The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Nem nagyon tudtam a megnézése előtt, hogy mit várhatok ettől a filmtől, de nagyon kellemes meglepetés volt. Először furcsálltam a címadást, mert szerintem ennél ismertebb és evidensebb sztorikat is megpróbálnak többnyire "spoilermentesen" eladni. Utólag persze világos, hogy épp ez a lényeg, a cím elébe megy az értelmezéseknek, jól mutatja, hogy ebben az esetben nem a "mi történik?" a fontos kérdés, hanem a "miért?" és a "hogyan?". Tágabb értelemben az emberi lelkiismeretet tárgyalja a film, és ehhez nagyon passzol a lassú tempó meg a realista filmnyelv. A zene nagyon szép, Pitt szenzációs, de a lényeg, az Roger Deakins mágiája. Ha összefüggéstelenül egymás után vagdosnák a felvételeit, azt is órákig el tudnám nézni... Alapvetően egyáltalán nem zavar a 2 óra 40 perces hossz, de az első másfél órából lehetett volna nyisszantani nyugodt szívvel.
nagyon erős 8/10
Itt meg kis összefoglaló, hogy akinek van baja Nolannel, annak miért. Szeretem a filmjeit amúgy, de pont ezek miatt a dolgok miatt nincs a kedvencek között. Nem véletlen, hogy a Prestige-et - ami nekem a kedvencem tőle - csak egy helyen említi a cikk, az sokkal inkább az emberekről szól, és nem a teóriákról meg a találgatásokról. (Az Interstellarról még nem tudok nyilatkozni, de tervben van)