb, mint egy tanar hazasparnak otthon.

vagy ha jol tudom, a deliveroos bicajos futarok olyan 100+ fontot szednek ossze naponta, nem tudom, hogy otthon hogy jon ki a matek az ilyen foodpandas bicajosoknak.

nalam itt van a gap, mert ha jo melod van vagy jo szakember vagy, otthon is el lehet lenni (annyi, hogy kinn meg jobb lenne) de mas szitukban otthon kuszkodsz, itt elvagy.

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2022. december 8., csütörtök 9:20

Realista24 írta:
Persze.
De nem is ez a baj, irreális elvárás versenyszférás fizetéseket kiharcolni.
Viszont jelenleg a magyar tanárok pl a legrosszabbul keresnek az unióban, de legalábbis alsó dobogósok vagyunk benne.

Ezt kellene javítani, mint ahogy az állami szférákban dolgozók bérét is, nem csak a tanárokét, mert nem csak a mi bérünk inflálódik folyamatosan.

plusz, rajtunk ilyen 10 százalékok amikről beszélnek nem segítenek.
az az én esetemben nagyjából 20ezer forint. lehet annyi se, ha csak az alapbért emelik, akkor az ugye 260.000 bruttó, 26000 bruttó emelés, nettó nagyjából 17ezer forint.
Tehát ezért tüncikézünk, meg ilyenek a 45-50%os béremelésért.
10% az pont egy havi infláció jelenleg.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2022. december 8., csütörtök 8:53

kiserik írta:
Realista24 írta: Már látom kik húzzák fel a magyar atlagfizut. A Madridom népe. :kalapos:
És az is kiderül, hogy kik vannak az átlag alatt: a közfeladatot ellátók/állami dolgozók. Az orvos, a tanár, a hivatalnok, stb. Meg is érkeztünk a politika topikba...
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Yazid
Kedvenc játékosaid: Zidane

HozzászólásSzerző: Yazid » 2022. december 8., csütörtök 8:46

Saját tapasztalatom az, hogy a legtöbb ember inkább morog, dúl-fúl magában, mert minden szar, kevés a pénz, nincs lehetőség mozdulni, de amikor megkapja az esélyt az előrelépésre (amivel nyilván extra teher és többletenergia befektetés is szükséges) akkor nem él vele. Hatványozottan igaz ez az extra felelősségvállalásra. Ott végképp jön egy gyors átértékelés és inkább marad a langyos víz.
Pontosan ugyanezt tapasztalom én is.

Es ott van a kollega holland példaja, en elhiszem hogy neki bejött ott az elet es multimilliomos lett csak gratulalni tudok de tudnék mondani 40 ellenpeldat is, ugyhogy nem olyan egyszerű ez es összetettebb.

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2022. december 8., csütörtök 8:43

Realista24 írta: Már látom kik húzzák fel a magyar atlagfizut. A Madridom népe. :kalapos:

------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???

Vissza: