Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Swineherd
Kedvenc játékosaid: Il Fenomeno

Re: Politika

HozzászólásSzerző: Swineherd » 2021. október 12., kedd 14:41

ANDS írta: Két világháborúra gondoltam. (1. és 2.)
Nem kellett volna belépni, ezt írtam. Ez nem biztos, hogy akkor nem lett volna megszállva az ország, csak akkor az első után nem kellett volna jóvátételt fizetni a megtámadott országoknak,
És nem lettek volna elcsatolva a területek.
Akkor nem lett volna revizionista alapú társadalom, és a 2. Világháborúba sem kellett volna belépni.
Más a megítélése, és az anyagi vonzata. Meg nem kellett volna katonákat küldeni a frontra, akkor jó eséllyel többen túlélték volna.
Tudom, hogy két háborúra gondoltál, de történelmi távlatból nézve az egy háború volt, fegyverszünettel.
Ugyanis az első világégés úgynevezett békéjébe (szándékoltan) bele volt kódolva a második nagy háború.

Az, hogy nem kellett volna belépni, egy meglehetősen érdekes felvetés, mivel a trónörökös meggyilkolásánál nem tudom, mi lehetett volna nyomósabb indok.
Aztán geopolitikai okokból is erősen vérzik a dolog.
Meg ugye a valódi oka az első felvonásnak a hagyományos monarchiák felszámolása volt, szóval eleve rossz a megközelítés.
Schmeichel - Cafú, Nesta, Ramos, RC - Modric, Redondo - Laudrup, Zidane - Ronaldo, Benzema

raul 4 ever
Kedvenc játékosaid: Carvajal, Eder, Alaba, Mendy, Case, Modric, Kroos, Fede, Vini, BigBenz
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: raul 4 ever » 2021. október 12., kedd 14:39

hehetheoriginal írta: lehet nem vagyok kepben, miert kell most mzp meg a dobrev kozt valasztani?

miert kellene csak 2 oldalban gondolkodni, hogy fidesz vagy 1 darab ellenzeki jelolt?

mzp sztem oltari taktikai balfaszsagot kovet el, hogy beall a bal oldalra a fidesz ellen, ahelyett, hogy fuggetlenkent teljes mediakampanyba kezdene, facebookon meg mindenutt, hogy o fidesz ÉS baloldal ellenes, o a harmadik lehetoseg, akinek mindket oldalbol elege van es igazi normalis politikat akar igazi problemamegoldasokkal.

vagy csak en vagyok tul naiv.

teljesen ugy nez ki ez az egesz, mint egy amerikai valasztas, szinten ket nagy oldallal. sztem faszsag ez

Az ellenzék ugye azért akar 1 arcot, hogy ne legyen szalámizás a nem fidesz jelöltek között. Am szerintem is hülyeség, hogy MZP balra rakta magát/engedte, hogy beskatulyázzák oda.
2021 04 20 - Ceferintakaroggy

2009 07 09 - 2023 06 06 - uno, dos, tres, Hala Madrid

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. október 12., kedd 14:35

Az odavezetõ út kritikáját vegyük úgy hogy elfogadom, nehéz mondjuk megfogni bármi konkrétumot szerintem hogy mit kellett volna máshogy, hogy lehetett volna elkerülni a krachot.

Viszont azt hogy ha baj van, inkább legyen hitel, mint hogy einstandolja az állam a magánszámlámon lévõ pénzem, azt nagyon tartom.

Elsõ világháborúba pedig sose léptünk be, mikor hadat üzentünk az még nem világháborúnak indult, mások lépegettek be a két oldalra.

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric

HozzászólásSzerző: füst » 2021. október 12., kedd 14:16

Halfkey írta: Engem mégiscsak érdekelne hogy szerinted hogy máshogy lehet megmenteni az országot egy külső faktor okozta államcsődtől füst. Tényleg az a legértelmezhetetlenebb számomra hogy hogy lehet az a hitel problémás, miközben rendszeresen vett fel minden más kormányzat - köztük épp most a Fidesz is - jóléti hiteleket. Nyilván ne kelljen hiánypótló hitelt felvenni az a legjobb eset, de ez olyan mint a te 120%on pörgő tiszta kormányod. Ilyen opció nem volt.
Az imf egy hitelsegély, a problémát nem ott kell keresni, amikor már üres a kassza és felveszik ezt a hitelt. A problémát ott kell keresni, hogy 2008 előtt sikerült gazdasági csökkenést elérni, amikor nemzetközi gazdasági boom volt. Pont ez a térség nem volt annyira kitett a válságnak, a csehek és lengyelek még a növekedést is meg tudták őrizni a válság során, hát még előtte. A környéken sehol máshol fel sem merült az imf kérdés, csak nálunk.
Elég nagy baj volt, hogy sikerült 80% fölé felvinni az államadósságot, de önmagában ez m ég nem feltétlenül gond. Az igazán nagy baj, hogy ennek fele devízában volt, nem forintban, így sebezhetővé vált a gazdaság, a válság pedig meg is makkantotta. A megelőző éveket kellett volna jól menedzselni, hogy ne kelljen az IMF-hez fordulni. Ehelyett már akkor is külső államadósságot gyarapítottak, amikor még közelében sem voltunk a válságnak. Magyarul a 0. napon lábon lőtte magát a kormányzás.

Professore
Kedvenc játékosaid: Zidane, Redondo, Hierro, Casillias

HozzászólásSzerző: Professore » 2021. október 12., kedd 14:15

IMF hitelnek köszönhetem hogy nálunk 2 évig a fizetésem 75%-át kaptam meg + mivel létszám stop is volt hirdetve a közszférában így 2 ember munkáját kellett elvégezzem....

A történelem meg a legtöbbször csak kényszerpályát adott nekünk magyaroknak, nagyjából Mohács után minimális mozgástérrel.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2021. október 12., kedd 14:12

lehet nem vagyok kepben, miert kell most mzp meg a dobrev kozt valasztani?

miert kellene csak 2 oldalban gondolkodni, hogy fidesz vagy 1 darab ellenzeki jelolt?

mzp sztem oltari taktikai balfaszsagot kovet el, hogy beall a bal oldalra a fidesz ellen, ahelyett, hogy fuggetlenkent teljes mediakampanyba kezdene, facebookon meg mindenutt, hogy o fidesz ÉS baloldal ellenes, o a harmadik lehetoseg, akinek mindket oldalbol elege van es igazi normalis politikat akar igazi problemamegoldasokkal.

vagy csak en vagyok tul naiv.

teljesen ugy nez ki ez az egesz, mint egy amerikai valasztas, szinten ket nagy oldallal. sztem faszsag ez
thereisonly1ronaldo

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2021. október 12., kedd 14:00

géza írta:

A kiralysag ideje alatt nehez talalni barkit is, ahol a tarsadalom osszes csoportjanak javult volna az elete, talan Karoly Robert es Nagy Lajos allnak meg a legkozelebb ehhez.
nehéz persze, mivel amíg rendiség volt, rendi nemzet voltunk, amibe a jobbágyság érdekei vajmi keveset számítottak, kvázi társadalmon kívül helyezkedtek el. Ha kaptak engedményeket, az csak azt a célt szolgálta, hogy még többet dolgozzanak, és fent maradjon a rendiség.
nemzettudatuk akkor az embereknek egészen más volt mint ma.

ANDS írta:
de el lettek volna előbb utóbb, nem tudtál mit csinálni már a Királyság területén a 40-50%-nyi magyarságoddal. akkora már a többi nemzet is öntudatra ébredt régen, a románok már a századforduló óta bombázták a franciákat a sérelmeikkel, területi igényeikkel, stb. ezt csak fokozta az akkori politika.

másrészt, a magyaroknak mozgásterük sem volt, Monarchia része voltunk, nem volt többek között önálló külügyünk. Ahogy Füst is írta.
a monarchia beléptetett minket a háborúba, egy belső forradalom, lecsatlakozás kellett volna nagyon gyorsan a Monarchiáról. Erre viszont akkor nem nagyon volt igény, társadalmi támogatottság sem. A dualizmus azért jót tett az országgal, összességében rengeteg minden épült, BP világvárossá fejlődött kvázi.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

ikelemen5
Kedvenc játékosaid: Zidane,Guti,Modric, Kroos

HozzászólásSzerző: ikelemen5 » 2021. október 12., kedd 13:47

ANDS írta:De miért kellett belépni az első világháborúba?
Mert lelőtték a trónörököst, azért. És még akkor is 1 hónapig ment a vita, hogy menjen-e a hadüzenet, vagy sem.
Inkább az volt a baj, hogy Kassa bombázása után kb. aznap kiment a hadüzenet a Szovjetuniónak, és így léptünk be a második világháborúba, nagyon nagyon gyorsan. Az volt elhamarkodott.
“I don’t trust fish.They breathe water…..that’s crazy.”

füst

HozzászólásSzerző: füst » 2021. október 12., kedd 13:35

ANDS írta:
Swineherd írta:

És mégis hogyan lehetett volna kimaradni belőlük? :)

Mondjuk a többesszám nem indokolt, mert az egy háború volt, fegyverszünettel.
Két világháborúra gondoltam. (1. és 2.)
Nem kellett volna belépni, ezt írtam. Ez nem biztos, hogy akkor nem lett volna megszállva az ország, csak akkor az első után nem kellett volna jóvátételt fizetni a megtámadott országoknak,
Akkor nem lett volna revizionista alapú társadalom, és a 2. Világháborúba sem kellett volna belépni.
Más a megítélése, és az anyagi vonzata. Meg nem kellett volna katonákat küldeni a frontra, akkor jó eséllyel többen túlélték volna.
Az I. vh előtt nem létezett független Mo, ezért nem volt ilyen döntéshelyzet hogy belépjünk-e vagy se.
Tisza István ellenezte, felemelte a hangját a parlamentben, de nem volt olyan opció hogy ne háborúzzunk. Még passzívan sem maradhattunk ki belőle, mert a császári hadsereg magába foglalta a magyar királyi hadsereg egy részét. Ergo nem kérdeztek minket hogy akarunk-e háborúzni, és nem mondhattuk azt se, hogy mi inkább kimaradnánk. Tudod, közös külügy, hadügy, pénzügy.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. október 12., kedd 13:27

Engem mégiscsak érdekelne hogy szerinted hogy máshogy lehet megmenteni az országot egy külső faktor okozta államcsődtől füst. Tényleg az a legértelmezhetetlenebb számomra hogy hogy lehet az a hitel problémás, miközben rendszeresen vett fel minden más kormányzat - köztük épp most a Fidesz is - jóléti hiteleket. Nyilván ne kelljen hiánypótló hitelt felvenni az a legjobb eset, de ez olyan mint a te 120%on pörgő tiszta kormányod. Ilyen opció nem volt.

Swineherd
Kedvenc játékosaid: Il Fenomeno

HozzászólásSzerző: Swineherd » 2021. október 12., kedd 12:17

ANDS írta: Hiba volt belépni a világháborúkba, szerintem. Utólag így gondolom.
És mégis hogyan lehetett volna kimaradni belőlük? :)

Mondjuk a többesszám nem indokolt, mert az egy háború volt, fegyverszünettel.
Schmeichel - Cafú, Nesta, Ramos, RC - Modric, Redondo - Laudrup, Zidane - Ronaldo, Benzema

füst

HozzászólásSzerző: füst » 2021. október 12., kedd 12:02

Hiba volt belépni a világháborúkba, szerintem. Utólag így gondolom.
Nem volt választás, ha nem szállunk be, akkor kérdés nélkül átmennek rajtunk, hazánk több Ízben is felvonulási terület volt, Jugoszlávia, ás Szovjetúnió irányába is. Így is semlegesek maradtunk amíg lehet, a lengyelek megszállásához nem biztosítottunk felvonulást a németeknek. Ezután már nem volt több mozgástér, ha ellenkezünk, rajtunk is átmennek a németek, és 41-ben szállnak meg, 3 évvel korábban. 45-ben pedig ugyanúgy váltják őket a szovjetek, és maradunk 40 évig szovjet érdekszférában. Európa közepén egy ekkora háborúból nem lehetett kimaradni.

Amúgy se, a népakarat egyértelmű revízió volt, a kormányzat pedig képviselte a népakaratot, ez volt a dolga, ha mást csinál megbukik, és hamarabb jön Szálasi, mert más megoldást hallani sem akart a közvélemény, mindent vissza! jelige alatt kellett kormányozni, ez volt a társadalmi nyomás a sérelmek miatt. 39-41 között amúgyis német sikerek visszahangoztak mindenhonnan, ami mégjobban adta a lovat a közvélemény alá. Ezzel szembemeni nem lehetett. Úgy vélem, hogy egy menthetetlen szituációból a lehetőségekhez mérten jól cselekedtek Horthyék. Nem volt olyan forgatókönyv, aminek a végén megússzuk ezt a dolgot.

géza

HozzászólásSzerző: géza » 2021. október 12., kedd 11:43

Illetve Bethlen ideje alatt enyhitettek a Numerus Claususon is, es az o ideje alatt nem is hoztak nagyon antiszemita torvenyeket. A vilagvalsagra viszont o sem tudott erdemben reagalni, ami persze nem egy nagy fekete pont, hiszen szinte mindenki belebukott, de emlitesre melto azert.

A kiralysag ideje alatt nehez talalni barkit is, ahol a tarsadalom osszes csoportjanak javult volna az elete, talan Karoly Robert es Nagy Lajos allnak meg a legkozelebb ehhez.

füst

HozzászólásSzerző: füst » 2021. október 12., kedd 11:24

Halfkey írta:
El Sie7e írta: Azért az konok érv az IMF hitel mellett h ‘már vissza is fizettük’ :ozil: :lol: :lol:
Ad1, elég baj ha csak ezt sikerült megérteni abból amit írtam.
Ad2, ha hiszed ha nem az igenis számit - főleg a magyar állam tekintetében - hogy lehet e úgy strukturálni a hitelt hogy 10 éven belül letudjuk, vagy örökre görgetjük.
Hát, nem azért de szerintem is borzalmas az IMF hitel. Mert főleg nem beruházásra ment hanem költségvetési hiány fedezésre.
Nincs sok kedvem belemenni ebbe a témába, főleg mert senkit se érdekel, de régen rossz, ha felmerül egy országnál az IMF hitel.
Marky írta:
füst írta: Bethleni konszolidáció smafu?
Ott a paraszti-munkas reteg nem lepett elorebb a 18-20 kozotti idoszakhoz kepest. Persze, ha nem gazdasagilag nezzuk, akkor veget ert a haboru, a forradalmak, biztonsagosabb lett az elet :)
Az 1867-1910 kozotti idoszakon kivul nem nagyon volt olyan idoszaka a magyar tortenelemnek, amikor a tarsadalom gyakorlatilag minden retege profitalni tudott az aktualis politikai rendszerbol. Voltak akkor is szegenyek, brutalis melyszegenyseg is, de a jobbagyi rendszer felbomlasa legalabb uj lehetosegeket nyitott meg mindenkinek.
Már előrelépés volt, hogy volt mivel fűteni, volt mit enni, talpraálltt betegellátás, visszaépült az infrastruktúra, lett szórakozási lehetőség, filmipar, oktatás, stb. 0-ról hozták vissza az országot Bethlen alatt. Akkor nyílt pl. a fürdők nagy része , mindenhol próbafúrásokat végeztek az országban, hátha találnak valahol olajat, de még ebben sem volt szerencsénk, rendszerint termálvíz jött fel, és ha már így alakult, próbáltak abból összehozni valamit.
1920-ban egy csőd volt az ország, háború, spanyolnátha, kommunisták, megszállók, trianon, éhezés, minden. 1930-ra a lakosság túlnyomó többsége biztosan nem cserélte volna el a helyzetét a 10 évvel azelőttivel. Bethlenék 10 év alatt csodát tetteik, ami 1941ig kitartott, a háború hatásait pedig sajnos nem lehetett elkerülni, Euróa közepén tökmindegy mit csináltunk volna, a háborút nem lehetett volna megúszni, és a vége mindenképp az lett volna hogy valaki megszáll minket.
Viszont a népakarat is egyértelmű volt, revízió. A kormánynak nem volt más választása abban a helyzetben, mint a németbarátság, más út elképzelhetetlen volt a sérelmek és a szomszédos országokkal való viszony miatt.

Marky
Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
Kedvenc csapatod: csakamadrid.

HozzászólásSzerző: Marky » 2021. október 12., kedd 10:49

füst írta: Bethleni konszolidáció smafu?
Ott a paraszti-munkas reteg nem lepett elorebb a 18-20 kozotti idoszakhoz kepest. Persze, ha nem gazdasagilag nezzuk, akkor veget ert a haboru, a forradalmak, biztonsagosabb lett az elet :)
Az 1867-1910 kozotti idoszakon kivul nem nagyon volt olyan idoszaka a magyar tortenelemnek, amikor a tarsadalom gyakorlatilag minden retege profitalni tudott az aktualis politikai rendszerbol. Voltak akkor is szegenyek, brutalis melyszegenyseg is, de a jobbagyi rendszer felbomlasa legalabb uj lehetosegeket nyitott meg mindenkinek.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. október 12., kedd 10:28

El Sie7e írta: Azért az konok érv az IMF hitel mellett h ‘már vissza is fizettük’ :ozil: :lol: :lol:
Ad1, elég baj ha csak ezt sikerült megérteni abból amit írtam.
Ad2, ha hiszed ha nem az igenis számit - főleg a magyar állam tekintetében - hogy lehet e úgy strukturálni a hitelt hogy 10 éven belül letudjuk, vagy örökre görgetjük.

füst

HozzászólásSzerző: füst » 2021. október 12., kedd 9:59

Bethleni konszolidáció smafu?

Dupla D
Kedvenc játékosaid: Guti, Carvajal

HozzászólásSzerző: Dupla D » 2021. október 12., kedd 7:24

Érdekes hitellel jönni, amikor a Fidesz is hitellel oldotta meg a válságot az elmúlt másfél évben., csak ez valahogy nincs nagy dobra verve. Az államadósság kilőtt.

Borzasztó kártékonynak látom a beskatulyázást. Az emberek saját magukat zárják be azzal, hogy jobb vagy baloldalinak vallják magukat. Én egyiknek se tartom magam, és nincs is értelme. Jelenleg kisebb baj is nagyobb annál, hogy azon menjen a vita, hogy mennyire bal oldali az adott törvény. Nincs olyan ember, aki csak az egyik oldal hagyományosan vett értékeivel ért egyet, ez baromság. De azzal, hogy beskatulyázza magát az ember, ebből a szerepből nem tud kilépni.
Tehát még szép, hogy MZP bal oldalról is akar szavazókat szerezni. Hálistennek kapni is fog szavazatokat, mert az emberek egy része ki mer lépni a szerepéből egy fontosabb ügy érdekében.
"Louie, I think this is a beginning of beautiful friendship" - Garga Pitic.

El Sie7e
Kedvenc játékosaid: Raúl

HozzászólásSzerző: El Sie7e » 2021. október 12., kedd 6:36

Azért az konok érv az IMF hitel mellett h ‘már vissza is fizettük’ :ozil: :lol: :lol:
“Mindig emlékezz rá; a Real Madrid azért harcol, hogy megvédje a dicsőségét, a többi csapat pedig azért harcol, hogy felérjen a Real Madrid szintjére. Ez az igazság.”
egy 64 éves Real Madrid drukker

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. október 12., kedd 6:34

Bár ahogy már írtam a kormányzóképességben én is látok különbséget, az IMF hitelt mint negatívum berakni azért érdekes dolog. Egy jó kondíciójú hitel, amit már vissza is fizettünk, a globális válság csúcsán az államcsődtől megmentette az országot.

Összehasonlításképpen most nincs épp gazdasági válság, a forint romlásával és az adóvisszatérítéshez és bérnöveléshez intézett hitellel az államadósság pedig all time csúcsra került.

Vissza: