Kíváncsi vagyok Halfkey és Süti véleményére erről az indikátor appról, de van egy sejtésem.
Nyilván jól sejted, nem sokkal jobbak ezek mintha a tea leveleibõl olvasnád ki hogy merre fog menni a részvény. Az indikátorok ugye a technikai elemzés eszközei - más szóval az árfolyamok alakulására elkezdenek rajzolgatni és ez alapján mondogatni mi lesz. Tõzsdei spekuláció óra BME-n konkrétan úgy indult, hogy a múltbeli árfolyamból a jövõbeli árfolyam elõrejelezhetetlen, ehhez képest itt pont ezt próbálják meg a delikvensek.
De tegyük fel egy pillanatra hogy valaki mégis akkora zseni, létrehozott egy olyan algoritmust ami képes arra, hogy stabilan a piacot. Miért adná ezt el egyéni usereknek? Ha fevesz rá hitelt és mūködteti, akkor élete végéig megél. Vagy eladja egy vagyonkezelōnek, vagy õ lesz a következõ Warren Buffet. Az hogy publikálod / fillérekért eladod kevés embernek bemutatja mennyit is ér a dolog.
6 hónapra valóban felesleges rizikó a tõzsde, lehetsz nyersz vele 30%-ot, de az is lehet buksz vele 30%-ot. 2022 januárjában vett VWCE-m (ami ugye a legkockázatmentesebb tõzsdei termékek egyike) pl mostanság került vissza break evenhez. Ha ez a pénz nem TBSZen lenne hanem kellett volna tavaly nyáron, buktam volna.
Erre az idõtávra valóban az állampapír a megoldás. Eleve, jelen kamatkörnyezetben nekem 4/5 ÁP, 1/5 részvény a portfólióm, nyilván ez majd jelentõsen megváltozik 2025 tavaszán mikor lemennek a PMÁP kamatai.
Hogy az DKJ vagy PMÁP, az ahogy mennek le a DKJ kamatok egyre nagyobb kérdés. 8,7-8,9 között ingadoztak az elmúlt napokban a DKJ hozamok, míg a PMÁP ugye jelenleg 14,75. Jelenleg 1% a visszaváltási költsége a PMÁP-nak. Ez azt jelenti hogy 6 hónap alatt a DKJ 4,4 körül fog hozni, a PMÁP viszont 6,375. Ha a visszaváltási költséget megemelnék 2,5%-ra (még sosem volt ennyi, max 2%), még akkor is 4,875. Ráadásul szerintem ha emelik is, inkább 25 tavaszán fogják (mikor átfordul a PMÁP kis kamatokra), addig igazából nem bánják ha kiveszed azoknak a papíroknak az állományát amit nekik drágább finanszírozni, mint bármi egyéb amit kibocsájtanak most. Szóval én be merném vállalni a PMÁPot is erre az idõtávra, de ez azért kockázat. Kicsi esélyjel szívod meg, de megszívhatod, míg a DKJ-t nem - cserébe ott azért egyre rosszabb lesz a pénz ahogy javul a kamatkörnyezet.