Áthoztam a választ a Kommentáld topicból, mert szerintem ez inkább ide illik.
És azt előre leszögezem, hogy bár kis hazánk a 10 millió szövetségi kapitány országa, de én mégis csak kosarazom foci helyett. Így bőven benne van, hogy tévedek.
RealMadridFanatic írta:Ezt már többször is írtad, és elfogadom a véleményed, de nem értek egyet.
Hűű, igen, rémlik, hogy beszéltünk erről, de sajnos nem emlékszem már az álláspontodra. Felfrissítenéd az emlékeimet?
Vagy Te hogyan tudnád elképzelni ezt a dolgot, illetve a védekezés részt. Lehet, hogy csak nekem mániám ez a sebesség dolog. Meg alapesetben egyetértek azzal az érvvel is, amit sokszor felhoznak, hogy csapatszinten kell védekezni. Ez abszolút igaz. De ez is valamilyen szinten univerzalitást igényel minden játékostól, illetve nagy taktikai fegyelmet. Nálunk szerintem nem lenne/lesz ez olyan hatékony, hogy adott esetben egy védekezésben súlytalanabb középpályát elbírjon a csapat. És persze nekem sincs sok elvárásom jövőre, főleg, hogy komoly változásokat várnék el a csapat játékát illetően.
Szóval védekezésnél (mi kapunk előtt), ez nagyjából így néz ki:
____________Modric
______Alonso_____btb(Vidal helyett most Khedira, csak Ő erre nem képes)
Marcelo_Ramos_Varane_Carvajal
A két szélső védő persze mozoghat előrébb is, ha szükséges, ahogy a btb-nk vagy Alonso behúzódhat 3. belső védőnek a támadóval, ekkor Modric belép a helyére, az ott felszabaduló helyet pedig Benzema zónázza le. Tőle amúgy sem áll távol a védekezés. A széleken amennyire szükséges Ronaldo és Isco zárnak, de Ők léphetnek feljebb is, mert ezzel máris kiveszik a szélső védőket, nem fognak fellépni, és ott hagyni Őket.
Támadásnál:
Ronaldo_____Benzema
Marcelo___________Isco
____Modric_____btb____Carvajal
_________Alonso
Ramos___________Varane
Értelem szerűen Carvajal feljebb is viheti a labdát, ekkor Isconak kell belépni a helyére, ahogy Benzema is visszaléphet, ezzel Ronaldonak és Isconak nyitva egy kis teret a Vele kimozgó védőknek, ahová Ő képes is bejátszani. Ha Modric lép vissza, akkor Marcelo lép hátra. Alonso meg a labdát követi horizontálisan és picit vertikálisan is.
Eddig is hosszú volt a felvezetés, de akkor most jönne az, hogy miért Alonso (típus) kell oda szerintem.
Első lépésben tegyük fel, hogy kisebb csapat ellen játszunk, amelyik visszaáll védekezni. Szűkítik a területet. Két lehetőség van:
1. átlőni egy nyíláson, amihez szintén kell egy kis rés, amihez kell az, hogy
2. széthúzni a védelmet Ronaldo-Marcelo és Isco-Carvajal szélekkel, amiből akár lehet egy beindulás a lyukba. De ehhez kellenek a gyors keresztpasszok. Ha betömörülnek, akkor kell a vissza passz. (Itt) Modric van most legközelebb Marcelohoz, de Ő körülötte többen vannak, így nem tudja elég gyorsan eljuttatni a labdát a másik oldalra, és az ellenfél is átér (ezért is játszik Xavi a Barcában általában a védők vonalától hátrébb, mert onnan előbb eljuttathatja a labdát a másik oldalra helyezkedő Busquetsnek, aki adhatja a felfutó szélső hátvédnek, és a védők még sehol nincsenek, de Alves vagy most nem tudom ki a másik, meg lendületből viheti, illetve régebben vitte, most gyakran vissza passz). Tehát nem Modric kapja, hanem az üresen álló Alonso, aki vagy Varane-nak, vagy a beinduló btb-nek adja. (Varane meg Carvajalnak.) Másik oldalról értelemszerűen vice-versa. Legalábbis így néz ki mágnestáblán.
De mivel nem gépek, így előbb-utóbb eladják a bogyót. Mi fenn vagyunk, és jönne a kontra. Amitől Te is tartasz. Ha labdaszerzés után, passzolgatni kezdenek, akkor letámadással hibára lehet kényszeríteni az ellenfelet. Ha indítják a kontrát két lehetőség van:
Rövidebb passzal: mivel Alonso a labdát követi, így ezt -ahogy mostanában is- általában lefüleli. Tegyük fel, hogy túl jutnak rajta. Akkor a csatárnak labdával kell legyorsulnia a két amúgy sem lassú védőnket úgy, hogy már tolt rajta egyet, hogy elvigye Alonso mellett.
Hosszabb passzal a szélre vagy íveléssel. Ekkor viszont a védőink eleve a támadók előtt helyezkednek el, így előnyben vannak.
Alonso posztját lehet mondani, hogy egy védekező középpályással kell megoldani. De ez a típus (Busquets, ha már a Barcát hoztam, vagy Martinez a Bayernből) nem arról híres, hogy diktálja a tempót, átlátja a játékot, és kiváló keresztpasszokat ad, vagy a viszonylagos biztonságból (hátulról) a beinduló Ronaldo, Benzema vagy Isco elé tálalja a kimozgó védők feje felett. Szerintem Alonso egy Busquets és egy Xavi összegyúrva. Az egyik védekezésével és a másik irányítói vénájával. Így marad egy "fél" plusz emberünk. Én ezért pártolom azt, hogy ne csak Makele legyen ott, hanem Alonso. Ezt most nem tudom jobban megfogalmazni. És sajnos rövidebben sem.
RealMadridFanatic írta:Mondjuk ehhez hozzátartozik, hogy szerintem Xabi és Ő egyszerre a legritkább esetben lesz csak kezdő, a fiatal baszk Alonso alternatívája lesz.
Ebben egyetértünk.
RealMadridFanatic írta:Hirtelen nem találom, de mintha olyat olvastam volna, hogy a Real megfigyelői nem elég jók, hogy előszedjenek egy Pogba, Verratti, Vidal szintű tehetséget. Ez meg nonszensz azért. Persze az említett emberek tényleg átlag feletti tehetséggel rendelkeznek (kettő persze még csak ígéret), de biztos vagyok benne, hogy lehetne találni megfelelő embert, olyan a mesében nincs, hogy a világon sehol nem futkározik olyan középpályás, aki szintén fiatal, tehetséges, és az ára jóval csekélyebb, mint Illarramendié. Nem is értem minek alkalmaz a klub megfigyelőket, évek óta nem került ki az utánpótlásból sem senki, aki előzetesen hipertehetségnek volt kikiáltva.
Ezt is én írtam. Más kluboknál sem hiszem, hogy gyakran jellemző lenne ilyen kaliberű játékosok kirántása a kalapból. Hány középpályás tehetségről hallottatok a közelmúltban? (Én nem követem ezt figyelemmel, ezért kérdezem.) Ahány top csapat van, ahhoz képest meglepően kevésről szerintem. (Azt most hagyjuk, hogy mi Sahint választottuk Vidal helyett.)