h3x0r írta:
kiserik írta:
Megtermelhetem az élelmiszert csupán munkával, neked minden falatért fizetned kell. Én önellátó tudok lenni, Te ki vagy szolgáltatva elég sok mindennek. A fizetés persze több a fővárosban, de az élet is sokkal drágább.
Ez igy jol hangzik meg minden, de aki nem mezogazdasagbol el, annak mar az egesz ott kezdodik, hogy fel kell szantani a foldet traktorral vagy loval (utobbi a legtobb faluban mar nincs is), ami penzbe kerul. 1-2 szantast meg lehet uszni, ha csak a szomszedtol kolcson kert robikapaval atmessz rajta, ami ugyancsak benzinnel megy (leszivod az auto tankjabol es maris hatosagi aron kapod
). A dughagyma, magvak, palantak ara nem is olyan sok, de azt locsolni kell. Vezetekesrol eleg draga, ha van is kut furva, kell melle motort venni, csovek, ontozopisztoly, csepegteto rendszer, stb. Persze vehetsz esovizgyujto muanyag hordot, ami melle ugyancsak kell egy buvarpompa, ha nem akarod a 10 literes locsoloval hordani a vizet minden egyes este. De ha mindezek az ezkozok mar megvannak, akkor is a locsolas penzbe kerul (viz/aram). Majd a vegen ott vagy, hogy penzt alig sporoltal, de legalabb a legtobb este munka utan meg kint is dolgoztal a kertben. Az is jo, mikor rajossz, hogy a sok repa nem fog elallni a pinceben vagy a hagyma a padlason. (hagymara amugy jo modszer osszevagni es be a fagyasztoba).
Zárójeles story, de ugye tavaly besz@rt a derekam, egy 6os ásványvizet nem tudtam megemelni. Gyógytorna segített, mostmár egész jó vagyok.. Felrotáltam a kertben 2 részt zöldségnek (utána 2 napig megint sz@r volt), szépen megmetszettük a gyümölcsfákat, elültettük a palántákat, magokat, hagymát, stb., csitti-fittipaldi volt minden..
Pedig nem kevés munkát tettem bele, de ettem a kertemből idén 5 szem szilvát, egy fél barackot, 3 paradicsomot, meg egy csomó málnát, mert egyedül az nem ment tönkre. Meg van egy láda hagymánk.. De amúgy az alma, mind elfagyott, a körtefa májusban egyszercsak kiszáradt, a szilva+barackfát megtámadta vmi..
Szóval megvolt a fasza kis kertünk, foglalkoztunk vele és mehettünk folyamat a zöldségeshez
Ez nagyon lutri..
Az áprilisban elültetett répa, meg most kezdett el nőni.. Az is mi.
Nem gondolnám, h lusta voltam, azért....