HozzászólásSzerző: pastore » 2015. december 31., csütörtök 14:11
Nem gyakran szoktam hozzászolni a forumon, de ez a téma nagyon érdekel ezért leírom én is a gondolataimat. Mindig is érdekeltek a fociban a miértek, mi miatt történik a pályán, miért azt látjuk a pályán ami történik. Persze ettől függetlenül érdekel a játék szépsége, egy gyönyörű, megmozdulás, csel, labdaátvétel. Akiket érdekel a játék mozgatórugói, nagyobb meccsek taktikai elemzései azoknak ajánlom Hegedűs Henrik blogger, bejegyzéseit, akik pedig a foci változásait akarják megismerni a kezdetektöl napjainkig, azoknak pedig Futballforradalmak című könyvet ajánlanám (ez a könyv erösen kötelezővé tenném akár a magyar edzőképzésben is).
Na de visszakanyarodva a főtémára : 10-15 évvel ezelötti foci miért tünik szemre látvanyosabbnak mint a mai. Valamint hogy a mostani játékosok alul képzettebbek, mint a régi nagyok. Egyszerüen a védekezés annyira kiforrott, hogy a játékterületet (a csapat első és utolsó embere közötti távolság) a csapatok képesek a minimumra redukálni (30-35 méter), ezáltál a támadócsapat játékosainak minimális a döntéshozó és végrehajtó ideje, ebböl adódnak a kevésbé látványos meccsek. A labdarugás fejlődősének hála, a jatékosok tökéletesen tudják az edző által kidolgozott taktikát véghez vinni. Ez főleg olyan területeken látszik, ami könnyen tanulható: labdanélküli mozgás, fizikai adottságok maximalizálása, koncentrácio. Tökeletes példa az Atletico Madrid, akik a védekezés tökletesítésevel, taktika fegyelemmel feljöttek a szűk elitbe. Hisz mit lehet tenni, ha az ellenfélbe ügyesebb jobb játékosok vannak, lecsökkenti a jatákosok idejét és területét, hogy a tudáskülönbség ne ütközzön ki. Ebből adódik, hogy a játéksoknak tökéletes gépeknek kell lenniük aki elvégzik a feladatukat minimális hiba százalékkal, és tünik el a saját karakterük, indentitásuk. Lépésről lépésre begyakorolt sémákra épül egy adott poszt játéka, és ezért érezzük tucatnak, sablonnak a játétkosokat. A mostani éljátékosok nem hiszem, hogy kevésbé technikásak lennék mint elődeik, tökéletesen elvégzik azokat a játékhelyzeteket amik szükségesek nekik, 1-2 érintöböl tökéletesen megoldják az adott játkszituációt, hogy én is elcsodálkozok (akik fociztak magasabb szinten tudják, hogy néha ezt sokkal nehezebb, mint kicselezni 1-2 játékost). Csak egyszerüen kiveszett belölük a kreativitás, az elöbb leszabályozott játék miatt, emiatt tünhetnek "rosszabnak" mint a régiek. Nézzük csak Lewandowski példáját, egy tökéletesen kinevelt játékos, jól lő, fejel, helyezkedik, gol veszélyes, a labdás részeit is megoldja a játéknak. Egy tökéletes gépezetben láthatjuk, tökéletesen funkcionál. Tehát technikailag megoldja a feladátát, csak nincs szüksége kreativitásra, hisz minden egyes játékhelyzetben le van zongorázva mit kell tennie. Kevés a hangsuly a játékosok saját döntésein azáltál nem is alkulhat ki a kreativitás, hisz könnyebb egy összetett rendszerben mozogni, dolgozni. Hiszen a káoszban zseninek kell lennie az embernek, hogy átlássa a dolgokat, viszont zseniket, művészeket nem lehet nevelni képezni, és sokkal kiszámíthatatlanabb lenne az egész, mint ha egy rendszerbe gondolkodna az ember. Ez nekünk nézőknek kevésbé tetszhet, hiszen alig kapunk saját egyéniséggel rendelkező játékosokat, de az biztos, hogy az edzők könnyebben tudnak ilyen játékoska irányatani. És ha ezek a játékosok, betartják az edzök által felvázolt taktikát sokat nő a gyözelmi esélyük, a náluknál jobb játékosokkal szemben. De ezt a rendszben való gondolkodást, ne csak mint védekező részről képzeljük el, hanem támadó oldalról is. Barca, Némét válogatott, technikailag tökéletes játékosok alkotják, de mivel az rendszerben való gondolkodás hatja át a játékukat, ezért érezhet hiányérzetet, aki régi nagyokon nőtt fel. Ezért butaság összehasonlitani a régit a maival, hiszen a maiakban valószínüleg hiányzik az az önálló döntéshozó képesség, ami az elődeikböl és a rendszertelenebb játékba nem találnál fel a helyüket, viszont ez forditva is igaz, a mult nagyjaibol is hiányzik az a gépesitett rész, ami a mai fociban kiemelné őket (Isco esetét tudnám felhozni, aki szerintem a technikai tudásával a 10-15 évvel ezelött elsőrendű focista lett volna). De nyilbán vannak átfedések, és a mai ösztönös focisták biztos vagyok benne, hogy megállnák e a helyüket, azok akik nem csak tökéletesen képzett játékosok, hanem akikben megvan az ösztön a foci iránt (Messi, Iniesta, Pirlo, Neymar, Modric, Marcelo, akim a nem betanított sémán kivül is remek megoldásokat választanak).
Még lenne pár gondolatom, de nagyjából összefoglaltam amit szerettem volna. Ha néhol csapkodó azt nézzétek el. Remélem nem teljesen össze-vissza és meg lehet érteni a mondanivaloját.