Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

Re: Politika

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. június 29., szombat 17:18

Halfkey írta: Arra reagálok amit írsz, próbálj objektív lenni és akkor nem kell hasonlatokkal próbálni magyarázni. De ezen utolsó gondolatom után abszolút befejeztem, mert lepattan minden érv úgyis mint egy falról, így sok értelme nincsen.

Amikor azt mondom hogy te "nem a sajtóból informálódsz hanem amit a saját bőrödön tapasztalsz" az egy igen érdekes perspektíva. Egyrészt szerintem nincs is így (gondolom nem voltál pl ott mikor kiürítették Afganisztánt, vagy mikor ott harcosokat képeztek, de Ukrajnában sem mikor lerohanták, stb.) pont azért mert ez lehetetlen elvárás. Nem lehet azt komolyan gondolni hogy az "én" (akárki is az én) nézőpontom és tapasztalataim többek/jobbak mint emberek széles rétegeinek a tapasztalatai - még akkor is ha a sajtó nyilván torzít rajta. Azzal egyetértek és beszéltünk is erről már, hogy meg kell ezt szűrni. Csak az én javasolt megoldásom ugye az, hogy tájékozódj lehetőleg minden oldalról, ismerve és tudva minden oldal elfogultságát, a tiéd pedig ezek szerint az hogy saját magad éld át a dolgokat a "saját bőrödön". Ez szerintem teljesen irreális amikor világpolitikáról beszélünk.

Mindenesetre ahogy ígértem, kicsekkoltam, további szép napot. Remélem hamarosan jön pár gutihaz link, mert ennél még azt is jobban beveszi a gyomrom.

Nyugaton élek így érzem mi van az itteni oldalon és mit hoz a sajtó.
A párom orosz , így gyakran vagyok a keleti részen is és aterzem mi van ott és mit hoz a sajtó.
Erre gondoltam, semmi másra.
Ezért írtam , hogy mindkét feléről van bőven olyan dolog amit saját bőrömön érzek.

Ahogy írod a propaganda erős, itt és ott is. Teljes mértékben egyetértek veled, hogy ezt meg kell szűrni vagy egyáltalán nem foglalkozni vele.

Illetve neked is további szép napot és kellemes hétvégét!

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2024. június 29., szombat 17:10

Arra reagálok amit írsz, próbálj objektív lenni és akkor nem kell hasonlatokkal próbálni magyarázni. De ezen utolsó gondolatom után abszolút befejeztem, mert lepattan minden érv úgyis mint egy falról, így sok értelme nincsen.

Amikor azt mondom hogy te "nem a sajtóból informálódsz hanem amit a saját bőrödön tapasztalsz" az egy igen érdekes perspektíva. Egyrészt szerintem nincs is így (gondolom nem voltál pl ott mikor kiürítették Afganisztánt, vagy mikor ott harcosokat képeztek, de Ukrajnában sem mikor lerohanták, stb.) pont azért mert ez lehetetlen elvárás. Nem lehet azt komolyan gondolni hogy az "én" (akárki is az én) nézőpontom és tapasztalataim többek/jobbak mint emberek széles rétegeinek a tapasztalatai - még akkor is ha a sajtó nyilván torzít rajta. Azzal egyetértek és beszéltünk is erről már, hogy meg kell ezt szűrni. Csak az én javasolt megoldásom ugye az, hogy tájékozódj lehetőleg minden oldalról, ismerve és tudva minden oldal elfogultságát, a tiéd pedig ezek szerint az hogy saját magad éld át a dolgokat a "saját bőrödön". Ez szerintem teljesen irreális amikor világpolitikáról beszélünk.

Mindenesetre ahogy ígértem, kicsekkoltam, további szép napot. Remélem hamarosan jön pár gutihaz link, mert ennél még azt is jobban beveszi a gyomrom.

RaúlCF
Kedvenc játékosaid: Raúl, Modric, Casillas, Zidane, Ronaldinho, Bellingham, Valverde
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: RaúlCF » 2024. június 29., szombat 16:53

lehetne ezt a fantasztikus orosz szart olvasgatni azután, hogy ez a derék ország hazatakarodik egy másik független országból és utána akar ilyen paradicsom lenni?

elképesztő, hogy miket írogattok itt már. leszarom az oroszokat és az ukránokat is de ez már felháborító amiket itt próbálnak eladni. szegény kicsi oroszoknak nem volt más választása csak megtámadni egy másik független országot. hányadék amit ide írkáltok már.

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. június 29., szombat 16:43

Halfkey írta: Én nem vagyok Orbán Viktor párti, csak azt gondolom hogy Gyurcsány a patás ördög, a Soros szervezetek ellenünk vannak, az EU ki akar minket nyírni minket. Belpolitikában a Fidesz csodálatos eredményeket ért el, az elmúlt 14 évben az ország virágzik, az életszínvonal fejlődés jelentős. Az oktatás meg az egészségügy oké nem olyan jó, de hát nézzük már meg, Amerikában egyáltalán nincs egészségügy, Németországot meg elviszik a migránsok, akkor valamit csak jól csinálunk. De Orbán Viktor párti, na az nem vagyok, ezt kikérem magamnak.

Kb ezt nyomod csak más nevekkel, szerinted ez így mennyire koherens és hihető? Azon kívül hogy leírod időnként hogy nem vagy Putin párti, róla kb csak jót írsz, másról meg csak rosszat. Ha ezek után tényleg nem Putin párti vagy, akkor valami tudathasadásos állapotos.
Idézek magamtól :
Van mit tanulni tőlük illetve sok dolog van ami rettentően visszataszító. Pl ami nekem nem tetszik az a vidék iszonyatosan el van maradva a varosokhoz képest. Rezsim van és az ellenlábasok szóhoz sem jutnak....
Biztos Putyin párti vagyok ? Pont ezt is utálom az Orbán rezsimben.

A személyeskedést pedig jobb ha befejezted.....
Én nem a hülye nyugati sajtóból hozom a véleményem, hanem amit saját bőrömön tapasztaltam és tapasztalok.
De ha neked úgy tetszik a nyugati világ , ahogy van akkor én csak örülök neked.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2024. június 29., szombat 16:39

Én nem vagyok Orbán Viktor párti, csak azt gondolom hogy Gyurcsány a patás ördög, a Soros szervezetek ellenünk vannak, az EU ki akar minket nyírni minket. Belpolitikában a Fidesz csodálatos eredményeket ért el, az elmúlt 14 évben az ország virágzik, az életszínvonal fejlődés jelentős. Az oktatás meg az egészségügy oké nem olyan jó, de hát nézzük már meg, Amerikában egyáltalán nincs egészségügy, Németországot meg elviszik a migránsok, akkor valamit csak jól csinálunk. De Orbán Viktor párti, na az nem vagyok, ezt kikérem magamnak.

Kb ezt nyomod csak más nevekkel, szerinted ez így mennyire koherens és hihető? Azon kívül hogy leírod időnként hogy nem vagy Putin párti, róla kb csak jót írsz, másról meg csak rosszat. Ha ezek után tényleg nem Putin párti vagy, akkor valami tudathasadásos állapotos.

rikko

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. június 29., szombat 16:37

zsuninnyo írta:
Ellenben ha valaki most EU-s útlevéllel és jó szakmával+ nyelvtudással rendelkezik, akkor azonnal van meloja az oroszoknál...
Hogyne, aztan holnap utan 1g marijuanat talalnak a szekrenyeben az eppen arra setalo rendorok, es 25 ev fegyhazra itelik sziberiaban mert nyugati ugynok.
Sok filmet nézel....
Angol, amerikai, horvát, szlovén , német ismerősök dolgoznak orosz olajipari és építőipari cégeknél. Van amelyik 10 van olyan aki 1 éve van ott.
Van olyan aki családdal és van olyan akinek helybéli a párja.

Akármennyire is hihetetlen, nem Észak Korea az a baszott nagy ország.

rikko

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. június 29., szombat 16:32

Halfkey írta: Nemtudom hogy nem veszitek észre magatokon, vagy csak tudatosan alkalmazzátok, de ezt csináljátok.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is

Leírjátok (minden ütemben kb mikor előkerül a téma) hogy Amerika is mekkora köcsög. Ezt egyébként nem is cáfolja kb senki. Csak ez nem menti fel Putint. Attól hogy mutogattok a másikra, ami történik még nem lesz elfogadható. Ráadásul direkt nem beszéltek a mértékekről. Kb olyan ez mintha Béla bécsi gyilkossági tárgyalásán nem azzal foglalkoznátok hogy ő mit és hogyan csinál, hanem az jönne folyton hogy dehát Jóska a szomszédja, na az meg lop....
Itt nem felmentésről van , szó. Nem egy alkalommal írtam le, hogy nem vagyok Putyin párti, de olyan, hogy egy konfliktusban csak egy hibás van , ahogy sokan itt beállítják, olyan nincs és nevetséges is.
Mert itt arról van szó, hogy csak a Putyin a geci.... Igen ..... Bezzeg a világ megmentőinek semmi köze az egészhez... Ahogy nem volt közük a Tálibokhoz sem... Pedig saját maguk képezték ki őket, saját embereiket áldozták fel , hogy mehessenek Afganisztanba öldökölni.

Pont mint Hitler elhitette a világgal, hogy a lengyelek támadták meg őket.... Aztán valahogy mégsem így volt a buli...

Én origót vagy indexet olvasok, hanem a saját bőrömön tapasztalom a dolgokat amiről írok.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. június 29., szombat 16:30

Ellenben ha valaki most EU-s útlevéllel és jó szakmával+ nyelvtudással rendelkezik, akkor azonnal van meloja az oroszoknál...
Hogyne, aztan holnap utan 1g marijuanat talalnak a szekrenyeben az eppen arra setalo rendorok, es 25 ev fegyhazra itelik sziberiaban mert nyugati ugynok.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára zsuninnyo 2024. június 29., szombat 16:33-kor.

Norbi90
Kedvenc játékosaid: SR4
Kedvenc csapatod: RMA

HozzászólásSzerző: Norbi90 » 2024. június 29., szombat 16:27

rikko írta:
untouchable írta: Rikko és Erik!
Nem az a baj, amit írtok… Az a baj, hogy ezeket az infókat az origo-ról és az oroszhírekről is be tudjuk gyűjteni, ha akarjuk.
Miért fontos nektek meggyőzni a fórum közösségét arról, hogy a ruszkiknál tejben s mézben úszó Kánaán van?!
Ha zavar titeket, hogy bizonyos emberek, akik nyugati szocializációval rendelkeznek és hidegrázást kapnak az oroszoktól, akkor miért erőlködtök?!
Mindenki tudja, hogy sok a probléma a nyugati világgal, de attól még nem vágyunk Ázsiába, Indiába vagy a Közel-Keletre.
Magyarul: leszarjuk Oroszországot, akik nekünk jót még nem nyújtottak soha.
Több felmenőmet megölték vagy elhurcolták Szibériába, szerinted kiváncsi vagyok rájuk?! Megváltoztak? Jobbak lettek a vezetőik? Köszi, nem érdekel semmi, ami velük kapcsolatos, éljenek az irreálisan hatalmas területű országukban és maradjanak is ott.
Maradjunk annyiban, hogy a magyar ipar , energia ellátás az oroszok nélkül elég meredek lenne .. ergo az ,hogy jó nem jött onnan az erős túlzás...
Illetve egyetlen egy szóval nem írtam , hogy ott kánaán van .. de ha megtaláltad az erre való utalást, akkor légyszi idézd... Ha esetleg nem találod, akkor csak a szokásos csúsztatás meg szavak mások szájába adása folyik...

Németek is olyannyira orosz ellenesnek, hogy az autóiparuk az orosz olajra és gázra van/volt felhúzva... Az EU meg kb a nemetekbol él... Meg is lehet nézni, hogy amint a német gazdaság szarakodik az EU-ban egyből zuhanórepülés van... De gondolom ez is a csúnya oroszok hibája... És az is a ruszkik hibája, hogy kegyetlen drágulás ment végbe egész európában....

Jah és én sem szeretném, hogy Európa orosz mintás legyen. Isten ments, viszont van amit át lehetne menteni tőlük.

Ha a ruszkik megbizhatobbak lettek volna, nem robbantanak ki egy haborut, nem lett volna szankcio, nemlett volna ez ami manapsag van az energiahordozok piacan.

rikko

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. június 29., szombat 16:22

untouchable írta: Rikko és Erik!
Nem az a baj, amit írtok… Az a baj, hogy ezeket az infókat az origo-ról és az oroszhírekről is be tudjuk gyűjteni, ha akarjuk.
Miért fontos nektek meggyőzni a fórum közösségét arról, hogy a ruszkiknál tejben s mézben úszó Kánaán van?!
Ha zavar titeket, hogy bizonyos emberek, akik nyugati szocializációval rendelkeznek és hidegrázást kapnak az oroszoktól, akkor miért erőlködtök?!
Mindenki tudja, hogy sok a probléma a nyugati világgal, de attól még nem vágyunk Ázsiába, Indiába vagy a Közel-Keletre.
Több felmenőmet megölték vagy elhurcolták Szibériába, szerinted kiváncsi vagyok rájuk?! Megváltoztak? Jobbak lettek a vezetőik? Köszi, nem érdekel semmi, ami velük kapcsolatos, éljenek az irreálisan hatalmas területű országukban és maradjanak is ott.
Maradjunk annyiban, hogy a magyar ipar , energia ellátás az oroszok nélkül elég meredek lenne .. ergo az ,hogy jó nem jött onnan az erős túlzás...
Illetve egyetlen egy szóval nem írtam , hogy ott kánaán van .. de ha megtaláltad az erre való utalást, akkor légyszi idézd... Ha esetleg nem találod, akkor csak a szokásos csúsztatás meg szavak mások szájába adása folyik...

Németek is olyannyira orosz ellenesnek, hogy az autóiparuk az orosz olajra és gázra van/volt felhúzva... Az EU meg kb a nemetekbol él... Meg is lehet nézni, hogy amint a német gazdaság szarakodik az EU-ban egyből zuhanórepülés van... De gondolom ez is a csúnya oroszok hibája... És az is a ruszkik hibája, hogy kegyetlen drágulás ment végbe egész európában....

Jah és én sem szeretném, hogy Európa orosz mintás legyen. Isten ments, viszont van amit át lehetne menteni tőlük.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2024. június 29., szombat 16:18

Nemtudom hogy nem veszitek észre magatokon, vagy csak tudatosan alkalmazzátok, de ezt csináljátok.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is

Leírjátok (minden ütemben kb mikor előkerül a téma) hogy Amerika is mekkora köcsög. Ezt egyébként nem is cáfolja kb senki. Csak ez nem menti fel Putint. Attól hogy mutogattok a másikra, ami történik még nem lesz elfogadható. Ráadásul direkt nem beszéltek a mértékekről. Kb olyan ez mintha Béla bécsi gyilkossági tárgyalásán nem azzal foglalkoznátok hogy ő mit és hogyan csinál, hanem az jönne folyton hogy dehát Jóska a szomszédja, na az meg lop....

untouchable

HozzászólásSzerző: untouchable » 2024. június 29., szombat 16:07

Rikko és Erik!
Hala Madrid y nada más 🤍

rikko

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. június 29., szombat 15:49

kiserik írta: Nagyon jól megfigyelhető ebben a topikban a ma annyira elterjedt és divatos szélsőséges gondolkodás. A legnagyobb bökkenő az, hogy ezen emberek magukat elfogadónak, nyugatinak, fejlettnek, liberálisnak netán baloldalinak gondolják.

Ha valaki azt mondja, hogy az oroszok és az amerikaiak is egy köcsögök, de vannak mindkettőnek jó dolgai is, akkor bizony az az ember egy mocskos oroszbuzi. Mert Én, mint nagy európai mindenttudó, elfogadó és befogadó modern polgár tudom, hogy az oroszok mind gonoszak, így nem lehet velük kapcsolatban semmi jó, csak ha Te áruló oroszbuzi vagy és fújod az orosz propagandát. Na kb itt tartunk :taps: :lol:

Szankciók: kb ugyan az a helyzet, mint amit a Momentum csinált Magyarországgal. A szankciók gyengítik Oroszországot és földbe állítják közben Európát. Ki nyer belőle? USA :lol: Magyarország nem kap fejlesztési pénzt, így nem tudják ellopni Zorbánék, közben meg települések, vállalkozások, magyar emberek mennek tönkre. Ki nyer belőle? Na ezt én is szeretném tudni...
Nagy plusz !

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2024. június 29., szombat 15:44

Nagyon jól megfigyelhető ebben a topikban a ma annyira elterjedt és divatos szélsőséges gondolkodás. A legnagyobb bökkenő az, hogy ezen emberek magukat elfogadónak, nyugatinak, fejlettnek, liberálisnak netán baloldalinak gondolják.

Ha valaki azt mondja, hogy az oroszok és az amerikaiak is egy köcsögök, de vannak mindkettőnek jó dolgai is, akkor bizony az az ember egy mocskos oroszbuzi. Mert Én, mint nagy európai mindenttudó, elfogadó és befogadó modern polgár tudom, hogy az oroszok mind gonoszak, így nem lehet velük kapcsolatban semmi jó, csak ha Te áruló oroszbuzi vagy és fújod az orosz propagandát. Na kb itt tartunk :taps: :lol:

Szankciók: kb ugyan az a helyzet, mint amit a Momentum csinált Magyarországgal. A szankciók gyengítik Oroszországot és földbe állítják közben Európát. Ki nyer belőle? USA :lol: Magyarország nem kap fejlesztési pénzt, így nem tudják ellopni Zorbánék, közben meg települések, vállalkozások, magyar emberek mennek tönkre. Ki nyer belőle? Na ezt én is szeretném tudni...
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

Vini-Jude-Kylian
--Fede---Arda
------Edu
Fran-Rudi-Asencio-???

rikko

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. június 29., szombat 15:38

Norbi90 írta: a szankciók hatása. máshonnan "loptam"

Egyrészt "a gazdaság" furcsa dolog, mert egyes szeletei egészen másképpen működnek. A gazdasági teljesítmény persze, hogy plusszban van, Putyin tizenvalahány éven át töltött fel egy hadi alapot értékpapírokkal, azt most mind beforgatták a hadiiparba. Ami ugye szárnyal, a szétlőtt tank helyett kell új, az elveszett puska, kabát, sátor, csajka, stb. pótlása szintén zsíros szerződéseket jelent az iparnak. Papíron növekednek, ha megnézed, a növekedésben oroszlánrészt vállal a háborús költekezés. Ezzel az az egy a probléma, hogy ebből bevétel sohasem lesz, ezek nem termelő beruházások. Az orosz fegyverek exportpiaca elpárolgott, akinek szeme van, az bizony látja, hogy a hadiiparuk fost termel, nyomába sem érnek a nyugati fegyvereknek. Ellenben a Bayraktar drónokért sorban állnak. Nem véletlenül. Mégis a háborúra elmegy a központi költségvetés 4% -a ( https://theconversation.com/russias-eco ... win-221333 ). Ez azért elképesztő pénz, amiért cserébe semmit sem kapnak, ott marad az egész a fronton. A GDP 10% -ra rúgnak a hadi kiadások, ez nagyon magas összeg, amit ide pumpálnak, az valahonnan máshonnan hiányozni fog.

A jegybankjuk 16% -on tartja az alapkamatot, ami őrült magas, mutatja, hogy nagyon komoly az inflációs nyomás.

Az olajukat, gázukat eladhatják ugyan Kínának, meg Indiának, de egyrészt nyomott áron (mert a vevő is csak viszonteladó, neki is keresnie kell rajta) másrészt rúpiáért meg remnimbiért. Ez annyira zavarja őket, hogy konkrétan megpróbálták rávenni Indiát, hogy mégis fizessenek dollárban az olajért, de azok csak kinevették őket. Papíron nagyon szép a bevétel, de mit kepasz a rúpiádért mondjuk? India 2023 -ban ~4 milliárd dollárnyit exportált Oroszországba, de a teljes kereskedelmük 50 milliárd volt. Vagyis Oroszország alig hoz be valamit Indiából, eladja oda az olaját, aztán rúpiát kap érte. Nem mellesleg ez is lófasz, az utolsó békeévben 2019 -ben Hollandiába exportáltak az oroszok 44 milliárd dollárnyit, Németországba 28 milliárdnyit, Olaszországba 14 milliárdnyit, stb. amit dollárban vagy euróban fizettek ki. Így meg kap rúpiát, amiből nagyon semmit sem tud venni, legföljebb eladhatja veszteséggel annak, aki Indiával akar kereskedni, tovább csökkentve a saját hasznát. Az oroszrajongók erre óbégatnak, hogy micsoda "dedolláriázció" zajlik, de egyrészt ez távolról sem önkéntes, hanem rákényszerítik Oroszországra, másrészt kérdéses, mire jutnak majd. Feladták a nagyon gyümölcsöző, hatalmas európai piacot és nem nagyon tudják helyettesíteni semmivel sem.

Mindehhez hozzá kell venni, hogy az olajár történelmi távlatban jelenleg magas. Inflávióval korrigálva a világháború óta talán összesen tizenöt éven át volt ennél magasabb. Ha az megindul lefelé, mondjuk mert bővül a kitermelés és/vagy beüt egy recesszió, még ez a bevétel is elapad a fenébe.

A másik, hogy ezt a kitermelést is csak úgy tudják hozni, hogy sok nyugati technológiát használnak, aminek egyszerűen nincs alternatívája, nem tudják beszerezni sem Kínából, sem Indiából. Például az olajfinomítóikat ők maguk fel sem tudják építeni, az ukrán támadások nyomán Oroszországban kezd drágulni az üzemanyag, mert nem tudnak hol dízelt párolni belőle. Ezzel rögtön csökken is az export, vagyis a bevétel, és ott marad az alapprobléma, hogy mit csináljanak a nyersolajjal? Mert nyilván nem fognak Németországból gépeket kapni, amíg a háborút be nem fejezik.

Tehát egy szankciókkal évek óta agyonterhelt ország még mindig él, sőt nem is olyan rosszul az körülményekhez képest... Ehhez képest van olyan EU-s ország amelyik milliárdos segítséggel sem tud semmit felmutatni, sőt bukdácsol kb minden szinten és iszonyatos drágulások mentek végbe. De EU vezető Németországban is olyan krízis van, amit maguk a németek is nehezen bírnak már.... Mi lenne ha még szankciók is lennének kiròva...

Ez kb olyan, hogy eltörik az összes csontot a testben és hasonlítják egy ép emberhez képest... Plusz még mutogatnak is hogy "jéé nem működik"....

rikko

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. június 29., szombat 15:33

untouchable írta:
rikko írta:

Ki kell próbálni hehe. Én senkit nem akarok meggyőzni. Viszont Putyinnak is vannak olyan dolgai, ahogy Orbannnak is amit jónak tartok.
Pl a ruszkiknál 13% az adó. Ki ne szeretné ha ennyi lenne itt európában ? Az egészségügyi ellátás is jónak mondható. Jah és nem kell fél évet várni arra, hogy házi orvosod legyen, mint itt a németeknél.
Van mit tanulni tőlük illetve sok dolog van ami rettentően visszataszító. Pl ami nekem nem tetszik az a vidék iszonyatosan el van maradva a varosokhoz képest. Rezsim van és az ellenlábasok szóhoz sem jutnak.... Ellenben nem akadályozza a népet, hogy pénzt keressen. Ha valaki heti 7 napot akar dolgozni, mert pénzt akar keresni, akkor nem mondja senki azt, hogy ácsi - ácsi 40 óra/hét.. Rengeteg a jól képzett mérnök, orvos akiket csak amiatt nem fogadnak el külföldön, mert oroszok...
Feleségem 3 diplomával 4 nyelven beszél és itt szivatják a nagy demokratikus EU-ban.. Ellenben ha valaki most EU-s útlevéllel és jó szakmával+ nyelvtudással rendelkezik, akkor azonnal van meloja az oroszoknál...
Sok jó oldala van Oroszországnak, de ezt kívülálló nem nagyon látja. Ahogy írtam, ki kell próbálni...
Több országban éltem huzamosabb ideig, van némi alapom a hasonlítgatáshoz.
Angoloknál pl mindenre paracetamol a megoldás, meg a telefonos doki....
Németeknél heteket, hónapokat vársz egy egy vizsgálatra.

A ruszkiknál ez is sokkal jobban működik. De pl a Bankok is sokkal user baratabbak... Szombat este pénzt utalsz egy másik bankba az még aznap perceken belül ott van.
Itt a németeknél pl pénteken utalom , ha szerencsém van,akkor aznap , ha nincs akkor csak hétfőn van ott a zsé.
Anno Angliában is hasonló volt. Svájcban is pl.

De kinek mi a fontos.
Moszkva és Szentpétervár csak rád vár.

A mentálisan sérült nagynéném is Vlagyivosztokot ajánljgatja nekünk nyaralásra, mert szerinte az a világ közepe.

Látta a Duna TV-n.
Ugye vannak Fidesz szavazók is.... Ergo a TV-bol tájékozódni..... Hagyjuk is ..

Moszkva , Szentpétervár, Kazan, Vlagyivosztok es még sok más nagy város is bőven élhető, még európai szemmel is...
Az azonban nevetséges, hogy az éterből rántott infókkal kell itt bohockodni...

Ki kell menni, megpróbálni aztán véleményt mondani... Összehasonlítani...

Én sem történelem alapján, vagy politikai nézetek miatt választottam a párom.... Ha így lenne, biztosan nem O lenne a feleségem... Orosz is, tatár is .. nem sok rosszabb kombó van ami jöhetne egy magyarnak....

Szóval maradjunk annyiban, hogy én elhiszem neked amit írsz , maximum tudom azt , hogy nem igaz .. vagy csak részben...

untouchable

HozzászólásSzerző: untouchable » 2024. június 29., szombat 15:20

rikko írta:
hehetheoriginal írta: tisztában vagyok az orosz kultúrával.
az orosz (átlag) orosz vagy ukrán emberekkel.
már ami maradt belőle, az elmúlt 100 év kibaszott legalja állat vezetői hathatós tevékenysége során.
minden országban az emberek nagy része normális amúgy, még ha az ellenkezőjét is mondom vagy lehet érzékelni.
csak ez a pár faszszopó kurva vezető, akik százmilliók életét basszák szét.
én putyin oroszországában ha fizetnének se élnék, de ki mennyire aberrált/ elvektől mentes ugye..
(pont ugy, mint ahogy kutyageci viktornak se hajtom a gdp-t)

es a nyugat se tökéletes, sőt, mindenki tisztában van vele.
de bazmeg. putyin? :lol:
Ki kell próbálni hehe. Én senkit nem akarok meggyőzni. Viszont Putyinnak is vannak olyan dolgai, ahogy Orbannnak is amit jónak tartok.
Pl a ruszkiknál 13% az adó. Ki ne szeretné ha ennyi lenne itt európában ? Az egészségügyi ellátás is jónak mondható. Jah és nem kell fél évet várni arra, hogy házi orvosod legyen, mint itt a németeknél.
Van mit tanulni tőlük illetve sok dolog van ami rettentően visszataszító. Pl ami nekem nem tetszik az a vidék iszonyatosan el van maradva a varosokhoz képest. Rezsim van és az ellenlábasok szóhoz sem jutnak.... Ellenben nem akadályozza a népet, hogy pénzt keressen. Ha valaki heti 7 napot akar dolgozni, mert pénzt akar keresni, akkor nem mondja senki azt, hogy ácsi - ácsi 40 óra/hét.. Rengeteg a jól képzett mérnök, orvos akiket csak amiatt nem fogadnak el külföldön, mert oroszok...
Feleségem 3 diplomával 4 nyelven beszél és itt szivatják a nagy demokratikus EU-ban.. Ellenben ha valaki most EU-s útlevéllel és jó szakmával+ nyelvtudással rendelkezik, akkor azonnal van meloja az oroszoknál...
Sok jó oldala van Oroszországnak, de ezt kívülálló nem nagyon látja. Ahogy írtam, ki kell próbálni...

A ruszkiknál ez is sokkal jobban működik. De pl a Bankok is sokkal user baratabbak... Szombat este pénzt utalsz egy másik bankba az még aznap perceken belül ott van.
Itt a németeknél pl pénteken utalom , ha szerencsém van,akkor aznap , ha nincs akkor csak hétfőn van ott a zsé.

De kinek mi a fontos.
Moszkva és Szentpétervár csak rád vár.

A mentálisan sérült nagynéném is Vlagyivosztokot ajánljgatja nekünk nyaralásra, mert szerinte az a világ közepe.

Látta a Duna TV-n.
Hala Madrid y nada más 🤍

rikko

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. június 29., szombat 15:08

hehetheoriginal írta: tisztában vagyok az orosz kultúrával.
az orosz (átlag) orosz vagy ukrán emberekkel.
már ami maradt belőle, az elmúlt 100 év kibaszott legalja állat vezetői hathatós tevékenysége során.
minden országban az emberek nagy része normális amúgy, még ha az ellenkezőjét is mondom vagy lehet érzékelni.
csak ez a pár faszszopó kurva vezető, akik százmilliók életét basszák szét.
én putyin oroszországában ha fizetnének se élnék, de ki mennyire aberrált/ elvektől mentes ugye..
(pont ugy, mint ahogy kutyageci viktornak se hajtom a gdp-t)

es a nyugat se tökéletes, sőt, mindenki tisztában van vele.
de bazmeg. putyin? :lol:

De kinek mi a fontos.

Norbi90

HozzászólásSzerző: Norbi90 » 2024. június 29., szombat 14:39

A másik kényes pont a demográfiai válság. Oroszország népessége is zuhan. A mélypont 2000 -ben volt, 1,2 -es termékenységi rátával, de most is csak 1,5 -nél járnak. Az orosz népesség öregszik és fogy, egyszerűen nem születnek annyian, amennyien meghalnak. Erre sikerült ráhúzni a háborút, ahova az emberemlékezet óta leggyengébb nemzedéküket küldik, a most huszonéveseket. A halottak is sokan vannak, meg a sebesültek, de nyugodtan mellé vehetsz még egyszer ennyi embert, aki olyan PTSD -t kapott, hogy már csak inni fog élete végéig, hasznos tevékenységet nem fejt majd ki. Mellé milliók menekültek külföldre a sorozás elől. Az "annyian vannak mint az oroszok" mondás réges-rég érvényét vesztette, az oroszok a saját népességüket sem tudják pótolni. Az a rengeteg ember hiányozni fog valahonnan, a saját jövőjüket élik fel éppen, teljesen fölöslegesen.

Mellé azért érdemes észben tartani, hogy Oroszország fő ellensége nem a NATO, amivel még sohasem háborúzott, hanem Kína, amivel 1969 -ben háborúztak utoljára. (Szi Csin-Ping és Putyin is tizenévesek voltak ekkor, biztosan emlékeznek rá mindketten) Akinek amúgy területi követelései is vannak, Vlagyivosztok környékét ők magukénak érzik, éppen úgy, mint Tajvant. Csak ugye Tajvant az amcsik támogatják, akikkel nem lenne tanácsos ujjat húzni, Oroszországot meg már a világon senki. A Kínai öribariság nagyon hamar megfordulhat, mivel ők sem vakok, látják, hogy Oroszország elszigetelődött, senki sem segítene nekik és ki is vérzett, a hadseregük érzékeny veszteségeket szenvedett Ukrajnában. Szóval Kína inkább fenyegetést jelent nekik, mint támaszt.

Norbi90

HozzászólásSzerző: Norbi90 » 2024. június 29., szombat 14:38

a szankciók hatása. máshonnan "loptam"

Egyrészt "a gazdaság" furcsa dolog, mert egyes szeletei egészen másképpen működnek. A gazdasági teljesítmény persze, hogy plusszban van, Putyin tizenvalahány éven át töltött fel egy hadi alapot értékpapírokkal, azt most mind beforgatták a hadiiparba. Ami ugye szárnyal, a szétlőtt tank helyett kell új, az elveszett puska, kabát, sátor, csajka, stb. pótlása szintén zsíros szerződéseket jelent az iparnak. Papíron növekednek, ha megnézed, a növekedésben oroszlánrészt vállal a háborús költekezés. Ezzel az az egy a probléma, hogy ebből bevétel sohasem lesz, ezek nem termelő beruházások. Az orosz fegyverek exportpiaca elpárolgott, akinek szeme van, az bizony látja, hogy a hadiiparuk fost termel, nyomába sem érnek a nyugati fegyvereknek. Ellenben a Bayraktar drónokért sorban állnak. Nem véletlenül. Mégis a háborúra elmegy a központi költségvetés 4% -a ( https://theconversation.com/russias-eco ... win-221333 ). Ez azért elképesztő pénz, amiért cserébe semmit sem kapnak, ott marad az egész a fronton. A GDP 10% -ra rúgnak a hadi kiadások, ez nagyon magas összeg, amit ide pumpálnak, az valahonnan máshonnan hiányozni fog.

A jegybankjuk 16% -on tartja az alapkamatot, ami őrült magas, mutatja, hogy nagyon komoly az inflációs nyomás.

Az olajukat, gázukat eladhatják ugyan Kínának, meg Indiának, de egyrészt nyomott áron (mert a vevő is csak viszonteladó, neki is keresnie kell rajta) másrészt rúpiáért meg remnimbiért. Ez annyira zavarja őket, hogy konkrétan megpróbálták rávenni Indiát, hogy mégis fizessenek dollárban az olajért, de azok csak kinevették őket. Papíron nagyon szép a bevétel, de mit kepasz a rúpiádért mondjuk? India 2023 -ban ~4 milliárd dollárnyit exportált Oroszországba, de a teljes kereskedelmük 50 milliárd volt. Vagyis Oroszország alig hoz be valamit Indiából, eladja oda az olaját, aztán rúpiát kap érte. Nem mellesleg ez is lófasz, az utolsó békeévben 2019 -ben Hollandiába exportáltak az oroszok 44 milliárd dollárnyit, Németországba 28 milliárdnyit, Olaszországba 14 milliárdnyit, stb. amit dollárban vagy euróban fizettek ki. Így meg kap rúpiát, amiből nagyon semmit sem tud venni, legföljebb eladhatja veszteséggel annak, aki Indiával akar kereskedni, tovább csökkentve a saját hasznát. Az oroszrajongók erre óbégatnak, hogy micsoda "dedolláriázció" zajlik, de egyrészt ez távolról sem önkéntes, hanem rákényszerítik Oroszországra, másrészt kérdéses, mire jutnak majd. Feladták a nagyon gyümölcsöző, hatalmas európai piacot és nem nagyon tudják helyettesíteni semmivel sem.

Mindehhez hozzá kell venni, hogy az olajár történelmi távlatban jelenleg magas. Inflávióval korrigálva a világháború óta talán összesen tizenöt éven át volt ennél magasabb. Ha az megindul lefelé, mondjuk mert bővül a kitermelés és/vagy beüt egy recesszió, még ez a bevétel is elapad a fenébe.

A másik, hogy ezt a kitermelést is csak úgy tudják hozni, hogy sok nyugati technológiát használnak, aminek egyszerűen nincs alternatívája, nem tudják beszerezni sem Kínából, sem Indiából. Például az olajfinomítóikat ők maguk fel sem tudják építeni, az ukrán támadások nyomán Oroszországban kezd drágulni az üzemanyag, mert nem tudnak hol dízelt párolni belőle. Ezzel rögtön csökken is az export, vagyis a bevétel, és ott marad az alapprobléma, hogy mit csináljanak a nyersolajjal? Mert nyilván nem fognak Németországból gépeket kapni, amíg a háborút be nem fejezik.

Vissza: