OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric
Kedvenc csapatod: Real Madrid

Re: OFF

HozzászólásSzerző: füst » 2022. augusztus 9., kedd 12:28

h3x0r írta:

Ott van peldaul Jokai; a koszivu ember fiai nagyjabol 12-13 eves korban volt kotelezo haziolvasmany. A tizeniksz oldalas tajleirasok minden evben gyerekek tizezreivel utaltatja meg az olvasast. Ebben a korban eleg 2-3 hasonlo elmeny es azt mondod, hogyha ilyen az olvasas, akkor ebbol kosz, de nem kerek. Pedig vannak izgalmas konyvek, amiket alig tudsz letenni, csak hat mire eljutnanak hozzad, az iskolaban mar reg tonkretettek.
Vagy az addig megnézett százas nagyságrendű film öli meg az olvasásélményt, mert annyira elsorvasztja a fantáziát, hogy semmit nem tud egy 12 éves fejben elképzelni, csak azokból az emlékekből táplálkozik az agya amikkel az addig látott filmekben már találkozott.

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2022. augusztus 9., kedd 12:23

Professore írta:
hehetheoriginal írta: könyvet azok olvasnak, akik fejben túl lassúak, akinek pörög az agya es mint a szivacs szivná magába az infot, annak egy könyv unalmas es lassú :mrgreen:
Akkor ezek szerint sose járt a kezedben igazán "mély" könyv. Persze van aki nem könyves típus ez ok de na... ez a hsz is hehesre sikeredett.
Ott van peldaul Jokai; a koszivu ember fiai nagyjabol 12-13 eves korban volt kotelezo haziolvasmany. A tizeniksz oldalas tajleirasok minden evben gyerekek tizezreivel utaltatja meg az olvasast. Ebben a korban eleg 2-3 hasonlo elmeny es azt mondod, hogyha ilyen az olvasas, akkor ebbol kosz, de nem kerek. Pedig vannak izgalmas konyvek, amiket alig tudsz letenni, csak hat mire eljutnanak hozzad, az iskolaban mar reg tonkretettek.

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2022. augusztus 9., kedd 12:19

füst írta:
hehetheoriginal írta: komolyan gondolom, rühelltem olvasni mindig is, 5 perc után bealszok az unalomtól, akarmi is legyen, szépirodalom vagy kukaponyvaszenny, bármi. :mrgreen:
aztan nem lehet épp mondani, hogy kicsi a szókincsem, a műveltségem, szar a fogalmazási vagy helyesírási képességem, vagy a képzeletem. :mrgreen:
Azért unod, mert az olvasás az agyat stimulálja, és hát neked... :D

Nem, komolyra forditva pont az az olvasás lényege, hogy nem készen kapod az audiovizuális élményt, hanem annak a fejben kell lejátszódnia. Ha az ember erőt vesz magát, és ráfókuszál, akkor egy jó könyv sokkal korlátlanabb élményt tud nyújtani, mint egy film.
Picit másik téma, de pont ezért nem ajánlott kicsiknek (5-6 év alatt) mesét nézni képernyőn. Készen kapják az audiovizuális élményt és nem fejlődik a fantáziájuk, agyuk, jellemük.
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

Vini-Jude-Kylian
--Fede---Arda
------Edu
Fran-Rudi-Asencio-???

Professore
Kedvenc játékosaid: Zidane, Redondo, Hierro, Casillias

HozzászólásSzerző: Professore » 2022. augusztus 9., kedd 12:01

hehetheoriginal írta: könyvet azok olvasnak, akik fejben túl lassúak, akinek pörög az agya es mint a szivacs szivná magába az infot, annak egy könyv unalmas es lassú :mrgreen:
Akkor ezek szerint sose járt a kezedben igazán "mély" könyv. Persze van aki nem könyves típus ez ok de na... ez a hsz is hehesre sikeredett.

füst

HozzászólásSzerző: füst » 2022. augusztus 9., kedd 11:57

zsuninnyo írta: A tortenelem oranak gyakorlatilag 0 ertelme van, ez az orszag jelenlegi allapotan latszik (es mindig is latszott, hogy semmi ertelme). El lehet torolni nyugodtan.
A múltat végképp eltörölni. :)

füst

HozzászólásSzerző: füst » 2022. augusztus 9., kedd 11:55

hehetheoriginal írta: komolyan gondolom, rühelltem olvasni mindig is, 5 perc után bealszok az unalomtól, akarmi is legyen, szépirodalom vagy kukaponyvaszenny, bármi. :mrgreen:
aztan nem lehet épp mondani, hogy kicsi a szókincsem, a műveltségem, szar a fogalmazási vagy helyesírási képességem, vagy a képzeletem. :mrgreen:
Azért unod, mert az olvasás az agyat stimulálja, és hát neked... :D

Nem, komolyra forditva pont az az olvasás lényege, hogy nem készen kapod az audiovizuális élményt, hanem annak a fejben kell lejátszódnia. Ha az ember erőt vesz magát, és ráfókuszál, akkor egy jó könyv sokkal korlátlanabb élményt tud nyújtani, mint egy film.

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2022. augusztus 9., kedd 11:48

zsuninnyo írta:

A tortenelem oranak gyakorlatilag 0 ertelme van, ez az orszag jelenlegi allapotan latszik (es mindig is latszott, hogy semmi ertelme). El lehet torolni nyugodtan.
jelenlegi formájában nincs értelme, de lehetne normálisan is csinálni.
én próbálkozok, de fejre is állhatok, ha a követelmények, és a kimeneteli rendszer adott.

nagyon jó vitákat lehet tartani, és az a gyereket is építi amikor körbeülünk, és megy a gondolkodás, érvelés pro-kontra.
csak erre kevés idő van sajnos, bár én mindig találok rá időt:D mert ezerszer fontosabbnak tartok egy ilyet, mint bebifláztatni egy huszadik évszámot.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Raúl, Zidane, Modric

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2022. augusztus 9., kedd 11:44

Néha ez a lassúság kell az egész napos pörgés után.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2022. augusztus 9., kedd 11:23

komolyan gondolom, rühelltem olvasni mindig is, 5 perc után bealszok az unalomtól, akarmi is legyen, szépirodalom vagy kukaponyvaszenny, bármi. :mrgreen:
thereisonly1ronaldo

géza

HozzászólásSzerző: géza » 2022. augusztus 9., kedd 11:21

Egyre gyengebbek a trollkodasi kiserleteid. :mrgreen:

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2022. augusztus 9., kedd 11:19

könyvet azok olvasnak, akik fejben túl lassúak, akinek pörög az agya es mint a szivacs szivná magába az infot, annak egy könyv unalmas es lassú :mrgreen:
thereisonly1ronaldo

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. augusztus 9., kedd 11:12

babaking írta: Több töriórának én is jobban örültem volna, de van aki meg a matekot nem kívánta háta közepére sem (leendő jogászok pl), de mindenkinek fontos, hogy tujdon kamatot (és esetleg inflációt :mrgreen:) számolni. Ezt gimnáziumban már érdeklődéstől függően tudja az ember egy kicsit irányítani, de egy bizonyos alap szerintem mindenből kell, már csak azért is mert sokan csak későn döntik el, hogy mivel szeretnének foglalkozni.

Az, hogy felnőtt fejjel elmész-e egy galériába, vagy olvasol-e néha verseket, azt mindenki eldöntheti - mindenki más forrásból szerez életörömöt, de egy alapműveltséget fontosnak tartok.
A tortenelem oranak gyakorlatilag 0 ertelme van, ez az orszag jelenlegi allapotan latszik (es mindig is latszott, hogy semmi ertelme). El lehet torolni nyugodtan.

géza

HozzászólásSzerző: géza » 2022. augusztus 9., kedd 11:00

babaking írta: Az, hogy felnőtt fejjel elmész-e egy galériába, vagy olvasol-e néha verseket, azt mindenki eldöntheti - mindenki más forrásból szerez életörömöt, de egy alapműveltséget fontosnak tartok.
Amugy verseket en nagyon ritkan olvasok, konyvekbol tartom a havi egy atlagot, nem tudom, hogy az soknak vagy kevesnek minosul-e, de nekem megfelel jelenleg. Az a baj, hogy ha elkap az adott konyv, akkor ket napig mast se csinalok csak olvasok, ha meg nem, akkor meg szenvedek vele heteken at. (khmm. Zabhegyezo, A nagy Gatsby, ratok nezek :mrgreen: )

babaking
Kedvenc játékosaid: Guti, Kaká, Varane, Marcelo, SR4, Modric, Kroos, Nacho

HozzászólásSzerző: babaking » 2022. augusztus 9., kedd 10:53

Több töriórának én is jobban örültem volna, de van aki meg a matekot nem kívánta háta közepére sem (leendő jogászok pl), de mindenkinek fontos, hogy tujdon kamatot (és esetleg inflációt :mrgreen:) számolni. Ezt gimnáziumban már érdeklődéstől függően tudja az ember egy kicsit irányítani, de egy bizonyos alap szerintem mindenből kell, már csak azért is mert sokan csak későn döntik el, hogy mivel szeretnének foglalkozni.

Az, hogy felnőtt fejjel elmész-e egy galériába, vagy olvasol-e néha verseket, azt mindenki eldöntheti - mindenki más forrásból szerez életörömöt, de egy alapműveltséget fontosnak tartok.
A Futball mindenké. A pénz viszont, csak a kiválasztott keveseké, és mindent meg is tesznek, hogy ez így is maradjon.

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2022. augusztus 9., kedd 10:51

raul 4 ever írta: Az én matekos agyamnak kínszenvedés volt az összes magyaróra, pedig iszonyú szerencsém volt, nagyon jó magyartanáraim voltak ált.+középsuliban. De ha nem kéne mesét olvasni a gyereknek, sztem egyetem óta könyv se került volna a kezeim közé.. Mondjuk gyerek+történelmi témájukon kívül egyébként nem is.. :D

A munkának szvsz ehhez semmi köze, csakmert a hátam közepébe nem kívánom a kuttúrát (lölö után szabadon) és nem is mélyülök így el benne. Van a melómnak olyan része, ami kumma unalmas/nem érdekel, de 100% alapossággal csinálom azt is..

Nálam nincs ilyen kapcsolás, hogy aki valamit azért nem akar, mert nem érdekli, akkor is csinálja, mert különben máshol ez a hozzáállás visszanyal.. (bár azért persze, ne töröljük el az irodalomórát, de több törióra lehet hasznosabb volna)
Kicsit csapongós, nincs időm most:

Munkának is van köze ehhez, mert ott is lesz olyan dolog, amihez éppen akkor nem lesz kedved, vagy éppen nem vagy benne olyan jó. Én is matekos agyú vagyok, kódolni imádok, de ott a dokumentálás, a normális kommunikáció, amit nem szeretek, mégis meg kell csinálni.

Nem is konkrétan az van, hogy neked 35 évesen majd kívülről kell szavalni a Toldit, hanem hogy a gyerekként az agy fejlődjön és a kölök megtanulja az önuralmat illetve azt, hogy igen néha vannak szar dolgok, amik nem jönnek egyszerűen és meg kell csinálni ennek ellenére. Elég sok ember felnőtt úgy, hogy meg kellett tanulnia ezeket és éli életét, mindenféle maradandó károsodás nélkül.
Az, hogy ha ezeket még meg is jegyzed, esetleg felfrissíted felnőttként, onnantól kezdődik a műveltség rész.

Amiben egyetértek: szelektálni lehet ezeket. Sokkal nagyobb és diverzebb tudásmennyiséget kell a mai gyereknek az agyába fogadnia, mint 30 éve, változtatni kell folyamatosan, de nem az irodalom kigyepálása a megoldás. Inkább módszeresen kellene fejlődnünk.

Plusz fontos dolog: kell, hogy gyerekkortól menjen az alapvető műveltségek elsajátítása, hogy ne birkákat neveljünk, akik csendben teszik csak a dolgukat, hanem önálló gondolatokkal rendelkező emberket, akik az életben is tájékozottak, nem csak abban a napi 8 órában.

raul 4 ever
Kedvenc játékosaid: Carvajal, Eder, Alaba, Mendy, Case, Modric, Kroos, Fede, Vini, BigBenz

HozzászólásSzerző: raul 4 ever » 2022. augusztus 9., kedd 10:21

nmate írta:
hehetheoriginal írta:vagy inkább felesleges időpazarlás
A gyerekek egy részének lehet, a másiknak meg nem. Van akinek felnőttként is igénye a műveltség.

Vagy akkor jöhet a "tracking" model. Aztán az alsó szinten meg sírhat mindenki, hogy kisgyerekként eldöntötték, hogy belőle nem lehet senki, mert megbélyegezték butának.

Itt tök mindegy mi van, aki nem akarja megtanulni, az valami miatt mindenképpen sírni fog, A tanulás ezen része akarat kérdése, meg kötelességtudat, ha ezt nem fogod fel, hogy egyszerűen meg kell csinálnod, mi lesz munkában...
Az én matekos agyamnak kínszenvedés volt az összes magyaróra, pedig iszonyú szerencsém volt, nagyon jó magyartanáraim voltak ált.+középsuliban. De ha nem kéne mesét olvasni a gyereknek, sztem egyetem óta könyv se került volna a kezeim közé.. Mondjuk gyerek+történelmi témájukon kívül egyébként nem is.. :D

A munkának szvsz ehhez semmi köze, csakmert a hátam közepébe nem kívánom a kuttúrát (lölö után szabadon) és nem is mélyülök így el benne. Van a melómnak olyan része, ami kumma unalmas/nem érdekel, de 100% alapossággal csinálom azt is..

Nálam nincs ilyen kapcsolás, hogy aki valamit azért nem akar, mert nem érdekli, akkor is csinálja, mert különben máshol ez a hozzáállás visszanyal.. (bár azért persze, ne töröljük el az irodalomórát, de több törióra lehet hasznosabb volna)
2021 04 20 - Ceferintakaroggy

2009 07 09 - 2023 06 06 - uno, dos, tres, Hala Madrid

füst

HozzászólásSzerző: füst » 2022. augusztus 9., kedd 9:56

Akkor ezt megúsztuk. :D

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2022. augusztus 9., kedd 9:47

inkább kitöröltem, amit irtam, ez megint olyan téma, ami nem fél perces, és igy szabi előtti héten inkább filmet nézek, mint dolgozom :D
thereisonly1ronaldo

babaking
Kedvenc játékosaid: Guti, Kaká, Varane, Marcelo, SR4, Modric, Kroos, Nacho

HozzászólásSzerző: babaking » 2022. augusztus 9., kedd 9:45

gutihaz14 írta:
adott esetben hol találjuk meg az információt.
google :kalapos:
Ennél ez sajnos bonyolultabb. Igen, banális kérdésekre jó a google, söt szenzációs, mert már a linkeket meg semm kell nyitni. De ennél azért jóval bonyolultabb tud lenni, hogy valamilyen témáról hiteles információt szerezz. Pl hogyan tudod, hogy a forrás amit olvasol hiteles-e. Arról meg már nem is beszélve, hogy sok forrás még nincsen digitalizálva.

Hányan mondják, hogy "I did my own research" közben meg az első google link első sorát olvassák csak el?
A Futball mindenké. A pénz viszont, csak a kiválasztott keveseké, és mindent meg is tesznek, hogy ez így is maradjon.

gutihaz14

HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2022. augusztus 9., kedd 9:40

adott esetben hol találjuk meg az információt.
google :kalapos:
valamelyik univerzumban: :box:
----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---

edzo: xabi apo

Vissza: