HozzászólásSzerző: Krokogyil » 2021. szeptember 3., péntek 12:20
Sziasztok!
Sok év read only után most úgy döntöttem, írok is. Már több, mint két éve bennem van egy történet, és most az itteni beszélgetéssel ismét aktuálissá vált. És azért ezen a fórumon, és nem más focison, mert rólunk szól.
(Előljáróban: értem a hazai miérteket, hisz a Miniszterelnök Úr maga mondta, hogy a térdelés provokáció, tehát miért várjuk el focistakedvelő nemzeti elvtársaitól a stadionokban, hogy ne ugyanígy értékeljék?)
És akkor a sztori: 2019 márciusában Madridban töltöttük a nászutunkat. Direkt úgy időzítettünk, hogy két hazai meccs is beleférjen biztos, ami biztos. (Ezért cserébe kaptunk olyan jégesőt és hóvihart, amit spanyolországban az utóbbi 10-20 évben nem láttak, mindenki csak videózta. Kellett nekünk márciusban menni. Na mindegy.) Így utólag elmondhatom, hogy baromi nagy szerencsénk volt. Amikor a repjegyet foglaltuk, akkor még Solari volt az edző, amikor beültünk a stadionba, már Zidane. Szóval igazából láthattuk a teljes nagy csapatot (kivéve persz CR) még abban a mezben, amin rajta van a CL és a CWC jelvény is. (Persze vettünk is belőle kettőt, mert egy darabig valószínű nem lesz ilyen, és hát mégsem lehet mez nélkül ülni a Bernabeuban.)
Ugye akkoriban szarul ment a csapatnak, nyilván nem is volt telt ház, csak olyan 45-50000 néző ült a stadionban. (Megjegyzem a bemutatásnál is Zidane kapta a legnagyobb ovációt.) Nem is voltak a legélesebb meccsek, hiszen az Huesca és az Eibar ellen játszottunk. De igazából a közegről, a szurkolókról szeretnék beszélni.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy bent ültünk felezővonalnál a fedett, fűtött részen, szóval nyilván nem a legolcsóbb, és nem is a B-közép szektorokban. Viszont gyors körbenézés alapján, (sálak, mezek) bőven volt 10-20% ellenfél szurkoló. A vendég góloknál ők örültek, a hazaiaknál mi. És megfértünk békében. Nem volt anyázás, nem volt verekedés, semmi. (Ezzel párhuzamban kb. 15 éve iskolai ingyen jeggyel voltam MTK-Vasas meccsen. A hazai gólt meg mertük tapsolni, ezért a kerítés túloldaláról elszidták az összes felmenőnket, illetve kedvesen közölték, hogy meccs után megvárnak. Meg akarták mutatni három 14 évesnek...)
Egyszer volt komolyabb esemény. Az egyik meccsen egy láthatóan nem szomjas csávó kiabált valamit. Spanyolul ugyan nem tudok, de az "Isco" szót megismertem, illetve Isco futkározott a mi oldalunkon. Először rászólt a mellette ülő. Következőnél már többen, és mutogattak, hogy gyerekek is vannak. (Ebből gondolom, hogy valami durva anyázás lehetett.) Harmadszorra 4 sárga mellényes jött be. Először leültek mellé beszélgetni, és meggyőzték, hogy jobb neki kint. Ez valahol az első félidőben történt. A meccs utolsó 15 percére visszaengedték, akkor már csöndben volt.
És lehet mondani, hogy a Bernabeuban nézők vannak, nem szurkolók. Lehet. Viszont én oda bármikor mennék meccsre. Viszont ide, a fekete egyenruhába (merthogy a fekete Magyarország feliratos póló szerintem egyenruha. Ha a csapat színeit viselné, akkor is megjelenítené a hovatartozást, de neki inkább egy fekete -félelmet keltő- egyenruha kell) öltözött nemzeti érzelmű szurkolók közé nem.
És igenis: szerintem minden ilyen cselekedetet (zsidózás, románozás, trianonozás, Cristiano homosexual, pirotechnika, dobálás) büntetni kell. Először nem feltétlen örökös eltiltással, de visszaesőként "a viszon' látás". Na és akkor ha így a jelenlegi közönség 5%-a ki lenne tiltva, sokkal többen járnának meccsre. Szerintem.