kiserik írta:
Egyik legnagyobb probléma, hogy a falusi ember is úgy gondolkodik, mint egy városi. Szántani traktorral, lóval pénzért? Veszel egy ásót 5 ezer Ft-ért és jó sok évre megvagy.
Tatam 100 evvel ezelott szuletett, mar az o gyerekkoraban is loval szantottak. De majd en 5 orakor munka utan elkezdek asozni a kertben.
De pont erre irtam, hogy robikapaval is vegig lehet rajta menti (paradicsomnak peldaul eleg is), de a legtobb zoldsegnel meglesz az "eredmenye", hogy kimaradt a normalis szantas. A fold nem keveredik, nem tud pihenni, stb.
kiserik írta:
Dughagyma, magvak, palánta? Nem érsz rá télen a növények magjából palántát nevelni? Minden növény arra törekszik, hogy szaporodjon. Nekünk csak ki kell használni ezt.
Kiveve, amiknel a cegek dollar milliokat koltottek arra, hogy ne tudd normalisan szaporitani. Legfinomabb paradicsomnak ha elrakod a magjat, kovetkezo evben valami elfajzott, iztelen valamit kapsz. Par eve nagyon finom orias krumplibol direkt hagytam meg egy kis lada kisebb darabot, ott csiraztattam, ahol 10 vagy 15 eve 20x ennyit, kovetkezo evben ugyanugy volt locsolva es alig lett belole valami. Hagymat inkabb nem is mondom.
kiserik írta:
Kicsit félreértelmezted az írásomat. Egyrészt én úgy írtam, hogy ""megtermelhetem"", ha akarom. Van rá lehetőségem. A panelban nem nagyon van. Másrészt amit ki is emeltél: munkával. Igen, a mai ember el van lustulva. Emellett érdemes a régi technikákat feleleveníteni és tanulni belőlük. Okosak voltak.
Jogos, tenyleg azt mondtad, hogy falun megtehed, ha akarod. Na de miert dolgozz munka utan a kertben, ha nehany ora tuloraval az irodaban vagy hetvegi maszekolassal, mondjuk kifestesz egy szobat is megkeresed az extra penzt a zoldsegekre? De ettol meg persze a felvetesed igaz.
kiserik írta:
10 tyúkhoz elég kb 5m2 hely. Innen már van minden nap több tojásod (átlagban 26 óránként tojik egy tyúk, bár nem vagyok állattenyésztő, de ez rémlik egyetemről), húsod és szaporulatod. Persze etetni kell őket, napi 150-200Ft-ból meg is van mai árakkal számolva a 10 tyúk kajája.
Gyakorlatban: 19 tyuk melett jelenleg napi 9 tojas van, ami nagyon jonak szamit. A nagy minuszokban sokszor csak 1-2, mar amikor nem allnak le teljesen; a nyari kanikulaban 4-5nel ritkan volt tobb. Kukoricat, buzat, lucernat kapnak, a rengeteg bogarrol meg zoldseg maradekokrol nem is beszelve. Kalciumot meg tojo tapot minimalis mennyisegben. 300m2-es udvar, ahol egesz nap kaparhatnak meg 1000m2-es kert, ahova delutanonkent vannak kiengedve. Ennek fele lucerna (ami a nyari szarazsagban epp hogy eleg volt), fele fű (nagy resze gyumolcsfak alatt)
kiserik írta:
Ad 3: ahogyan 20-30-40 évvel ezelőtt minden falusi meg tudta termelni magának az élelmet, úgy ez ma is lehetséges lenne, ha nem is teljes mértékben, de azért elég számottevően. Amiért ez nem így van, az főként az elkényelmesedés, kis mértekben a hozzá nem értésből fakadó csalódás. Ne így legyen, de afelé tart a világ, ha beüt a kaka, akkor vagy ellátod magad, vagy éhezel.
Tegyuk hozza, hogy azota eleg sokat valtozott az idojaras is.
Bocsi, kicsit hosszu lett, de ha mar irtal, gondoltam valaszolok.