HozzászólásSzerző: Raúlito » 2022. április 2., szombat 2:57
Halfkey, az államnak nem csak a társadalomból, vagy ahogy írtad, a népességből van bevétele (adók, járulékok) hanem az országban előállított termékekkel kereskedik: a mezőgazdaságból, illetve a szolgáltatási szektorból - például az idegenforgalom - vannak forrásai. Erre értettem, hogy az állam könnyebben vehet fel hitelt, mint egy magánember, így több a lehetősége is.
Node, a pontos adatokat így tételesen nem tudtam, de azt igen, hogy a keleti nyitás politikája gazdaságilag nem hozott olyan eredményeket, mint amit Orbán és a külügy várt tőle de ha egy közép-európai ország csak Nyugat-Európához kötődik, akkor kiszolgáltatottá válik, mert az EU főként piacot és olcsó munkaerőt lát bennünk, ne legyünk naivak…
De nem a gazdaságról beszéltem hanem a geopolitikai adottságokról. Ha e térség népei a két terjeszkedő birodalom (Német- és Oroszország) egyike által fenyegetve voltak, nem számíthattak az USA segítségére (1939, 1947-49, 1956 és 1968). Ahogy a múltban, most Ukrajna kapcsán is csak a bíztatás és a diplomáciai üzengetés szintjén maradt Washington…
Tehát a németekkel és az oroszokkal mindig érdemes jó viszonyt ápolnunk, hiába vannak negatív történelmi tapasztalataink. Ez az állapot a háború után helyre fog állni, hiszen az európai versenyképességnek nem Oroszország a gátló tényezője.
Az elszigeteltségünk balliberális maszlag, lényegében arra épül, hogy a V4-ek között megromlott a viszony és a semleges állásponttal egyedül maradtunk e szövetségen belül, de több nyugati ország sem akarja megszavazni az orosz energiahordozók embargóját (Németország, Olaszország, Belgium) és Macron sem határolódott el teljesen Putyintól, próbál közvetíteni a háborús felek között.
"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."
Bill Shankly