CS0ki írta:Volt valakinek már belső oldalszalag szakadása? Mik a kilátások? Nem is sport szempontjából, de mikor lehet kb normálisan mászkálni mindenfelé?
Szia!
Nekem volt. 2014 januárban rúgták el a lábam (akkor 24 voltam). Sajnos a saját bőrömön tapasztaltam, hogy milyen orvosok is vannak nálunk... Az első kettő hazaküldött, mondván, hogy tornázzak, jó lesz az (az egyik a Honvéd kórház volt.) Mivel éreztem, hogy nem oké a dolog, elmentem magánrendelésre. 30 másodperc alatt kiderült, hogy szakadás. Ezt csak azért írom le, mert a legfontosabb, hogy jó orvost találj. A lábadról van szó, szerintem nem éri meg spórolni sem. Én Debrecenben kezeltettem végül, de később ellenőrzésekre jártam Pesten a sportkórházba is, valamint sok ismerősöm Székesfehérváron járt. Mindegyik jó orvos. Ha kell, tudok elérhetőséget is.
A sérüléssel kapcsolatban fontos, hogy az MR nem létszükséglet, kézzel is jól megállapítható az oldalszalag sérülése (értő kezek által). Persze, ha te tökéletes képet akarsz látni, kérhetsz MR vizsgálatot. Nekem nem kellett... Műteni sem műtöttek, régen volt szokás hogy mindenféle oldalszalag sérülést megkéseltek, de mára rájöttek, hogy utána túl merevvé válik a szalag, ami további problémákhoz vezet. Műteni max teljes szakadásnál szoktak. Ellenben 2 hétre gipszet kaptam, hogy lemenjen a duzzanat, és hogy ne legyen terhelve a láb. Utána csak a szokásos állítható hajlásszögű térdgépet kaptam, 2-3 hetente állítottak rajta, és valamikor április közepén vették le.
És innen jössz te. Ez a legfontosabb része az egész felépülésnek, és itt válik el, hogy milyen lesz a térded. Csak rajtad múlik. A legfontosabb, hogy ne siess. Gyógytorna mindenképp kell. Én 2x elmentem, aztán otthon csinálgattam tovább. Egy nagy gimnasztikai labda kell, meg egy kicsi erős szivacs labda (a kettő kb 4-5ezer Ft). Hetente legalább 3x csinálni kell, mellette pedig sokat bicajozni. Lényeg, hogy szépen fokozatosan növeld a terhelést. És amit nekem nem mondtak, de rengeteget segített, az a nyújtó gyakorlatok (a gyógytornai kevésnek bizonyult). Azt minden edzés után (bicaj és gyógytorna) kb 15 percet nyomni kell. Én jóga könyvből lestem lábnyújtó dolgokat. Ez azért kell, mert a szalag merevebb lesz mint volt eredetileg. Mivel először én sem nyújtottam, így amikor visszatértem a futáshoz majd a focihoz, folyton feszített, kicsit fájt is a térdem, majd egyszer egy roppanás kíséretében megszakadt a keresztszalag és megrepedt a porc. Nem lett következménye, pihentetnem kellett és porcerősítőt szedni, de jobb elkerülni.
Én kb. 5 hónap után tértem vissza a focihoz, de utólag azt mondom, érdemes legalább fél évig rehabon lenni. Aztán fél évig éreztem, hogy nem olyan a térdem, mint volt, és úgy tűnt már sosem lesz a régi. Akkor kezdtem el nyújtani, és megszűntek a problémák, a sebességem és agilitásom a sok munkának köszönhetően talán még jobb is lett.
Röviden: nem kell pánikolni, megfelelő orvossal, és rengeteg törődéssel abszolút vissza lehet építeni a térdet. Amit most látok, hogy ezt fenntartani csak úgy fogom ezután, ha folyton foglalkozom vele. Mivel konditerembe is járok, próbálkoztam súlyokkal lábat erősíteni, de arról le kellett tennem, és másnak sem javaslom. Egy darabig megy, de hosszútávon nem jó. Saját testsúllyal is nagyon szép lábakat lehet formálni, azt érdemes is csinálni. Ha újra elkezdhetsz mozogni, javasolt a fém merevítős gumis térdrögzítő viselése, de egy hónapnál tovább ne. Egyszerűen leveszi a terhet a szalagról, és sosem fog megerősödni.
Kicsit hosszú lett, de hátha másnak is segít. Szóval csak keményen