Kicsit szeretnék dicsekedni,bár nem hiszem hogy növelem a népszerűségemet ezzel.
Szóval,régebben irtam,hogy elkezdtem elkésziteni egy edzőknek való szakanyagot,amiben korrekten le van irva,milyen elvek,módszerek szerint képzelem el én az utánpótlás edző felfogását,szakmai tudását,milyen szempontok a fontosak,mire kell figyelni,mik a problémák,mit hogyan kell lereagálni,mit hogyan kell oktatni. Egy komplex anyag.
Ezt kb 1-2 éve kezdtem el irni,és sajnos idő hiányában kb 15%os a kidolgozása.
Na,a lényeg,ugye régebben elvégeztem az utánpótlás edzői képzést,amit most a holland 8 dugó utáni felharcban átértékeltek és egy teljesen új rendszert dolgoztak ki,belga,svájci alapokon.
KB 6 hónapja,már ezt oktatják,a képzés nagyon durva,sőt túlzás,a tananyagot a vizsgára szóról szóra kérik,és nagyon nagy terjedelmű.
Egy barátom most vizsgázott,és utána pont eljött hozzám italozni...meccset nézni,és mivel mindig szoktunk szakmázni,igy megmutattam neki,azt az anyagot amit elkezdtem kidolgozni.
A reakciója: szinte teljesen ezek tanuljuk,tök ugyanilyen az egész.
Nem hitte el,hogy 100%osan magamtól,minden külső anyag nélkül kezdtem el kidolgozni.
Pedig igy volt....de sajnos nincsen időm befejezni....mert a munkám egész napra leköt.Nincs rá időm.
Szóval: Amit én magamtól,az én elképzeléseimmel,okoskodásaimmal,logikámmal,tapasztalatommal kidolgozni kezdtem,azt most behozták nyugatról,egy rendezett,tervszerű,okos anyagot,ami valójában oktat,(mert láttam utána a tananyagot).
Ezzel azt akarom mondani,hogy aki ma okosnak hiszik magukat a foci terén(korábban vitatták az elveimet,és kinevettek),azok most mint instruktor,ott vannak és nyomják azt amire legyintettek 5-10 évvel korábban ha beszéltünk.....kicsit fájó,de azért egy elégtétel is,mert mindig hittem magamban,tudtam,hogy amit tudok,az rendben van...és hittem hogy használható,majd az idő ezt igazolja. Azt sajnálom,hogy nem lett kész,és toltam volna a képükbe,hogy na....nesztek,ezt nézzétek meg és próbáljátok meg felfogni,már ha tudjátok.
Most már mindegy,mert ha előjövök vele,akkor majd azt kapom,hogy nagy cucc....belgiumban,meg svájcban már ez megy évek óta......hja,hogy 10 éve erről ugatok? Az senkit sem érdekel.
Mindegy,mert ez is zsákutca,hiszen azt hiszik,hogy egyetemi tanárokat kell képezni,mi az hogy az anyagot szóról szóra kérik? Pont ez a tanulás és az agy korlátja,a szóról szóra tanulás,hiszen ez az ami a gondolkodást akadályozza / felülirja.
Azt nem lehet bebiflázni,hogy reagálj le egy szituációt,ahhoz képesség és tehetség KELL....az meg nem igazán van.
Az anyag korrekt,a módszer szar.....az instruktorok azok akik pár éve még ennek az ellenkezőjét hirdették......
A fejlődés meglesz,ennek hatására kb 10 év múlva lesz olyan generácio,akik nem lesznek elrontva....addig kottogás még.
Ha a fogalmatlan osztja az észt akkor nagy a baj.....úgyhogy nagy a baj.