Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Gonzi
Kedvenc játékosaid: Roberto Carlos, Xabi Alonso
Kedvenc csapatod: Real Madrid

Re: Politika

HozzászólásSzerző: Gonzi » 2024. február 4., vasárnap 14:32

ANDS írta:
Pontosan így van, ahogy mondod. Nagyon kevesen értik a lényeget. Kb. annyi, hogy értékeled azt, amid van, vagy azon bánkódsz, amid nincs.

Ki mikor érzi jobban magát? Ha olyan dolgokon rágódik az ember, amin nem tud változtatni, mert nincs ráhatása, de belelovallja magát,
vagy azzal foglalkozik, ami örömet okoz neki, pl. elmegy egyet sétálni ebben a szép napsütéses időben, február elején, télen. Ajándék ilyenkor ez az idő, 15 fok, napsütés. Lehet keresni az apró örömöket, de nem kötelező. Lehet keresni okot arra, hogy bosszús legyél. Találsz bőven.

Ajánlok Neked egy könyvet:
Douglas Abrams: Az öröm könyve.
A Dalai Láma és Desmond Tutu érsek beszélgetése.
Itt van a könyv mellettem minden nap, karnyújtásnyira.

Tudom, nem szeretsz olvasni. De a lehetőséged megvan rá.
Ertem a mondandod, van egy szep romintakaja amit nyilvan erdemes megfogadni.

De a mai szep idot is rengetegen nem tudtak elvezni mert hetvegen is dolgozniuk kell hogy kijojjon a lakber es az etel. Ettol fuggetlenul megbecsulik amijuk van, lehet nem is feltetlen vagynak anyagilag tobbre. Sot meg rendben is vannak magukkal. De az idejuk nagy resze valami lelekolo dologgal megy el hogy fedezni tudjak ezeket a minimalis dolgokat. Szerintem egy kicsit visszas ezeknek az embereknek ilyen faek egyszeru dolgokkal jonni hogy becsuld meg amid van, vedd eszre az apro szepsegeket az eletben. Nalam ez az empatia teljes hianya es egy mar-mar megalazo kamumegfejtes. Rengeteg ember tud gyonyorkodni a balaton vizen, de azert kurvara zavarja hogy hetfotol varja a 40 oranyi szar melo.

miro.
Kedvenc játékosaid: Modric, Sergio Ramos, R9
Kedvenc csapatod: Real Madrid, RB Salzburg

HozzászólásSzerző: miro. » 2024. február 4., vasárnap 13:55

ANDS írta:
zsuninnyo írta: ……
….
Ezek szerint ok nem ertik a lenyeget.
Pontosan így van, ahogy mondod. Nagyon kevesen értik a lényeget. Kb. annyi, hogy értékeled azt, amid van, vagy azon bánkódsz, amid nincs.

Ki mikor érzi jobban magát? Ha olyan dolgokon rágódik az ember, amin nem tud változtatni, mert nincs ráhatása, de belelovallja magát,
vagy azzal foglalkozik, ami örömet okoz neki, pl. elmegy egyet sétálni ebben a szép napsütéses időben, február elején, télen. Ajándék ilyenkor ez az idő, 15 fok, napsütés. Lehet keresni az apró örömöket, de nem kötelező. Lehet keresni okot arra, hogy bosszús legyél. Találsz bőven.

Ajánlok Neked egy könyvet:
Douglas Abrams: Az öröm könyve.
A Dalai Láma és Desmond Tutu érsek beszélgetése.
Itt van a könyv mellettem minden nap, karnyújtásnyira.

Tudom, nem szeretsz olvasni. De a lehetőséged megvan rá.
Nekem jo lesz fixen,koszonom!
Real Madrid

Roger Federer :goat:

Red Bull Salzburg

SERIENMEISTER 2013-2023

miro.

HozzászólásSzerző: miro. » 2024. február 4., vasárnap 12:05

zsuninnyo írta:
ANDS írta:

Ennyi.

Lehetsz gyári munkás vagy cégvezető, gazdag vagy szegény, mindegy.

Pl.: egyre több a pánikbeteg, közöttük sok a fiatal. Nem a pénz hiánya okozza.
Ebben az esetben szamomra teljesen erthetetlen, miert volt itt mindenki kiakadva tanarok es apolok fizetesen. Miert zavar barkit, hogy a filipinok jonnek es elveszik a gyari munkat. Vagy mi bajuk az embereknek, akik otthon apoljak a szeretteiket havi 40ezer forintbol. De a nyugdijasok elegedetlensege is megdobbento, akik havi 30-50k-bol elnek naprol napra. MIert lehet megvesztegetni az orszag egy jelentos reszet egy zsak krumplival. Es miert lehet zsarolni a kozmunkaval emberek szazait / ezreit. Miert frusztral barkit is az oktatas vagy az egeszsegugy helyzete.
Nem erted szerintem te sem.
Nem arrol beszelek en,hogy akkor is mosolyogva setalgassal 0-24,ha alig tudod a szamlaidat is kifizetni. Az a rendszer hibaja,hogy vannak emberek akiket kiszolgaltatotta tesznek,vagy eppen aranyosan irrealisan keveset kapnak a letett munkajuk es szellemi tudasuk melle.
Arrol van szo,aki valojaban megtehetne,hogy magara figyeljen,es ezaltal jo helyen keresse azt,amit valojaban elakar erni.
Nagy reteg van szerintem,akik tudasobbak lehetnenek es ezt megtehetnek.

A mi vilagunk,ahogy elottem is irjak,a reklamok,a termekek,mindenfele behatas,ami masodpercenkent omlik rank,az az egonkat erositi,es azt az erzetet mimdkg,hogy ha ez meglenne boldog lennek. Nem veletlen,hogy egy pl spray reklamban nem azt latod,hogy milyen illata van,milyen osszetevoi,hanem azt,hogy ugy erzed magad ettol,mintha valami szigeten ulnel a homokban egy oriasi koktellal a kezedben.
Egyszeruen azt a kapzsisagot,ami amiota a vilag a vilag az embert hajtja,most tudatosan rettenetesen kihasznaljak.
Az a durva,hogy 2024-ben meg mindig azaz alapveto problemank,ami 2000 evvel ezelott.
Akkor szobrokat allitottak maguknak az uralkodok,most uj iphone kell,meg uj kocsi.

Eltununk ugyis,kezdjuk ujbol majd,aztan kiderul hogy megtudjuk e ugrani ezt..
Real Madrid

Red Bull Salzburg

SERIENMEISTER 2013-2023

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. február 4., vasárnap 11:46

ANDS írta:
miro. írta: ….
Ha rendben vagy magaddal….
Ennyi.

Lehetsz gyári munkás vagy cégvezető, gazdag vagy szegény, mindegy.

Pl.: egyre több a pánikbeteg, közöttük sok a fiatal. Nem a pénz hiánya okozza.
Ebben az esetben szamomra teljesen erthetetlen, miert volt itt mindenki kiakadva tanarok es apolok fizetesen. Miert zavar barkit, hogy a filipinok jonnek es elveszik a gyari munkat. Vagy mi bajuk az embereknek, akik otthon apoljak a szeretteiket havi 40ezer forintbol. De a nyugdijasok elegedetlensege is megdobbento, akik havi 30-50k-bol elnek naprol napra. MIert lehet megvesztegetni az orszag egy jelentos reszet egy zsak krumplival. Es miert lehet zsarolni a kozmunkaval emberek szazait / ezreit. Miert frusztral barkit is az oktatas vagy az egeszsegugy helyzete.

kierkegaard

HozzászólásSzerző: kierkegaard » 2024. február 4., vasárnap 11:09

Nagyon buszke vagyok a forumra, hogy ilyen remek gondolatokat osztotok meg.

Koszonom:)

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2024. február 4., vasárnap 10:46

miro. írta: Eleve a boldogsag egy pillanatnyi,nem egy hosszan fenntarthato allapot.
Tenyleg nem penzben merik.
Ha nem magadban,hanem valamilyen kulso behatasban keresed,valojaban mindig kell egy “cel”, egy kielegules a vagyad utan,mert amikor megtortenik az eleres,utana ujra elfog az uresseg erzese,hogy kene valami,amitol ujra ezt erzed egy ideig.
Ez valakinek egy kovetkezo hajo,valakinek egy tv,egy cipo.
Mindenkinek a maga keresztje a legnehezebb.
Ha rendben vagy magaddal,konnyebb elfogadnod az eleted,es nem csak akkor erzed a “boldogsagot”,amikor minden olyan, amit elkepzeltel,es nem mas dologtol fugg az,hogy-hogy erzed magad.
A mai vilag legnehezebb dolga igy elni szvsz,mert semmi nem ezt diktalja.
A mai vilag a reklamokkal meg romkomokkal elhitetteti velunk, hogy a boldogsag keresese a cel. Aminek a vege, hogy azert dolgozol minden nap 10-12 orakat hogy pillanatnyi boldogsag pillanatokat vegyel magadnak. Mindenki a maximumot uldozi, pedig azt az allapotot kene elerni, amire azt tudod mondani, hogy eleg. Nyilvan lehetne ujabb autom, nagyobb hazam, tobb megtakaritasom, de nem akarom ezert felaldozni a szabadidomet, a kapcsolataimat, az egeszsegemet; A boldogsag helyett a tartos elegedettseg erzetet kene elerni.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. február 4., vasárnap 10:11

rikko írta: Jah Lölő mennyit stresszelhetett a vízszerelőből milliárdossá válása során....
Manapság mennyi olyan fiatal van, akinek 100* annyi pénze van, mint valamikor nekem tisztességes munkával lehet. Csak azért mert jó családba született... Aztán közben még tiszta depisek , narkósok , alkeszek...
Ha ez a sok pénz velejárója, akkor inkább maradok a seggemen.
Relativizalod masok problemajat, ami egyreszt eleg regimodi dolog, masreszt nem is celravezeto. Mi van ha egy fiatalnak 100* annyi penze van, mert jo csaladba szuletett, de bantalmazo kornyezetbe? Akkor is kussoljon, mert van penze. Es raadasul nem o kerte, nem o tehet rola, hova szuletett, es hogyan neveltek.
Egyebkent igen, a sok penz velejaroja egy masik fajta stressz. Egyreszt az ember alapvetoen korrupt es kapzsi, ami miatt sosem eleg ami van. Masreszt pedig mindenki a sajat maga szintjen nyomrog, de ezt mar sokszor kitargyaltuk. Harmadreszt pedig akinek sok mindene van, az sokat is veszithet. Ezt sem lehet egyszeru feldolgozni.
Nyilvan az is igaz, hogy a trauma (ami az embert formalja) mint olyan, azert beloheto egy minimum szintre, hiaba egyen fuggo. De a penz csak egy a millio faktorbol (viszont ebben a piac alapu tarsadalomban kell egy minimum, mert a penzen alapul), amit a kulvilag nem lathat, es reszben pont ezert, mert ha valaki elmondja a bajat, akkor ez a valasz. Ne rinyaljal mert nagyanyam 40 kilometert gyalogolt telen az iskolaba es patkanyt kellett fognia reggelire. Kussolsz jo dolgod van.
A mai fiataloknak sokkal masabb problemakkal kell megkuzdeniuk, mint neked meg nekem kellett.
A mai politika pedig pont ezeket a problemakat es felelmeket hasznalja az emberek ellen, csak hogy kapcsolodjon a topichoz.

miro.

HozzászólásSzerző: miro. » 2024. február 4., vasárnap 9:46

Eleve a boldogsag egy pillanatnyi,nem egy hosszan fenntarthato allapot.
Tenyleg nem penzben merik.
Ha nem magadban,hanem valamilyen kulso behatasban keresed,valojaban mindig kell egy “cel”, egy kielegules a vagyad utan,mert amikor megtortenik az eleres,utana ujra elfog az uresseg erzese,hogy kene valami,amitol ujra ezt erzed egy ideig.
Ez valakinek egy kovetkezo hajo,valakinek egy tv,egy cipo.
Mindenkinek a maga keresztje a legnehezebb.
Ha rendben vagy magaddal,konnyebb elfogadnod az eleted,es nem csak akkor erzed a “boldogsagot”,amikor minden olyan, amit elkepzeltel,es nem mas dologtol fugg az,hogy-hogy erzed magad.
A mai vilag legnehezebb dolga igy elni szvsz,mert semmi nem ezt diktalja.
Real Madrid

Red Bull Salzburg

SERIENMEISTER 2013-2023

Professore
Kedvenc játékosaid: Zidane, Redondo, Hierro, Casillias

HozzászólásSzerző: Professore » 2024. február 4., vasárnap 9:27

A boldogság receptje a politika topikban már önmagában elég groteszk.... de végül is miért ne.

Nem hinném hogy egyöntetűen azonos álláspontra tudnánk jutni a pénz-boldogság-egészség-emberi kapcsolatok viszonyrendszerben mert nem vagyunk egyformák. Az én meglátásom az hogy a pénz egy eszköz amivel sok esetben elérhetőek (vagy nagyobb eséllyel lesznek elérhetőek) a céljaink. Innen nézve a szegénység igen is durván lekorlátozza a lehetőségeket, kilátásokat de másfelől az sem mindegy hogy az egyénnek milyen vágyai, igényei és céljai vannak. Így azt is el tudom képzelni hogy valaki 200e alatt is tud közben boldog lenni mint azt hogy pl. Lölő sem nonstop boldog ember. Valószínűleg az visz közelebb a boldogsághoz ha a vágyainkat/céljainkat "kalibrálni" tudjuk a reális lehetőségeinkhez. Persze ez nem megy parancs szóval és hát azért majd mindenki "többet" akár, ezért sem vagyunk a pattintott kőkorszakban. Másfelől az anyagi kérdéseken túl legalább annyira fontos a boldogság szempontjából a lelki egyensúly, béke és egyéb soft tényezők.

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Raúl, Zidane, Modric

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2024. február 4., vasárnap 8:44

rikko írta: Jah Lölő mennyit stresszelhetett a vízszerelőből milliárdossá válása során....
Manapság mennyi olyan fiatal van, akinek 100* annyi pénze van, mint valamikor nekem tisztességes munkával lehet. Csak azért mert jó családba született... Aztán közben még tiszta depisek , narkósok , alkeszek...
A különböző függőségek és mentális betegségek a rossz szülői példa, a "megküzdeniképtelenség" velejárói. Amikor valaki nem tud mit kezdeni a felelősséggel, ingerekkel, nem tud "megküzdeni", az menekül ilyenekbe.
Nekem pl. mindkét szülőm egyetemet végeztek, több szakirányi képesítéssel. De olyan példát mutattak, hogy pl. apa amikor munkanélküli lett, és kicsi voltam, inkább elment teljesen más munkakörbe, fele-harmada pénzért dolgozni, mert kellett a pénz és nem fért bele, hogy fél-1 évig otthon lébecol. Nekem se hagyták soha, hogy rájuk testáljam a problémaim lerendezését...

Sajnos a társadalmunk mentális egészsége fos, és sok a megküzdésképtelen, aki ezekbe a dolgokba menekül...

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. február 4., vasárnap 8:40

Jah Lölő mennyit stresszelhetett a vízszerelőből milliárdossá válása során....

Gonzi

HozzászólásSzerző: Gonzi » 2024. február 4., vasárnap 8:31

ANDS írta:
Ami elgondolkodtató: sok 80 évnél idősebb ember él, nézzétek meg az ő szemükkel is ezt a témát. Mikor boldogok? Ha van jó egészségük, ha el bírjak látni magukat, ha nem fáj mindenük, ha egészségesek a gyerekeik, az unokáik, vagy ha ez mind hiányzik de tele vannak pénzzel?
Ez a hasonlitsunk ossze egy gazdag embert akinek komoly egeszsegugyi problemai vannak egy szegeny egeszseges emberrel, a vilag legdemagogabb dolga.

Egeszsegugyi problemak egyarant erintenek minden gazdasagi statuszu embert - egyebkent sajnos valoszinuleg a kisebb keresetueket jobban. Ha fair akarsz lenni, egy kis es nagy keresetu embert hasonlitasz ossze ebben a csoportban. Ott pedig sajnos pont az ellenkezoje lesz igaz, egy nagyobb keresettel rendelkezo toloszekes embernek sokkal de sokkal nagyobb eselye van a boldogsaghoz mint egy netto 200-as embernek, mert ott jon ki hogy penzzel lehet balanszolni a problemaidat.

Illetve az ember nem igazan realizalja az egeszegenek erteket, csak amikor mar annak hijan van. Nem hiszem hogy egy ejszakai muszak kozepen egy gyari munkasnak barmikor is felcsillana a szeme hogy de legalabb nincs tudorakom. Az ember nem igy mukodik.
ANDS írta: Ahogy nőnek az embereknek az anyagi lehetőségeik, úgy nőnek az igényeik is.
Sokkal fontosabbnak tartom a boldogsághoz az egészséget és a jó párkapcsolatot.
A parkapcsolat reszevel reszben egyetertek, viszont nagyon nagy szelete az ember eletenek a munka, es itt elerunk a penzhez. Definicio szerint a fizetesed valamennyire leirja a munkad minoseget - ugye sajnos minel korruptabb es elbaszottabb egy orszag politikai elitje, ez annal kevesbe igaz. De sok esetben nem direkt modon boldogtalan egy kis keresetu ember a penz miatt, hanem azert mert egy gyartosor mellett kell ulnie 8 orat es dolgoznia mint egy droid. Itt mar hatalmas hatrannyal indulsz hogy boldog legyel, mert a napod harmada elment egy kb. teljesen ertelmetlen tevekenysegre.

Ott lehet megtalalni a szuk keresztmetszetet akiknek felelossegteljes, kreativ, intelektualisan kielegito munkaja van, de sajnos nem fizetik meg rendesen. Vagy nincs is munkahelye mert maganak termel, ahogy irtatok is.

Es ugyanez igaz a masik iranyba is, a leirt gazdag emberek boldogtalansaga inkabb abbol fakad hogy azt a bevetelt egy kurva stresszes meloval tudta elerni. Szoval a penz megszerzesenek modja szerintem sokszor jobban determinalja a boldog-boldogtalansagot, mint annak a merteke.

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2024. február 3., szombat 18:45

zsuninnyo írta: Tehat egy embernek a 190ezres fizetesebol joval tobb marad meg ha egyutt el valakivel, mint ha egyedul.
Tehat SEMMILYEN koltsege nem duplazodott meg.
De ja semmi ertelme, ha mar az alap matek sem megy, vege oszt jonapot.
zsuninnyo írta:
h3x0r írta:
De miert ne lehetne boldog? Egyik volt osztalytarsnom is egy gyarban dolgozik, 200 alatt keres, .... Ferje is hasonlo osszeget keres.
Es maris nem havi 200rol beszelsz, hanem 300-350-rol.
A lany 180-at keres es a fiu is 180-at keres.

Mondhatjuk azt, hogy egyik szemely 180-bol el, mint ahogy a masik is 180-bol el, viszont mivel egyutt laknak, ezert bizonyos kiadasokon megosztoznak. (sok csaladban van kulon kassza)

Vagy mondhatjuk azt, hogy ketten 360-bol elnek.

Ezzel szemben te azt irtad, hogy akkor megse 200 alatti osszegbol el az illeto szemely, hanem 350-bol. (sehol nem irtad azt, hogy ketten elnek annyibol) Ebbol en arra kovetkeztettem, mintha te a masik fel fizeteset odaadtad volna ebben az esetben a lanynak, akinek ezzel megduplazodott a bevetele, csak epp a fiu erkezesevel keletkezett extra kiadast (a lany szempontjabol nezve) elhallgattad. Ezek utan reagaltam, hogy osszekoltozeskor bizonyos koltsegek felezodnek, masok (az egyik fel szempontjabol nezve) megduplazodnak. Utana jott a cinikus hsz-ed, hogy ketszer annyiert jon ki a szerelo.

Kimaradt a zarojeles resz a hsz-embol? Lehet. De ahogy latom, a te eredeti mondatodat, amire reagaltam is vegul kifejtetted.

kierkegaard

HozzászólásSzerző: kierkegaard » 2024. február 3., szombat 16:19

Nyilván egy nyugati társadalomban amiben élünk, ott kell a pénz a boldogsághoz. Erre vagyunk szocializálódva. Viszont mittudom én pl indiában ahol maradt még valamennyi kötelék a vallásokhoz és nem földi dologban mérik a jóságot ott könnyebben boldogabbak fiszfasz pénzekkel.

A felsorolt szkenáriokkal szintén teljesen egyetértek.

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2024. február 3., szombat 15:55

Ez a ketten jobban kijön az ember is egyen és igény függő.

Egyedül lehet beered alapszintű dolgokkal, ketten már, főleg ha asszony mondjuk olyan, sok dolog nem mindegy. Kaja is lehet jóval drágább kettesben, több a pazarlás stb.

Nincs egyértelmű válasz se egyik, de másik verzióra. De az igaz, hogy 200ezer alatti pénzből is lehet boldog valaki, ahogy az is hogy ketten könnyebb es fordítva is.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

kierkegaard

HozzászólásSzerző: kierkegaard » 2024. február 3., szombat 15:31

Szerintem is teljesen igaza van. Ket fizetessel jobban kijon az ember.

Kevesebbigy az albi, rezsi. Akar kajan is lehet sporolni mert tobb ido, nagyobb motivacio lesz fozesre.

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. február 3., szombat 15:27

mondjuk erre nem tudom miert kapott downvote-ot.
ket ember 400 ezerbol kb 100/100 esetben jobban jon ki egy haztartasban, mint egy ember 200-bol.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. február 3., szombat 15:03

h3x0r írta:
zsuninnyo írta:

Milyen koltsege duplazodik, ha ketten elnek?
Ketszer annyit eszik valaki, mert valakivel egyutt el? Vagy ketszer annyi aramot fogyaszt a tv meg az izzo es a huto? Ketszer akkora lakast / hazat kell futeni? Ketszer kell kifizetnie a benzint, az utazas koltsegeit? Ketszer annyiert jon ki a szerelo? Ketszer annyi a tb es szocho?
Most szandekosan teszed a hulyet? Mikor a bevetelekrol volt szo, akkor ossze tudtad adni a ket ember fizeteset, mikor a kiadasokrol, akkor mar nem. Ket ember ketszer annyit kolt kajara, ruhara, tisztalkodasra, szorakozasra, mint egy. Es meglepetes.. nem csak mozi, de meg busz berletbol is ketto kell. Olyanokat nem is emlitek, hogy zuhanyzas, mosas, mosogatas miatt megno a viz es aram szamla.

szerk.: reszemrol a tema lezarva, ennek semmi koze a politikahoz
Ha ket ember ketszer annyit kolt kajara es ruhara, akkor egy embernek meg mindig egy egysegnyi kiadasa van, es nem ketszer annyi, mint mondtad.
Cserebe mas koltsegek viszont csokkenek, igy ha ket ember egyutt el, kevesebbet koltenek a sajat bevetelukbol, mert a sajat egysege megmarad, de a tobbi pedig csokken.
Nem mindent osszeadni kell, ahogy te irod. Es ha mar rezsi es tobbletfogyasztas, akkor gondolom azt is tudod, hogy nem ugy mukodik hogy 2szer annyi ember = 2szer akkora rezsiszamla. Es meglepetes, a buszberlet akkor is kell, ha egyedul van. Es ha ketten vannak az ember nem kettot vesz.
Tehat egy embernek a 190ezres fizetesebol joval tobb marad meg ha egyutt el valakivel, mint ha egyedul.
Tehat SEMMILYEN koltsege nem duplazodott meg.
De ja semmi ertelme, ha mar az alap matek sem megy, vege oszt jonapot.

Gonzi

HozzászólásSzerző: Gonzi » 2024. február 3., szombat 14:31

h3x0r írta:
Egy 450 ezres telefontol nem leszel boldogabb, mint egy 50 ezrestol. Talan par napig tart az ujdonsag orome, majd megszokod, hogy ilyened van; de ez mindket esetben igy van. Egy draga nyaralas se lesz feltetlenul jobb, mintha par csaladdal kozosen elmennetek mondjuk a hegyekbe egy hetre. Az mas kerdes, ha semmilyen nyaralasra nincs keret.
Egyebkent nagyon elment efele a materialista felfogas fele itt a diskurzus, de boven lehet nagy kiadasa valakinek havonta aki nem halmozza fel magat sok folosleges szarral.

Engem erdekel a gasztronomia, erdekel hogy Biro Lajos, Huszar Krisztian hol mivel rukkolt elo, mert sokra tartom a munkajukat, es sok vilagkonyhat kiprobalhatok Budapesten, ezert koltok erre.

Erdekel a kultura, kiallitasokra jarok, moziba, koncertekre. Konyveket is veszek, illetve minosegi kulfoldi lapokra elofizetek hogy tudjam hol tart a vilag politika es gazdasag teren. Erdekel hogy milyen technologiak merre fejlodnek.

Fontos az egeszsegem, squash, badminton es pilates heti szinten. Neha emiatt egy sportmasszazst is beiktatok. Az etelre is nagy hansulyt fektetek, nyilvan ez is dragabb mintha mindent a lidlben vennek. Illetve a vilagkepembe is jobban beleillik, hogy egy helyi kistermelotol vegyek valamit, mint egy multitol. Kavet is szivesebben veszek egy helyi porkolotol, mint az Unilevertol. Ezekben eleg kemeny szorzok vannak.

Budapest a furdok varosa, akkor mar szivesen elmegyek havi 1x valamelyikbe.

Ha ezek kimaradnanak, a szemelyisegem nagy resze elveszne. En is ismerek nagyon kis keresettel boldog embert, de egesz egyszeruen azert mert a fentiekre nincs igenye. Es nagyon sokszor azt latom hogy ebbol kifolyolag nincs nagyobb fizetese. En az elmult 5 evben 6x valtottam munkahelyet, mert sehol nem adtak meg azt az emelest amit kertem - amit ugye azert kertem hogy a fentieket megengedhessem magamnak. De akit ismerek alacsony fizuval, boven elvan, eszebe se jut hogy kereshetne tobbet mert nem akar a fentiekre kolteni.

Viszont a fentiek egy resze szerintem igenis resze kell hogy lehessen egy fejlett tarsadalomban egy tanarnak mondjuk. Nyilvan az o dontose hogy kolt is-e ra vagy nem erdekli, de szerintem az szomoru hogy lehetosege sincs. Es ezek hianya szerintem igenis boldogtalanna tud tenni sokakat. Az hogy milyen telefonja van valakinek, valoban a kapitalizmus boldogsag illuzioja, de szerintem az felreviszi a diskurzust ha azt gondoljuk hogy itt a nagyobb es kisebb fizu kozott a draga telefon, az airpods meg a levis farmer a kulonbseg, mert ennel sokkal ertelmesebb dolgok is bizony eros osszegekbe tudnak kerulni havi szinten.

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. február 3., szombat 13:44

Egy 450 ezres telefontol nem leszel boldogabb, mint egy 50 ezrestol. Talan par napig tart az ujdonsag orome, majd megszokod, hogy ilyened van; de ez mindket esetben igy van
nem feltetlen igaz szerintem.
bar az ujdonsag hatasa valoban elmulik, de hosszu tavon minel jobb minosegu, megbizhatobb, praktikusabb dolgaid vannak (telefon, auto, suto, akarmi) annal kevesebbet kell szarakodni, ergo kevesebb stressz, problema = hozzajarul egy boldogabb, jobb elethez.
nyilvan nem lehet minent lealtalanositani, de a boldogsagnak ez is resze, mennyire konnyited meg az eleted minosegi javakkal.

Vissza: