Döntsük már el, hogy mi számít.
Nekem is ez a bajom. Minden alkalommal úgy vannak súlyozva a dolgok, ahogyan az éppen Messinek és a Barcelona szurkolók szájízének kedvez.
Milyen szempontok alapján előzte be? Sorsdöntő meccseken gólt lőtt? Ha ez a kritérium akkor igen jobb volt. Ha az ki segítette csapatát jobban fontos cím elérésében (La Liga) akkor Messi
Ez amúgy jogos, Messi nyert egy fontos címet, Ronaldo viszont nem. Azonban a portugál idén is hasonló számokat produkált a Ligában is, mint korábban, abszolút nem rajta múlott a bajnoki cím sorsa. Ezzel megint visszakanyarodunk oda, hogy a csapatszintű címek is számítanak, de amikor a Barca nem nyert jelentősebb trófeát, akkor meg csak az volt a lényeg, hogy egyénileg ki volt a legjobb.
Ezt megítélni valamilyen szinten szubjektív, és ezért írtam korábban, hogy számomra fontosabb az, hogy valaki a komoly téttel bíró meccseken hogyan teljesít annál, hogy az Osasunának 2 vagy 3 gólt lő-e. Persze ezek is szép dolgok, emberfeletti teljesítmény, ezt nem vitatom. De pl. a Puskás díjnál is figyelik elvileg, hogy milyen téttel bíró meccsen született találatról van szó, mennyire éles szituációban. Ez nekem is szempont.
Most nyilván, ha az lenne, hogy Messi rúgott 70 gólt, minden nagy meccsen betli volt, közben meg Cé lőtt összesen 10 gólt a BL-ben, komoly ellenfelek ellen, közben meg teljesen homály volt máshol, akkor nem lenne miről beszélni. De közel sem ez a helyzet. Nálad ellensúlyozza a +x gól a fontos pillanatokban való eltűnést, nálam nem. Ezért volt idén jobb Cé.
Egyénileg meg annyira kiemelkedő mindkét játékos, hogy a többiek nyomukba sem érnek. Lehet, hogy megkapja egy Bayern játékos végül, de onnan senki nem adott le önmagában olyan teljesítményt, ami megközelíti mondjuk Cét.
önmagukban ezek a teljesítmények valamivel cr-é alatt vannak (bár a mülleré azért komoly, ha a tényleg fontos, kupákról döntő meccseket nézzük) de a triplával együtt szerintem előtte járnak.
Ezt pl. el tudom fogadni érvként. Annyi a különbség, hogy szerintem nem valamivel, hanem jelentősen elmaradnak Ronaldotól. És rendben, vegyék figyelembe a csapatszinten elért sikereket, mert ugye alapjáraton a foci is csapatsport (bár egyéni elismerésekről beszélünk), csak akkor mivel lehet magyarázni pár Aranyzsugát Messi esetén?
Illetve akkor vegyük figyelembe, hogy a Bayern ugye egy nagyon jól működő csapatként lett sikeres, megfűszerezve sok jó egyéni teljesítménnyel, viszont Cé mögött gyengébb csapatmunka volt, ez egyértelmű szerintem. Ő pedig így is leadott egy nagyon megsüvegelendő teljesítményt, nem rajta múlott semmi.