Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
swfan

Re: Politika

HozzászólásSzerző: swfan » 2024. november 20., szerda 8:51

Olyan választási rendszerünk van, amiben szűk többséggel is lehet kétharmadot szerezni.

Ha csak 100-zal vered meg mind a 106 körzetben a Fideszt, az csak 10600 különbség országosan, de kétharmadot szereztél :D

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. november 20., szerda 8:43

cart írta: 26-ban a kormányváltást se venném fixre nemhogy a Tisza 2/3-ot.
pont azert mondom, hogy nyugodtan szavazzon a tiszara az is, aki attol "fel" hogy ketharmad lesz nekik, mert nem lesz.
akit eddig nem lehetett elmozditani a fidesz mellol, az mar nem mozdithato, szerintem csak nagyon szuken lehet oket megverni, de ugy igen.

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2024. november 20., szerda 8:32

26-ban a kormányváltást se venném fixre nemhogy a Tisza 2/3-ot.

R. Carlos
Kedvenc játékosaid: Daniel Carvajal, Xabi Alonso, Roberto Carlos
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: R. Carlos » 2024. november 20., szerda 8:22

swfan írta:
Realista24 írta: Egybol nem is realitas a ketharmad. Keruljenek be, bizonyitsanak, aztan ha arra erdemesek, akkor meglesz nekik.
Ha nem, majd jon mas remelhetoleg.
Vagy vissza a Fidesz. Ott fognak gáncsolni mindent az embereik az államapparátusban, ahol csak tudnak, piszok kicsi mozgástere lesz a Tiszának, és majd mondhatják, hogy nem tudnak kormányozni
+1
A legalsóbb szintekig legyűrűzik a hatalmuk, mindent a markukban tartanak és figyelemmel kísérnek. Nagyon egyszerű így megbénítani az újonnan hatalomra lép kormányt.

A korábban említett Alaptörvényről szóló gondolatoddal is egyetértek. Ha nincs 2/3, akkor mivel lehetne azt esetlegesen módosítani? Mondjuk egy népszavazással dönteni arról, hogy mit helyezzünk hatályon kívül és mi maradjon benne?

Szerintem 4 év alatt el is süllyesztenék a Tisza hajóját. Rendkívül bonyolult ez a helyzet, amibe mi kerültünk.
"When everyone thinks we are dead and buried we go and win the Champions League. This is what Real Madrid is all about." - Alvaro Arbeloa

'shutterisland

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. november 20., szerda 8:19

Egybol nem is realitas a ketharmad. Keruljenek be, bizonyitsanak, aztan ha arra erdemesek, akkor meglesz nekik.
nem is csak hogy nem realitas, szerintem fizikailag is lehetetlen.
persze nem vagyok annyira kepben a valasztasi rendszer reszleteivel, de egy kb 3 millas szavazotabort tippre nem lehet annyira elverni egy 8.2 millios valasztopolgarszamu orszagban, hogy 2/3 legyen.
ugye nyilvan nem lesz 100 szazalekos reszvetel es nem is csak a tisza fog szavazatot kapni az ellenzekbol.

viszont ugy gondolom, ha kikap a fidesz, akkor szetesnek es OV is visszavonul a rivaldafenytol 2030-ig, nem o lesz mar a kovetkezo jeloltjuk akkor.

swfan

HozzászólásSzerző: swfan » 2024. november 20., szerda 8:03

Realista24 írta: Egybol nem is realitas a ketharmad. Keruljenek be, bizonyitsanak, aztan ha arra erdemesek, akkor meglesz nekik.
Vagy vissza a Fidesz. Ott fognak gáncsolni mindent az embereik az államapparátusban, ahol csak tudnak, piszok kicsi mozgástere lesz a Tiszának, és majd mondhatják, hogy nem tudnak kormányozni

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2024. november 20., szerda 7:58

Egybol nem is realitas a ketharmad. Keruljenek be, bizonyitsanak, aztan ha arra erdemesek, akkor meglesz nekik.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Anthony
Kedvenc játékosaid: Cristiano Ronaldo

HozzászólásSzerző: Anthony » 2024. november 20., szerda 7:57

swfan írta: Az a baj, hogy a NER-t kétharmad nélkül nem lehet rendesen lebontani. Hogyan rúgod ki Polt Pétert? Hogyan változtatsz alkotmányt? Hogyan változtatsz választási rendszert? Ez kb a 3 legalapabb dolog ami a rendszerváltáshoz kell, mindhez kétharmad kell
Pontosan ezt mondom én is mióta.

Maximum úgy, hogy egy jó vereség után a fidesz is megbomlik, Vitya elmenekül és megmaradnak az értelmes fideszesek (szerintem vannak, csak mélyen hallgatnak) és megszavazzák ellenzékként a ner eltörlését. (szép elmélet, kérdés lesz-e valaha belőle valami)

R. Carlos

HozzászólásSzerző: R. Carlos » 2024. november 20., szerda 7:54

swfan írta: Az a baj, hogy a NER-t kétharmad nélkül nem lehet rendesen lebontani. Hogyan rúgod ki Polt Pétert? Hogyan változtatsz alkotmányt? Hogyan változtatsz választási rendszert? Ez kb a 3 legalapabb dolog ami a rendszerváltáshoz kell, mindhez kétharmad kell
Világos a dolog, viszont akkor legális eszközökkel nem lehet gyökerestől kiirtani ezt a politikai mentalitást. Nyilván szép dolog, hogy hiszünk a Tiszában és bízunk bennük, hogy talán más lesz velük. Én viszont nem látok garanciát arra - kiindulva az elmúlt 34 évből -, hogy a Fideszt esetlegesen leváltó politikai hatalom - amennyiben ilyen lehetőséget kap - máshogy csinálná.

Szóval, hogy egy klasszikust idézzek: Ezt elkúrtuk, nem kicsit, nagyon...
"When everyone thinks we are dead and buried we go and win the Champions League. This is what Real Madrid is all about." - Alvaro Arbeloa

swfan

HozzászólásSzerző: swfan » 2024. november 20., szerda 7:48

R. Carlos írta:
'shutterisland írta: egy tökös nep ilyen esetben 26-ban majd szepen behergelne magat, felhuzna a cipot, felvenne a kalapot, elbattyogna a korzeti konyvtarba vagy a muvhazba, ugy behuzna az x-et, hogy csak ugy fustol a szavazolap.
csakazertis odabasznanak, hogy erezzek toniek, hogy mindennek van hatara.

kar, hogy az elso harom szonal bukott a teoriam. :mrgreen:
Amúgy tényleg szépen hangzik, csak 2/3-ot senkinek se szabad adni a kezébe innentől. Ezt kell nekünk megtanulni.
Az a baj, hogy a NER-t kétharmad nélkül nem lehet rendesen lebontani. Hogyan rúgod ki Polt Pétert? Hogyan változtatsz alkotmányt? Hogyan változtatsz választási rendszert? Ez kb a 3 legalapabb dolog ami a rendszerváltáshoz kell, mindhez kétharmad kell

R. Carlos

HozzászólásSzerző: R. Carlos » 2024. november 20., szerda 7:35

'shutterisland írta: egy tökös nep ilyen esetben 26-ban majd szepen behergelne magat, felhuzna a cipot, felvenne a kalapot, elbattyogna a korzeti konyvtarba vagy a muvhazba, ugy behuzna az x-et, hogy csak ugy fustol a szavazolap.

Amúgy tényleg szépen hangzik, csak 2/3-ot senkinek se szabad adni a kezébe innentől. Ezt kell nekünk megtanulni.

'shutterisland

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. november 19., kedd 21:05

swfan írta:
'shutterisland írta: hogyan cselekednel akkor a csalodott par millio emberke helyeben 26 aprilisaban ? :shifty:
Válaszolok én helyette: hajrá Mi Hazánk! :mrgreen:
az 5 szazalekert harcban lesznek, a 3 fixen meglesz, de gondolom kiserik is tudja, hogy nekik ebben ennyi van 26-ra, es van egy masik erdemi kerdes, tisza vs fidesz, annak tekinteteben lennek kivancsi, kire kell akkor huzni.

swfan

HozzászólásSzerző: swfan » 2024. november 19., kedd 20:51

Nem tudom volt-e már itt, de nem olyan rég valaki írt egy mandátumbecslő programot. Ez az EP választás eredményei alapján figyelembe veszi az egyes települések sajátosságait, hogy hogyan oszlanak meg a szavazatok (pl. a Tisza országos 29%-nyi szavazata milyen arányban oszlik szét az ország települései között). Ezen arányok alapján a friss közvéleménykutatások eredményeit szintén szét lehet dobni az ország települései között, azokat pedig rá lehet vetíteni az OEVK-kra. Tehát ez figyelembe veszi, hogy a falvak túlnyomórészt Fideszesek, valamint a gerrymanderinget bizonyos szintig (most az új körzethatárokkal változtatni kell majd a programon, az úgy újrakalkulált eredményekkel fog jelentkezni majd a kollega hamarosan).

Itt van egyébként, meglepően biztatóak az eredmények, plusz részletesebben is le van írva a módszertan:

https://www.reddit.com/r/hungary/s/E7Gp4K3AR6

Aztán lehet az új körzetekkel már nem lesz ilyen biztató a dolog

swfan

HozzászólásSzerző: swfan » 2024. november 19., kedd 20:38

'shutterisland írta: hogyan cselekednel akkor a csalodott par millio emberke helyeben 26 aprilisaban ? :shifty:
Válaszolok én helyette: hajrá Mi Hazánk! :mrgreen:

'shutterisland

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. november 19., kedd 20:06

A roncs kidöglik/kialkoholizalja/szurja magat
ezt en is igy hittem regen, aztan siman tulelik a "normalis" embereket, hulyenek lenni es semmin sem stresszelni, hanem beleszarni az egeszbe, ahogy van, azegesz jovedelmezo. :mrgreen:

Kercsó
Kedvenc játékosaid: R9, Kroos, Guti, Zidane, Bellingham

HozzászólásSzerző: Kercsó » 2024. november 19., kedd 19:54

kiserik írta:

Ezt pont megcselekedte a nép 2010-ben. Azóta is isszuk a levét :/
ezt Orbán Balázs is mondhatta volna...
#whatisyourexcuse

Zinedine Zidane - When I retire I'll say, I managed Kroos.
"Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban." Benedek Tibor

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2024. november 19., kedd 19:46

En a tovabb csokkeno eletszinvonal es a balfasz, kb nem letezo, csod szelen allo gazdasag miatt teljes fidesz megsemmisulest varok, elsopro tisza gyozelemmel, mert meg tobb, egyre tobb nagysokasagnak lesz tele a fasza.
Senkit nem erdekel a pedofil botrany, a propaganda vagy hogy mennyit lopnak, a haboru, az lgbtq, a barmi, csakis a sajat penztarca erdekli az embereket.
Es ott nagyon nem varhato javulas, sot. Aztan szepen eszreveszik, hogy szar az oktatas, szar az eü, nem valtozott semmi évtizedek ota. A roncs kidöglik/kialkoholizalja/szurja magat, az elmeroggyant kadarista nyuggerhad jo reszevel egyutt - a kivalo eü hathatos segitsegevel -, masfel ev alatt tobb fiatal is betolti a 18-at es szavazhat, meg jobban eltolodik a merleg nyelve a tisza fele.
En ezt varom, nincs mas ut, nincs mas lehetoseg.
Vagyis van, ahogy irtam delelott, a fiatalok es a kozeposztaly - letszamban a legtobb - verrel, kapaval, kaszaval elhajtja a kurvaanyjaba az egesz korrupt szart, es a dagadtgeci logni fog, mint ceausescu (vagy hogy a picsaba kell irni annak a kosznak a nevet)
thereisonly1ronaldo

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2024. november 19., kedd 19:38

Mindenképpen megfontolná hogy nehogy
Ismét ugyanakkora hibába essünk.

Ha törik, ha szakad,
Akkor is jól kell dönteni,
Zéró lehetőség van a hibázásra.
Álmodozni lehet, de
Ne essünk abba a hibába, hogy
Kötelességből olyan jelöltre húzunk aki nem válik be.

'shutterisland

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. november 19., kedd 19:38

nuevo_ericco írta: Ami engem illet, óvatosabb vagyok 2026-ta kapcsolatban. A reális cél a 2/3 megakadályozása, koalíciós kényszerbe helyezni a Fideszt pedig már szinte sikernek számítana.
nekem a meresek alapjan, ha osszegzi az ember oket es von egy durva atlagot, eleg fej-fej mellettinek tunik jelenleg.

tegyuk fel, hogy picit alulmerik a fideszt, a tiszanak pedig kedvez majd a mar korabban feljott uj szavazok vs addig elhalalozo idosek szama az elkovetkezendo bo masfel evre.

lesz itt meg propaganda, valasztasi torvennyel bohockodas, de jon egy mp fele orszagjaras 2.0 is ami szerintem beboostolja majd az embereket, az elso is sokat hozott neki.

meg KELL csinaljak.

BLevi96
Kedvenc játékosaid: Cristiano Ronaldo, Fede Valverde

HozzászólásSzerző: BLevi96 » 2024. november 19., kedd 19:35

nuevo_ericco írta: Ami engem illet, óvatosabb vagyok 2026-ta kapcsolatban. A reális cél a 2/3 megakadályozása, koalíciós kényszerbe helyezni a Fideszt pedig már szinte sikernek számítana.
Szerintem is ez lesz a max, de első lépésnek jó. 2/3 nélkül végüg lesz úgyis, lehet 2030-ig se kell várni.

Felméresekre nem szabad hagyatkozni, azok nem jutnak el az ország eldugott részeire ahol magasan fölénybe vannak, lehet még telefonjuk sincs. Nem beszélve a krumplis és buszoztatott szavazokra. Az elöbbi miatt a Mi hazánkat se szabad lebecsülni, alul vannak mérve.

Vissza: