Kicsit a szavazás(ok) kapcsán.
Értem én, hogy Bale az egyik legjobb bajnokságban bizonyított, tényleg brutális milyen fejlődést mutatott, le a kalappal előtte. Év legjobb fiatalja és játékosa is. Komoly.
De miből gondolja bárki is, hogy kisebb a kockázata, mint Neymarnak? Nagyon jellemző a brit focistákra, hogy megégnek máshol, igazából nem is nagyon mozdulnak ki a szigetről, nem véletlenül. Az ottani iskola szerintem még mindig más jellegű, mint Európa többi részén. A foci is más, a csapatok mentalitása is, eleve a stílus.
Bale jelenleg első számú csillaga csapatának, alá dolgoznak a többiek, AVB rá hegyezte ki a taktikát (egyébként ez egy komoly húzás volt tőle, 1-2 éve még nem gondolták volna sokan szerintem, hogy ekkorát tud szólni Bale). Teljesen kötetlenül mozog, de még így is többnyire középen, vagy bal oldalon tűnik fel. Nálunk ez nem lenne meg szerintem, legalábbis nem ennyire szabadon. Illetve annak ellenére, hogy technikaliag sem gyenge, azért felállt védelem ellen nem sokat láttam még játszani, hogy megállapítható legyen mennyire használható.
Neymar meg valóban nem bizonyított még európai bajnokságban, viszont ami potenciál benne van, az brutális. A stílusa teljesen olyan, amilyen egy Real sztártól elvárható. Mellette Ő is piszok gyors, jó befejező, technikailag meg az egyik legjobban képzett játékos már most (nem az ugrabugra miatt természetesen). Van is esze hozzá, abszolút ideillene, és nem félteném attól, hogy esetleg jobbról kellene indulnia.
Az mondjuk mindkét játékos esetén mentőöv lehet ezzel kapcsolatban, hogy azért a mostani felállásban sincsenek kőbe vésve a posztok, van azért helycsere bőven. Ez hatásos fegyver lehet, ha jól alkalmazzák.
Lényeg a lényeg, hogy én kedvelem Bale-t, viszont amilyen összegekkel megint elkezdett dobálózni Levy, az alapján akkor hagyjuk a fenébe. A nyilatkozatok is arra mutatnak, hogy tényleg nem akarják elengedni. Marketingértéke negyede nincs, mint a brazilé. Sportszakmai szempontból ugyanúgy rizikós a szerződtetése ráadásul. Ez nem csak rá igaz, nagyobb játékosok is égtek már meg egy-egy transzfer után.
Neymar ellen a Santos és apuci pénzéhessége szól. Irgalmatlanul nagy összeget nem adnék érte, annak tudatában sem, hogy a marketingbevételek által valószínűleg megtérülne a dolog. Csak akkor áldoznék rá komolyabban, ha Bale-t valóban 70-80 milla környékére árazzák be. Akkor is logikátlannak tűnik egy utolsó évében lévő tehetségért kiadni tízmilliókat, viszont hosszú távon kedvezőbb befektetés lehet.
Jöhetnek az ellenérvek.