Donát írta:Óóóó, úgy érzem megtaláltam a kedvenc topicomat!
(így hirtelen belenéztem, és látom ajánlotok könyveket, ez tök jó, nyomjátok, én szívesen olvasgatok ajánlások alapján)
Utoljára az Átmeneti üresedést olvastam. Szerintem indokolatlanul le van húzva, persze amilyen magas lécet saját magának állított az írónő, nem csoda, hogy nem tudta megugrani. El kell vele jutni az első harmadáig, és már érthetőek a szálak. Túl sok újat nem tud mondani a könyv, de én mégis úgy érzem, hogy megérte rászánni az időt, és az energiát.
A vizsgaidőszak végéig már nem kezdek bele új könyvbe, de a nyáron elolvasom a Tűz és Jég dalát - legalábbis az ötödik részig. Ezen kívül - mivel még nem olvastam egy könyvet sem - a Rejtő Jenő regényekből szeretnék néhányat elolvasni.
Rejtőtől mindent olvass el, ami csak a kezed ügyébe kerül, egy zseni az az ember.
Én legalább kétszer olvastam az összes művét. (Utoljára másfél éve, lehet, hogy most megint belevágok...
)
Paul Auster - Holdpalota
Akárcsak Paul Auster New York trilógiájának hősei, ennek az erősen életrajzi jellegű műnek a főhőse is homályos szimbólumok közt éli sejtelmes életét, megtapasztalja a benne lakozó űrt, ám végül kinyílik a szeme egy szabadabb, teljesebb létezésre. A történet 1969 nyarán kezdődik, amikor az ember először lépett a Holdra. A hős, Marco Stanley Fogg, akinek mindhárom neve híres utazóra utal, szintén az ismeretlen felfedezésére indul. Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Életútja más életekkel fonódik össze: megismerkedik egy lánnyal, aki megmenti az éhhaláltól; elszegődik egy mozgásképtelen, vak öregúrhoz, akinek eltorzult tudatán át Fogg merőben más képet kap az emberekről és a világról; megismerkedik valakivel, akiről véletlenek sorozatán át kiderül, hogy nem más, mint az apja; és gyalogszerrel átkel a sivatagon, Utah-tól a Csendes-óceánig.
Maga a történet is tehát nagyon érdekes, egyedülálló, hát még az, ahogy Auster ír... Képes mindenről, de mindenről szépen, választékosan, élvezhetően írni. Az a másfél-két oldal, amikor leírja, hogyan
eszik az egyik szereplő, valami zseniális, de tényleg. Rég olvastam ennyire jót.
Eközben a könyv filozófiai kérdéseket is feszeget bőséggel, és nem biztos, hogy egy olvasás után mindegyikre választ tudunk adni, sőt... Szóval kb. egy év múlva újraolvasom, az biztos.
Ajánlom mindenkinek, fantasztikus könyv. :-)