rashidm írta:csinálsz hozzá rántást
Ezt valaki írja már le, de úgy elég szájbarágósan, mert ezerszer rákerestem neten, ezerszer megkérdeztem anyámtól is, de valahogy sosem lesz az igazi ez a rántás dolog.... Vagy túl csomós lesz,vagy, amikor az olajba beleszórom a lisztet, már baszhatom is ki...
palacsintához:
mi régebben sokszor sütöttünk paalcsintát, azt a hagyományosat, amit rashidm is írt, de egy a baj, hogy kétszer annyi ideig sütögeted, meg kenegeted, mint hogy elfogy.. Anyám szokta nagyüzembe kiscsaládnak egy délelőtt így 100-120 darabot lesütni, de barátnőmmel mi már 10-20 után megunjuk, az meg alig elég valamire, de így is borzasztó időigényes szokott lenni.
átálltunk egy másik fajtára, ami elvileg francia palacsinta, amúgy meg jóég tudja:
2 bögre liszt, fél bögre porcukor, 50g vaj kicsit meglangyosítva, 5 tojás, 1/4 l tej, 1/4 l habtejszín, 1 csomag vaníliáscukor, 1 teáskanál vanília aroma, vagy ízlés szerint kakaópor, nem az az ivós, hanem a
kiscicás, ha nem vaníliásra, hanem kakaósra akarjátok a tésztát. Na ezt jól összekeverni, aztán vajon kisütni. Vajból elég kevés, és ne legyen forró, csak langyos, mert odaég. Ebből átlag ki szokott jönni 6-8 darab palacsinta, még úgy is, hogy a tésztának viszonylag vastagnak kell lennie (általában 1,5-2 merőkanállal elég). Az tény, hogy egy palacsinta sokáig sül, de nagyjából 2 darab nekem elég szokott lenni bőven, pedig nagyevő vagyok. Barátnőm kb 1, max másfél, amit meg szokott enni belőle. Lehet enni lekvárral, nutellával, pudinggal, tejszínhabbal, meg amit csak kívántok hozzá. Ja és tekeréssel ne próbálkozzatok, én a két palacsinta közé szoktam lekvárt tenni, ha nagyon édesre vágyom, akkor még a tetejét megönteni valamivel (még friss, folyós puding, tejszínhab), a kevésbé édesszájúaknak meg savanykásabb (pl meggy) lekvárral ajánlott.